Mám nárok na peníze? Těhotenství při VŠ
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Mám nárok na peníze?
Ahoj, mám dotaz, chybí mi ještě dva roky k dodělání vysoké školy, přítel je starší a tak by jsme chtěli hned po vysoké škole miminko. Jen nevím jak to chodí s penězi. Ještě jsem nepracovala a nevím na co mám a nemám nárok. Předpokládám, že mě nikdo nezaměstná, když už budu těhotná. Takže, kdybych šla na rizikové těhotenství nevíte, jestli mám vůbec na něco nárok?? Díky Pavlína
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Pokud otěhotníš hned po škole, nedostaneš v těhotenství ani korunu - až do porodu (kdy ti začne 4-letá rodičovská dovolená).
Doporučuji raději nejdříve sehnat zaměstnání.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pokud za tebe neni placene nemocenske pojisteni (zamestnavatel) nebo si ho neplatis sama (osvc), tak nemas narok na materskou a tim padem ani na volbu delky rodicaku, automaticky dostavas ctyrlety rodicak (ode dne porodu 7600, po 21m veku ditete 3800).
Pro narok na materskou a tim padem i volbu rodicaku musis mit splnenou „cekaci lhutu“ 270dnu placeni nemocenske jako zamestnanec nebo jako osvc tusim 270 dnu mit zahajenou cinnost a minimalne 180 dnu si platit nemocenskou.
Do roku 2008 meli i studentky stanoveny vymerovaci zaklad na vypocet materske, ale to bylo od roku 2009 zruseno.
Jeste je tam neco s tim, ze se snad do tech 270 dnu zapocitava i uspesne ukoncene studium jako priprava na zamestnani.
Vsechno je to na portal.gov.cz, myslim, ze obcan, rodinna situace a tam je jak o ppm, tak o rodicaku, porodnem.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já teď končím VŠ a jsem v 6.měsíci
Ale nárok nemám na nic, až od porodu na 4.letou mateřskou..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Dostaneš až rodičák od narození mimča, do té doby podle mě nic. Teda existujou ještě různé sociální dávky, počítá se to z příjmu celé domácnosti, takže záleží, s kým bydlíš a jak na tom je. Ale dávky se stejně budou ořezávat, takže bych s ničím nepočítala. No když při studiu nebo hned po jeho skončení dostaneš angínu, taky nebereš žádné dávky, ne? Proč je chtít, když jsi na rizikáči? Buď s partnerem těch pár měsíců, než ti naběhne rodičák, zvládnete s jeho příjmem, nebo budeš muset jít prostě pracovat a těhotenstvím třeba rok počkat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Díky za radu, chodím makat na poloviční úvazek a nemocenskou za mě platí (ale ne sociální), takže myslíš že na něco nárok mám? Dík P.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Aha, tak to bys na nemocenskou vypočítanou z tvého příjmu mít nárok měla a potom i na nějakou malou mateřskou od 32-34 tt (dle tvé volby) i po porodu. Kdyby ale ta mateřská byla menší než rodičák 7600, tak po porodu budeš dostávat tu mateřskou plus doplatek tak, abys celkově měla 7600.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pavlínečka píše:
Díky za radu, chodím makat na poloviční úvazek a nemocenskou za mě platí (ale ne sociální), takže myslíš že na něco nárok mám? Dík P.
Pavli a jakou smlouvu máš se zaměstnavatelem uzavřenou? Dohodu o prac. činnosti nebo Dohodu o provedení práce? Jestli tu druhou, tak bohužel nemáš nárok na nic, tedy až na rodičák po porodu.
- Citovat
- Upravit
Zdravotní a sociální pojištění
Ahoj,
jsem v 5 měsíci těhotenství a před měsícem jsem ukončila VŠ. Nikde jsem zatím nenašla info jak a kde řešit zdravotní a sociální pojištění. Bude to za mě platit stát? Kam bych se měla obrátit? Můžete mi prosím poradit? Díky
- Citovat
- Upravit
Bžurek, já se v tom zas až tak moc nevyznám, ale myslím, že by ses měla nahlásit na ÚP, kde zůstaneš až do nástupu na RD - čili do porodu, stát za tebe bude platit sociální.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pokud nejsi zamestnana, tak je potreba se nahlasit na UP, ten za tebe zdravotni bude platit, dokud si nenajdes praci (coz asi neni moc pravdepodobne) nebo neporodis.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Aha takže myslíte, že ÚP je tedy ok? Trochu mám obavy z toho, že když na úřadě zjistí, že jsem v době registrace byla již těhotná, nebyl nějaký problém a já třeba nemusela něco doplácet.
- Citovat
- Upravit
To obdobi mezi ukoncenim skoly a registraci na UP asi bude opravdu potreba doplatit, vim, ze zdravotni prestava stat platit opravdu dnem ukonceni studia, tudiz i treba uprostred mesice.
Zaregistruj se na UP a pak jdi na svou pojistovnu a pores to s nima, oni ti presne reknou, kolik mas doplatit.A hlavu ti neukousnou, neboj ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Na pojišťovnu jsem si dneska volala a status studenta mi končí 31. července. Vše by tedy mělo být v pořádku
Díky za info ![]()
- Citovat
- Upravit
Tak to je super, timto se omlouvam za mystifikaci, jen si pamatuju, jak jedna maminka byla resit v pojistovne za synacka, ze dokoncil skolu, odjel a opravdu mu pocitali zdravotni ode dne ukonceni studia.
Tak at jde vse podle planu ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit