Mám právo na alimenty?

Anonymní
21.9.12 22:01

Mám právo na alimenty?

Mám takový dotaz. Je mi 22 let, děti zatím nemám, a studuji dálkově střední školu. Můj otec mi neplatí alimenty, s otcem se nestýkám.
Před 3-mi lety jsem byla u soudu a alimenty mi zrušily ( z důvodu dálkového studia, ale nikde mě nechcou z tohoto důvodu zaměstnat ). Nyní můj otec pobírá částečný invalidní důchod, ale pracuje na černo… Má auto na leasing a kuchyň ze stavebního spoření… Mohl by na toto soud brát zřetel? A má vůbec smysl si podávat žádost na alimenty? Trvalý pobyt mám u matky, ale bydlím v nájmu s přítelem, a jsem napsaná na smlouvě, můj příjem je 700 kč přídavky. :nevim:

Prosím odpovědi jenom k tématu, jiné odpovědi mě nezajímají. Děkuji :kytka:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6381
21.9.12 22:05

Ahoj, nárok nemáš…měla by jsi nárok jen tehdy, kdyby jsi měla denní studium, jinak ne… :|

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.9.12 22:06

@Purelily :nevim: právě nevím… Četla jsem, že i lidi na dálkovém studiu mají alimenty :think:

• Citovat
  • Upravit
5476
21.9.12 22:09

U tebe záleží, jestli jsi schopnase sama živit. Jestliže ti je 22 let, studuješ střední školu dálkově, tedy máš v podstatě možnost chodit do zaměstnání a starat se finančně o sebe sama. Předpokládám, že již jednou soud z tohoto vycházel, usoudil, že ti nic nebrání si vydělávat sama (to, že práci nemůžeš najít, je bohužel jiná věc) a proto vyživovací povinnost zrušil. Nenapsala jsi pádný důvod, pro který by měla být vyživovací povinnost obnovena, to, že se otec má dobře, tím důvodem, aby tě dál živil, není a jediné, co soud musí v první řadě posoudit je zda jsi schopna se živit sama. Pro obnovení vyživovací povinnosti by se prvotně musely změnit poměry tvoje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5476
21.9.12 22:13
@Anonymní píše:
@Purelily :nevim: právě nevím… Četla jsem, že i lidi na dálkovém studiu mají alimenty :think:

Ano, mají, pokud je to dálkové studium tak náročné, že neumožňuje dostatečně v objektivní míře možnost dítěte samo si vydělávat a živit se. A zase - hlavní podmínkou je i to, že se dítě soustavně připravuje na výkon budoucího povolání - tím by ale teoreticky studium střední školy v tak „vysokém“ věku nemuselo být, záleží na okolnostech.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6381
21.9.12 22:13

A jsi vedená aspoň na ÚP? To by možná mohla vzniknout povinnost ale :nevim: to je lepší si to zjistit na úřadě…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.9.12 22:15

@El-Brno děkuji za odpověď ;). To se nebere ani ohled na to, že nejsem na ÚP a jsem vedena jako studentka? :think:

• Citovat
  • Upravit
722

Probůh, to by mě nenapadlo ve 22 letech znovu žádat alimnty :nevim: Nebylo by lepší zapřáhnout aspoń do nějaké brigády?? Ono se určitě dá najít přívidělek. Nebo ať se přítel stará, když spolu žijete!! Pardon, ale toto mě trochu rozpálilo :roll:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní

@Purelily nejsem na ÚP jsem pořád vedena jako studentka :roll:

• Citovat
  • Upravit
4780
21.9.12 22:18

@juchinka taky mě napadlo to samý…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5476
21.9.12 22:20
@Anonymní píše:
@El-Brno děkuji za odpověď ;). To se nebere ani ohled na to, že nejsem na ÚP a jsem vedena jako studentka? :think:

No, ohled se na to bere, ale jenom tehdy, pokud ti studium neumožňuje samotné se živit. To nejspíš není v tvém případě pravda (to si ale netroufám stopro říct), nejspíš máš možnost si zaměstnání najít i vedle studia. Soud by navíc i zajímalo, proč studuješ střední školu až teď ane v řádném termínu jako většina studentů, zda již nějakou střední školu máš a děláš další, zda jsi ji nemohla studovat třeba kvůli zdravotním důvodům dál apod. Pokud toto soud již posuzoval a dospěl k závěru, že je to pouze tvoje věc, že studuješ až teď (třeba proto, že tě jako vytudovanou lékařku najednou začalo zajímat vaření ;) ), tak na tom prostě bohužel ani nic nezmění to, že si tatínek finančně přilepšuje načerno ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.9.12 22:20

@juchinka @Anabellka ;) nezlobte se, ale na tohle jsem se neptala. Mám své důvody proč ty alimenty chci… Aspoň by ten člověk co si říká " otec " věděl, že existuji.

Ahoj :mavam:

• Citovat
  • Upravit
30309
21.9.12 22:21
@Anonymní píše:
Mám takový dotaz. Je mi 22 let, děti zatím nemám, a studuji dálkově střední školu. Můj otec mi neplatí alimenty, s otcem se nestýkám.
Před 3-mi lety jsem byla u soudu a alimenty mi zrušily ( z důvodu dálkového studia, ale nikde mě nechcou z tohoto důvodu zaměstnat ). Nyní můj otec pobírá částečný invalidní důchod, ale pracuje na černo… Má auto na leasing a kuchyň ze stavebního spoření… Mohl by na toto soud brát zřetel? A má vůbec smysl si podávat žádost na alimenty? Trvalý pobyt mám u matky, ale bydlím v nájmu s přítelem, a jsem napsaná na smlouvě, můj příjem je 700 kč přídavky. :nevim:Prosím odpovědi jenom k tématu, jiné odpovědi mě nezajímají. Děkuji :kytka:

Vyzivovaci povinnost se v zasade neobnovuje. Neumim si predstavit nic, co by tuto povinnost otci znova ulozilo-a uz vubec ne pro 22letou studentku stredni! skoly. Teda umim, ale to bych Ti neprala.
A jak vubec muzes chtit ty, dospela, zijici s pritelem, vyzivne po otci, se kterym se vubec nestykas-tot moralni otazka za vsechny prachy 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6381
21.9.12 22:22

Já osobně si teda myslím, že by ti alimenty nepřiznaly, protože je ti 22 let a studuješ dálkově, tak by jsi se měla asi živit už sama…já taky studovala dálkově a přitom chodila do práce…ale zkus se zeptat někde na úřadě a uvidíš…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.9.12 22:22

@El-Brno Děkuji :kytka:, aspoň trochu jsi mi pomohla.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma rodinné právo

Ikona - Zoltán Duna

Mgr. Zoltán Duna