Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Ahoj, nárok nemáš…měla by jsi nárok jen tehdy, kdyby jsi měla denní studium, jinak ne… ![]()
@Purelily
právě nevím… Četla jsem, že i lidi na dálkovém studiu mají alimenty ![]()
U tebe záleží, jestli jsi schopnase sama živit. Jestliže ti je 22 let, studuješ střední školu dálkově, tedy máš v podstatě možnost chodit do zaměstnání a starat se finančně o sebe sama. Předpokládám, že již jednou soud z tohoto vycházel, usoudil, že ti nic nebrání si vydělávat sama (to, že práci nemůžeš najít, je bohužel jiná věc) a proto vyživovací povinnost zrušil. Nenapsala jsi pádný důvod, pro který by měla být vyživovací povinnost obnovena, to, že se otec má dobře, tím důvodem, aby tě dál živil, není a jediné, co soud musí v první řadě posoudit je zda jsi schopna se živit sama. Pro obnovení vyživovací povinnosti by se prvotně musely změnit poměry tvoje.
@Anonymní píše:
@Purelilyprávě nevím… Četla jsem, že i lidi na dálkovém studiu mají alimenty
Ano, mají, pokud je to dálkové studium tak náročné, že neumožňuje dostatečně v objektivní míře možnost dítěte samo si vydělávat a živit se. A zase - hlavní podmínkou je i to, že se dítě soustavně připravuje na výkon budoucího povolání - tím by ale teoreticky studium střední školy v tak „vysokém“ věku nemuselo být, záleží na okolnostech.
A jsi vedená aspoň na ÚP? To by možná mohla vzniknout povinnost ale
to je lepší si to zjistit na úřadě…
@El-Brno děkuji za odpověď
. To se nebere ani ohled na to, že nejsem na ÚP a jsem vedena jako studentka? ![]()
Probůh, to by mě nenapadlo ve 22 letech znovu žádat alimnty
Nebylo by lepší zapřáhnout aspoń do nějaké brigády?? Ono se určitě dá najít přívidělek. Nebo ať se přítel stará, když spolu žijete!! Pardon, ale toto mě trochu rozpálilo
.
@Anonymní píše:
@El-Brno děkuji za odpověď. To se nebere ani ohled na to, že nejsem na ÚP a jsem vedena jako studentka?
No, ohled se na to bere, ale jenom tehdy, pokud ti studium neumožňuje samotné se živit. To nejspíš není v tvém případě pravda (to si ale netroufám stopro říct), nejspíš máš možnost si zaměstnání najít i vedle studia. Soud by navíc i zajímalo, proč studuješ střední školu až teď ane v řádném termínu jako většina studentů, zda již nějakou střední školu máš a děláš další, zda jsi ji nemohla studovat třeba kvůli zdravotním důvodům dál apod. Pokud toto soud již posuzoval a dospěl k závěru, že je to pouze tvoje věc, že studuješ až teď (třeba proto, že tě jako vytudovanou lékařku najednou začalo zajímat vaření
), tak na tom prostě bohužel ani nic nezmění to, že si tatínek finančně přilepšuje načerno ![]()
@juchinka @Anabellka
nezlobte se, ale na tohle jsem se neptala. Mám své důvody proč ty alimenty chci… Aspoň by ten člověk co si říká " otec " věděl, že existuji.
Ahoj ![]()
@Anonymní píše:
Mám takový dotaz. Je mi 22 let, děti zatím nemám, a studuji dálkově střední školu. Můj otec mi neplatí alimenty, s otcem se nestýkám.
Před 3-mi lety jsem byla u soudu a alimenty mi zrušily ( z důvodu dálkového studia, ale nikde mě nechcou z tohoto důvodu zaměstnat ). Nyní můj otec pobírá částečný invalidní důchod, ale pracuje na černo… Má auto na leasing a kuchyň ze stavebního spoření… Mohl by na toto soud brát zřetel? A má vůbec smysl si podávat žádost na alimenty? Trvalý pobyt mám u matky, ale bydlím v nájmu s přítelem, a jsem napsaná na smlouvě, můj příjem je 700 kč přídavky.Prosím odpovědi jenom k tématu, jiné odpovědi mě nezajímají. Děkuji
Vyzivovaci povinnost se v zasade neobnovuje. Neumim si predstavit nic, co by tuto povinnost otci znova ulozilo-a uz vubec ne pro 22letou studentku stredni! skoly. Teda umim, ale to bych Ti neprala.
A jak vubec muzes chtit ty, dospela, zijici s pritelem, vyzivne po otci, se kterym se vubec nestykas-tot moralni otazka za vsechny prachy ![]()
Já osobně si teda myslím, že by ti alimenty nepřiznaly, protože je ti 22 let a studuješ dálkově, tak by jsi se měla asi živit už sama…já taky studovala dálkově a přitom chodila do práce…ale zkus se zeptat někde na úřadě a uvidíš…
Mám takový dotaz. Je mi 22 let, děti zatím nemám, a studuji dálkově střední školu. Můj otec mi neplatí alimenty, s otcem se nestýkám.
Před 3-mi lety jsem byla u soudu a alimenty mi zrušily ( z důvodu dálkového studia, ale nikde mě nechcou z tohoto důvodu zaměstnat ). Nyní můj otec pobírá částečný invalidní důchod, ale pracuje na černo… Má auto na leasing a kuchyň ze stavebního spoření… Mohl by na toto soud brát zřetel? A má vůbec smysl si podávat žádost na alimenty? Trvalý pobyt mám u matky, ale bydlím v nájmu s přítelem, a jsem napsaná na smlouvě, můj příjem je 700 kč přídavky.
Prosím odpovědi jenom k tématu, jiné odpovědi mě nezajímají. Děkuji