Mám předsudky vůči myčkám
- Fotoalbum (3)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Mám předsudky vůči myčkám
Zdravím, jdu si pro rady ![]()
Nikdy jsme doma neměli myčku, ani u našich, když jsem byla malá, ani doteď doma. Ale budeme se stěhovat do většího, rodina se nám rozrůstá a seznali jsme, že už to bez myčky nepůjde (teda šlo by, ale kdo by chtěl trávit večery u dřezu, žejo).
Akorát, já mám s myčkami samé špatné zkušenosti. Tak prosím o komentář, zda je to fakt jen můj neopodstatněný předsudek, případně zda to byl nešvar myček dřív a dnes už to je vychytané, nebo případně jak se zkrátka následujících jevů vyvarovat:
- do myčky se nádobí musí předmývat: manžel říkal, že takovou měli kdysi doma u rodičů. I když byl talíř vyjedený, stejně se to muselo aspoň opláchnout a pak teprv dát do myčky, jinak se to prostě neumylo. To už to můžu umýt rovnou ve dřezu, ne?
Představovala bych si to tak, že nádobí, jak je po dojedení, šoupnu do myčky, zapnu ji a vyndám ho čisté, vyjma nějakých ultra napečenin. Jak je to? - myčka myje blbě: (souvisí s předchozím), u kamarádky, kde jsem jako malá často bývala, bylo co chvíli, že si člověk vzal ze skříňky třeba čistou skleničku nebo hrnek a na dně byl usazený nějaký náhodný kus jídla z myčky - tj. myčka to sice odmyla z talíře, ale místo aby se to někam opláchlo, roznesla to po ostatním nádobí. (a nemyslím si, že by toho na talířích nechávali nějaká kvanta, ale prostě pár zrnek rýže někdy zůstane zapomenuto)
- nerezové příbory v ní reznou, vzorky a obrázky z porcelánu blednou
- na nádobí zůstává pachuť: chodím například k jedněm známým, dostanu čaj a nemůžu si pomoct, ten hrnek prostě chutná divně (ne ten čaj) - jsem přesvědčená, že je to nějakým prostředkem z myčky. Asi si na to člověk zvykne, ale já si nechci zvykat na to, že s nádobím olizuju nějaký detergent. Taky vám nádobí z myčky nějak „chutná“?
Díky za posouzení mých myčkových obav. ![]()
Edit, ještě jsem si vzpomněla na jednu věc:
- do myčky se toho spousta nedá dát: hrnce, pánve, prkýnka - je nutné stejně mýt růčo.
Příspěvek upraven 06.01.23 v 16:27
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
@klamonožka
Neoplachuju, nejsem tchyne
, zadne zbytky nezustavaji (vyjimecne, kdyz se na sebe priplacnou dva kusy nadobi), nerez nerezne, vzory se z neceho smyvaji.
Mycka mi nechybela, mame prvni, a sem za ni rada. Ale susicku mam radsi ![]()
Mame Miele, cenu si nepamatuju, ale extra palka to nebyla
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@klamonožka píše:
@Baba Díky. A ta pachuť po umytí?
Vubec.
To bysme poznali, nas prostredni je supercitlivej, pije pouze cistou vodu, ten by se niceho s nejakou pachuti nenapil.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já nic nepredmyvam a umyje se z 99% vše. Ale spoustim ji často, hodně vařím a tak 2× denně jede. No samozřejmě se o tu mycku musis starat a čistit filtr a spouštět cistici program ![]()
když se mi stalo, ze se mi v mycce něco ohodilo, odložila jsem to do dřezu, mycku vycistila a pak to dala mýt znovu s další varkou nádobí. Pardon, ale kdo takovou věc založí do skříňky a dává lidem k použití, je čuně
myčka za to fakt nemůže. Stará patnáctiletá myčka to dělala často, no nicméně pak jsme zakoupili novou Boschku a to je úplně jiný level. Ta to nadobi umyje, i když tam zapomenu dat tabletu ![]()
Jinak pripecene umyje taky, samozřejmě to vždycky oskrabu co nejvíce, ale většinou to je fakt pryc, až se někdy divím. Ani to nenechavam odmocit.
Tablety používám většinou ty nejlacinější finish nebo somat, jen manžel občas přiveze nějaké dražší, kdyz jde výjimečně jednou za půl roku nakupovat
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@klamonožka nesmysly. Nepredmyvam, je to zbytečné. Jen nedávám nádobí, na kterém jsou zbytky jídla, to seskrabnu. Mytí je závislé na programu, délce, naskladani. Nemám problém, tablety jsou 3 v 1, max leštidlo a sůl dodám bokem. Dávám do myčky i 30 let staré nádobí, co se časem ztratí ke zlatá vrstva z těch nejstarších. Nové talíře a hrnky drží bez problémů, nerezne nic. Žádnou pachuť z nádobí necítím, toho jsem se též bála, ale nee.. myčku mám 2 roky a díky bohu za ty dary. Nedávám teflon a velké pekáče, jinak umyje všechno. Vesměs pouštím přes noc na 4 h eco program, ráno suché, čisté, super
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- Nemusí, takové myčky byly možná někdy v 90'… Je asi dobré, pokud je to nějak zanesený talíř, ho jednoduše trochu ošplouchnout pod proudem vody, ale spíš aby se přílišným odpadem neeucpávaly trubky.
- Lepší je investovat do kvalitní myčky, přčíct si nějaká hodnocení - stejně jako u ostatních spotřebičů, i mezi myčkami se najdou ty, co blbě plní svou funkci.
- To je pravda. Nerez spotřebiče za mě OK, ale obrázky se vymývají.
- Taky dost záleží na přípravku. V dnešní době seženeš i kvalitní eko přípravky, u kterých nevadí, že je olizuješ.
S pachutí se setkávám obščas u našich, podle mě to je přípravkem.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jo nerez - rezly jedny starší příbory, tak jsem je vyhodila a pořídila nové a ty nereznou. Holt kdyby ti neco zarezlo, vyhodis to a koupíš si nové🤷♀️ Většinou to dělají ty starší věci.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Semtex Ok, díky.
Ono u té kámošky, tam se jezdívalo s partou spolužáků a myslím, že když tam rodič poslal bandu desetiletých děcek vyklidit myčku, tak (jsme) to chtěli hlavně rychle vyházet ven a jít si zase hrát, než řešit, že má hrnek na dně čočku. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Davam vse, krome nozu. Takze i hrnce, panve, prkynka mam plastova. Nic nepredmyvam, jedine kdyz neco pripalim ![]()
Na ty rezave pribory pry pomaha dat do kosiku kulicku alobalu, ale nemam to vyzkousene.
Pokud se neco neumyje, treba vidlicka, talir od testovin se syrem, tak to nedam do skrinky, ale znovu do mycky, ale to je opravdu malokdy, a vetsinou je to ten syr ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pak se ještě osoupaly takové ty nejtypičtější nejlacinější Ikea sklenice, tak jsem je taky odložila a půjdou na chalupu.
Tchyni se taky nějaké sklenice zosklivily, ale taky byly staré a z “nemyčkové éry”. Teď už se ty věci většinou dělají tak, ze tu mycku zvládat umi, pocita se s tím ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Tarena já dávám i ty noze a dřevěný prkynka
dokonce i val a valecek
proste co se tam vejde, muže se tam mýt ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Děti jsem vycepovala tak, že do myčky se nedávají věci se zbytky jídla, pak to umyje všecko i bez předmytí. Myje to dle toho, co do toho dám za prostředek. Snažím se být aspoň trochu eko a než jsem vychytala, co slušně umyje, chvilku to trvalo (paradoxně teď myju v tom ekoprášku z DM). Pachuť totéž, s prostředkem, co používám (a nepřeháním to s dávkováním) jsem ted určitě nikdy žádnou necítila. Za posledních deset let udělaly myčky velký pokrok, ale ani patnáctiletá Bosch, která odešla předloni do věčných lovišť, tebou zmíněnými neduhy netrpěla.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nic neoplachuju, nádobí je čistý a nijak nechutná, hrnce pánve atd. Do myčky normálně dávám, proc by ne?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nepředmývám, občas někde zůstane bordel, když se špatně točí to rameno s vodou.
Nerez nerezne, ale hliník dělá bordel.
Pachuť jsem zaznamenala jen na silikonovém nádobí a jen s práškovým čističem. A pak taky, když člověk kašle na umytí filtru, jednou za čas.
Dřevěné prkénka a vařečky se do myčky taky nedávají. Ale kolik jich použiješ?
Hrnce dávám všechny. Jen některé pánve ne, jsou pak příliš umyté. Chápej odmaštěné a pak se mi na nich všechno chytá.
Z některého, hlavně staršího nádobí se smyje potisk. Jinak jsem si nevšimla.
Takže suma sumárum v ruce už jen dřevěné nádobí, některé pánve a věci z hliníku (lis na česnek). Celkem, když ten den vařím tak maximálně 3 věci?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit