Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@Anonymní píše:
@martina.se a zloutenka se projeci za jak dlouho od nakazy?
C se neprojeví vůbec - nemusí
proto bych trvala na těchto testech.
Hiv se prave muze projevit nejakou dobu po nakaze necim co vypada jako chripka a pak je klidne x let klid nez propukne aids. A nebo se to projevit vubec nemusi…
@martina.se píše:
jo, to věřim. Co jí říct, ať skočí na testy na žloutenku? Té bych se bála víc. HIV dítko nechytne, toho bych se nebála.
asi tak, HIV bych se nebala (to se dokonce i pri klasicke sexualnim styku vetsinou neprenese), ale jinych veci spis. treba ta zloutenka muze byt dlouho nepodchycena a pritom se prenasi i cestou „spinavych rukou“, coz u maleho ditete je dost nasnade.
@Anonymní píše:Řekla bych mamince o svých obavách, mohla se nakazit i jinou nemocí, třeba žloutenkou. Poprosila bych ji, aby podstoupila testy (to by měla udělat už kvůli sobě). Kdyby odmítla, řekla bych, že se tedy s dcerkou nebude stýkat. Pokud by odmítla, byl by to pro mě vůči vnučce jasný projev sobectví.
ty jsi hloupa vid.. Znovu opakuji precti si to znovu a poradne.. Moje mama nikdy deogy nebrala.. Radeji uz nekomentuj dekuji.
Taky bych šla na testy ale v tom případě ať se maminka připraví, že tam bude chodit každý měsíc min. přes půl roku. Vím o čem mluvím. Jako žákyně sestřička jsem byla na odběrové místnosti a přišel tam takový podivný týpek, dredy, špinavé oblečení, samý bolák
sestřička mu odebrala krev a jak jsem stála za ní, tak se rozmáchla a tou použitou jehlou mi roztrhla ruku
samozřejmě poprask ve škole, v nemocnici a já chodila 9 měsíců na odběry na HIV a žloutenku. Můžu ti říct, že to byly krušné chvíle, čekat na výsledky
bylo mi v té době 18, s přítelem / nynějším manželem / jsme spolu raději těch 9 měsíců nespaly -on chtěl ale já raději ne - co kdyby. Taky probíhaly debaty - coby, kdyby. No strašných 9 měsíců
ale naštěstí nic
pro klid bych si na místě tvé maminky ty testy nechala udělat. Jinak jak psaly holky - přenos tělními tekutinami / krev, sperma, poševní sekret /. Nejhorší je, že se člověk nakazí třeba dneska, za dva měsíce jde na testy nebo daruje krev - nic se nenajde takže negativní a za další 2 měsíce už je pozitivní
trvá docela dlouho až 3 měsíce než se něco najde ![]()
@pannda píše:
To bych se víc bála Hepaditidy typu B a C.. Ta se přenese možná snadněji než HIV, ikdyž obava je na místě…
přenos hepatitidy C je v běžné životě takřka nemožný.
@Ali-Ali píše:
asi tak, HIV bych se nebala (to se dokonce i pri klasicke sexualnim styku vetsinou neprenese), ale jinych veci spis. treba ta zloutenka muze byt dlouho nepodchycena a pritom se prenasi i cestou „spinavych rukou“, coz u maleho ditete je dost nasnade.
a jaj, tím se přenáší A a to by skutečně poznali, že má.
@terinka4444 píše:
a jaj, tím se přenáší A a to by skutečně poznali, že má.
ja mela za to, ze i A muzes mit par mesicu a nevedet o tom.
@Ali-Ali píše:
ja mela za to, ze i A muzes mit par mesicu a nevedet o tom.
to je akutní zánět. Celé prázdniny jsme byly v karanténě kvůli A, páč poslední týden školy onemocněl dceřin spolužík, takže komplet celá třída na 50 dnů do karantény se všema opatřeníma, takže to mám z čerstvé ruky. A c má moje maminka, napíchli jí to v roce 1978 při operaci ledvin. Tenkrát tomu říkali černá žloutenka a znalo se jen B, C se ještě neznalo. Že by to prošlo bez povšimnutí tedy neprošlo, byla s tím třičtvtě roku v nemocnici a málem to nepřežila. stejně to nevyléčili, propuklo jí to teď znovu téměř po 35letech, teď už je to zlé, játra má na odpis a v podstatě s tím celé tělo. nicméně běžný přenos je téměř nemožný. Nemá to ani brácha, se kterým byla těhotná, když to v sobě měla, nedostal to manžel za léta otevřeného sexu, dokonce ani já, přestože jsme použila 2× stejnou jehlu v glukometru, nevědíc, že má v sobě aktivní virus. takže ten přenos je v běžné populaci téměř nemožný.
Myslím, že paní měla na mysli interpunkci a ne diakritiku. Proto větu nepochopila. Jinak k tematu, bála bych se všeho a tudíž bych testy požadovala, ale nepochopim jak normální člověk při smyslech se spustí s fetakem.
Sofie92** píše:
Myslím, že paní měla na mysli interpunkci a ne diakritiku. Proto větu nepochopila. Jinak k tematu, bála bych se všeho a tudíž bych testy požadovala, ale nepochopim jak normální člověk při smyslech se spustí s fetakem.
I to se stava ![]()
@terinka4444 musím se přiznat, že jsi mě celkem uklidnila… I přesto je mi z toho na nic ![]()
@Anonymní píše:
@terinka4444 musím se přiznat, že jsi mě celkem uklidnila… I přesto je mi z toho na nic
no, chápu tě. O HIV toho moc nevím, o žloutence tedy dost, hodně jsme zjišťovali, mluvili s odborníky, protože moje mamka s námi žije a je v denním kontaktu s dětmi a prostě riziko přenosu běžným způsobem je naprosto mizivé.
Spíš bych se bála o mamku, protože ty nemoci, pokud nějaké má, ji jednou zničí. Nezlob se na ni za ten úlet, prostě člověk někdy udělá šílenost, že nad tím zůstává rozum stát, ale je to máma.
@martina.se a zloutenka se projeci za jak dlouho od nakazy?