Maminky dysfatiků sem

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
6.11.22 22:10

Maminky dysfatiků sem

Zakládám tuto diskuzi, protože na mě právě přišel hrozný splín. Mám 3,5 letou holčičku a nemluví. Sice žvatlá, ale neřekne jediné slovo. Vývoj řeči se jí totálně zastavil po očkování hexou v jednom roce a od té doby se nepohnul. Oběhaly jsme všechny odborníky, docházíme na logopedii, ale nic zatím nepomáhá. Jsem nešťastná, protože ve školce pořád něco učitelky mají (asistentku malá nemá, nebyla nám zatím doporučená, takže jsem o ní nežádala). Prý se neumí pořádně obléknout, neumí jíst bbidličkou a nožem, ale jen vidličkou, bouchá ostatní děti, všechno jí musejí řikat 3× než poslechne atd. Nemáme oficiálně diagnózu VD, ale až budeme obíhat kolečko odborníků po novém roce znovu, tak už malé určitě bude diagnostikovaná. Zatím tedy ve školce nemůžu řikat, že malá má VD a že zřejmě špatně rozumí, no a tak jí tam považujou za zlobivou a řekla bych, že jí tam nemaji prostě rádi. Nevím no. Když jdeme třeba na hřiště, je štastná, ale jakmile si tam s ní nějaké jiné dítě chce hrát a zjistí, že dcera nemluví, tak si s ní hrát prostě přestane a dcera je opět „sama“. Jsem už z toho zoufalá. Jak to máte doma vy? Proč nenastávají nějaké pokroky. Pořád s ní něco dělám, mluvíme na ní, vymýšlím aktivity…a pořád je to k ničemu. Už začínám ztrácet naději :(

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
6.11.22 22:21

Ahoj,

taky máme stanovenou tuto diagnózu. Ale asi ne oficiálně. Respektive v roce a půl mudr dle dotazníku usoudila, že má malej PAS sle dotazníku, kterymu jsem ani nevěnovala pozornost. Ve 2 letech jsme dotazník zvládli, přesto malého poslala k psychologovi před 3.rokem, kde psycholozka nic nenaznala a doporučila logopedie. Na logopedie ve 3 zhodnotil jako vývojovou dysfazi.
Ve školce že zacatku také jak vy (3,5r) - učitelky měly pocity že nerozumí, špatná komunikace s dětmi- neuměl navazat kontakt slovy, v nástupu do školky jen slova, jednoduchce věty. Pomalu zlepšení, rozmluvil se - ale špatně. Neumí vůbec sykavky, k zamenuje s t a tak bych mohla pokračovat.
Aktualne chodíme do logopedicke školky- je tam méně deti, sice je i tak malej mezi nimi jediný tatar, opravdu se to zlepšuje. Teď když má 4,5r umí aspoň 2 ty básničky, konečně místo ganan máme banán. Atd. Věty jsou stále spatne srozumitlne, ale zlepšuje se to.

Co se týče deti - může potkat hodně, chapave, co se snaží porozumět a tak, a může potkat hold i zle - taky máme ve školce.

Důležitý je trénink, trénink, trénink.

My máme do toho giga mandli, čekáme na operaci nosní mandle (už 2× zrušena), třeba i to pomůže výslovnosti.

• Citovat
  • Upravit
408
6.11.22 22:23

Ahoj, jsem na tom relativně podobně. Nicméně jdi tomu skrz odborníky naproti. Nám VD smíšenou (nerozumí, nemluvi) stanovila logopedka. Syn bude mít 3 roky…a velký problém vidím u tebe v té školce. Tak si vybehej SPC sama, můžeš tam jít i jen s podezřením, oni si dítě vyšetří samo a stanoví podpůrné opatření… já jim asistenta navrhla sama, ale ve školce ho berou takového jaký je a chválí každý pokrok..

Jinak syn je na tom možná lépe - nají se, pije z hrnicku, ve školce je šťastný, ikdyz trochu ztracený, je veselý a hodný… hodně nám pomáhá ergoterapie, reálné fotky když mu ukazujeme… já být tebou bych si aspoň fakt sehnala od logopedky tu diagnózu.. ten kdo nezažil fakt neví a lidi jsou zlí, mohou si myslet že dítě zlobí, ty se mu nevěnujes apod a přitom to dítě bohužel nemá rovnoměrný vývoj…
Netrap se :srdce: zvolni, nevymyslej miliardu aktivit, protože to chce čas a dozraje to samo.. já slavím se synem každý malý pokrok, radujeme se, rozvijime hrou a zábavou… ostatní jsou mi už u p.dele :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
408
6.11.22 22:30

Jinak ještě dodám- fakt si obehni SPC sama, navrhnou ti asistenta a ten dceři pomůže, anebo změnit školku nebo logopedickou… syn bude mít asistenta nejspíše.. ikdyz to tam zvládá jako sluníčko tak aby nebyl tak ztracený a jen neproplouval když hůře rozumí..
Musis se s tím srovnat hlavně ty sama, pak ti půjde lépe zvládat i okolí… je to náročné, občas přepadne frustrace že idkyž se postavis na hlavu tak nic nepomáhá…ale fakt musíš začít u sebe…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.11.22 22:30

@Danilan Děkuju moc. Já si asistenta vyběhám, ale zatím mi logoped ani psycholog asistenta nedoporučil. Takže čekám na pokyn. Podle nich je dcera docela samostatná, umí se soustředit, nemá problém být v kolektivu, spolupracuje, a prý mi doporučují zatím s asistentem čekat, takže čekám. Dcera je samostatná dost řekla bych, nají se sama, uklidí si po sobě, kalhoty, kalhotky, triko i bundu si vezme (jen jí nezapne, když je tam zip), ponožky teda neumí, obuje se, atd. To jen učitelky si na ní asi zasedly. Nechápu proč. Jinak mám výčitky, že jakmile se jí nevěnuju a třeba hí na chvíli zapnu tv, protože musim něco mezitim udělat, tak že se prostě nebude rozvíjet. Už tak se řeč vůbec neposouvá a to se jí venuju dost :(

• Citovat
  • Upravit
399
6.11.22 22:34

Ahoj, máme stanovenou VD od logopeda. Ovšem mezitím se zjistilo, že syn velice špatně slyší a spousta problémů může mít příčinu v tom. Byl už na operaci a od té doby se to posunuje k lepšímu. Každopádně my máme obrovské štěstí, že jsme nikdy nikde neměli problém. Ve školce to bylo bez problémů, až na tu řeč si učitelky nikdy nestezovaly, ani na hřišti nebo tak. Nenarazili jsme nikdy na děti, co by s ním měli nějaký problém. Teď je v první třídě a zatím zvládáme bez podpůrných opatření. Uvidíme do budoucna

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8435
6.11.22 22:40
@Anonymní píše:
@Danilan Děkuju moc. Já si asistenta vyběhám, ale zatím mi logoped ani psycholog asistenta nedoporučil. Takže čekám na pokyn. Podle nich je dcera docela samostatná, umí se soustředit, nemá problém být v kolektivu, spolupracuje, a prý mi doporučují zatím s asistentem čekat, takže čekám. Dcera je samostatná dost řekla bych, nají se sama, uklidí si po sobě, kalhoty, kalhotky, triko i bundu si vezme (jen jí nezapne, když je tam zip), ponožky teda neumí, obuje se, atd. To jen učitelky si na ní asi zasedly. Nechápu proč. Jinak mám výčitky, že jakmile se jí nevěnuju a třeba hí na chvíli zapnu tv, protože musim něco mezitim udělat, tak že se prostě nebude rozvíjet. Už tak se řeč vůbec neposouvá a to se jí venuju dost :(

Zase ji nemůžeš rozvíjet nepřetržitě. :lol: Nebude mít čas na regeneraci.
O asistenta si natvrdo řekni, znáš to, líná huba, holé neštěstí.
Mojí dysfatičce pomohl logopedický kroužek, první rok kombinovala normální a speciální školku. Ji hodně posouval ten kontakt s normálními dětmi, snažila se jim vyrovnat. S všemu hodně přispělo narození druhé dcery. Já jsem mohla pohodlně obíhat všemožné logopedie a pro ni to byl stimul. A pro mě i velká psychická vzpruha.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
408
6.11.22 22:51
@Anonymní píše:
@Danilan Děkuju moc. Já si asistenta vyběhám, ale zatím mi logoped ani psycholog asistenta nedoporučil. Takže čekám na pokyn. Podle nich je dcera docela samostatná, umí se soustředit, nemá problém být v kolektivu, spolupracuje, a prý mi doporučují zatím s asistentem čekat, takže čekám. Dcera je samostatná dost řekla bych, nají se sama, uklidí si po sobě, kalhoty, kalhotky, triko i bundu si vezme (jen jí nezapne, když je tam zip), ponožky teda neumí, obuje se, atd. To jen učitelky si na ní asi zasedly. Nechápu proč. Jinak mám výčitky, že jakmile se jí nevěnuju a třeba hí na chvíli zapnu tv, protože musim něco mezitim udělat, tak že se prostě nebude rozvíjet. Už tak se řeč vůbec neposouvá a to se jí venuju dost :(

Nečekej na ně, řekni si o asistenta…nebo lépe změnit školku na nějakou s menším kolektivem, nebo logopedickou.. já se první bránila že by syn chodil do speciální školky..ale teď jsme na pořadniku a strašně si přejí aby se do logo třídy uvolnilo co nejdříve místo… fakt to chce začít u sebe a palkovat okolí.. já vždy reaguji „no a co, nemluvi, protože měl těžký start do života a hlavne že je šťastný“ mám kliku že on fakt působí strašně pozitivně, takže vykompenzuje ty nedostatky…To ale začal až když já se srovnala s tím, že prostě neodpovida standardu…
Takže klid… hodně se hybejte, rozvijej smyslem hlavne hmat, zrak, to pomáhá… a milujte se, takové jaké jste :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.11.22 23:37
@Anonymní píše:
Zakládám tuto diskuzi, protože na mě právě přišel hrozný splín. Mám 3,5 letou holčičku a nemluví. Sice žvatlá, ale neřekne jediné slovo. Vývoj řeči se jí totálně zastavil po očkování hexou v jednom roce a od té doby se nepohnul. Oběhaly jsme všechny odborníky, docházíme na logopedii, ale nic zatím nepomáhá. Jsem nešťastná, protože ve školce pořád něco učitelky mají (asistentku malá nemá, nebyla nám zatím doporučená, takže jsem o ní nežádala). Prý se neumí pořádně obléknout, neumí jíst bbidličkou a nožem, ale jen vidličkou, bouchá ostatní děti, všechno jí musejí řikat 3× než poslechne atd. Nemáme oficiálně diagnózu VD, ale až budeme obíhat kolečko odborníků po novém roce znovu, tak už malé určitě bude diagnostikovaná. Zatím tedy ve školce nemůžu řikat, že malá má VD a že zřejmě špatně rozumí, no a tak jí tam považujou za zlobivou a řekla bych, že jí tam nemaji prostě rádi. Nevím no. Když jdeme třeba na hřiště, je štastná, ale jakmile si tam s ní nějaké jiné dítě chce hrát a zjistí, že dcera nemluví, tak si s ní hrát prostě přestane a dcera je opět „sama“. Jsem už z toho zoufalá. Jak to máte doma vy? Proč nenastávají nějaké pokroky. Pořád s ní něco dělám, mluvíme na ní, vymýšlím aktivity…a pořád je to k ničemu. Už začínám ztrácet naději :(

Dysfatik se učí jazyk jako cizí řeč. Musíš s ní trénovat, chodit na logopedii a snažit se jí rozmluvit. Já mám dvě pěstounské děti, obě mají dysfázii. Mladší se rozmluvil až ve 4 letech a dvou měsících. Do té doby téměř nemluvil.

• Citovat
  • Upravit
85284
7.11.22 06:58

Ja mam dve deti, pravdepodobne obe deti maji diagnozu dysfazie, no, na 99%. Zijeme v zahranici, tudiz k tomu dva jazyky, logopedii delame v obou, se starsi uz mnoho let, s mladsim triletakem ted zaciname (rozumi vsemu, ale mluvi cca od cervence a neni mu rozumet, rika jen slova nebo spoji dve slova). Do skolky chodi uz pres rok, starsi tam chodila od 18 mesicu a problem se domluvit s detmi nebo ucitelkami nemely teda nikdy, jsou chytri, vykomumikovali si to vzdy nejak rukama a nohama. Muzu posoudit jen ceskou rec, nemecky doma nemluvime. Hlavne necekej zazraky, pocitej, ze to je zalezitost na roky, se starsim ditetem delame logopedii uz ctyri roky, kazda hlaska vydrena, opravdu vydrena, ale uz ji zbyva R a Ř, nemeckou asi uz ukonci. S mladsim ditetem jsem doufala, ze se tomu vyhneme, mame doma milion materialu, soustredila jsem se na veci odmalicka, ktere jsem u starsi treba neznala, aby mu to pomohlo a je na tom jeste hur nez dcera. Ale rozumi vsemu, ceka nas pro jistotu termin na ORL, zda spatne neslysi (dle me to bude v poradku), s dcerou jsem chodila taky na ORL opakovane a nikdy nic nezjistili a ja jim neverila :mrgreen:

Za me, pokud ma problemy ve skolce, resit to zmenou skolky nebo asistentem, logopedickou skolkou a podobne. U nas ve skolce problemy nastesti nikdy nebyly v tomto, nejak se tam domluvi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8651
7.11.22 15:13

Taky máme doma dítko s VD (a spoustou dalších věcí k tomu). Ten náš mluví, ale nerozumí. Dlouho trvalo, než začal mluvit funkčně, to už je to ok, ale pořád bojujeme s porozuměním. A hodne i s predlozkama, gramatikou, slovosledem… výslovnost je to poslední, co mě trápí, ale i to samozřejmě řešíme. Je už predskolak, takže makame, aby škola byla co nejvíc v pohodě. Školku zvládá, má super učitelky, věnují se mu tak, že ani AP nepotřebuje, toho bude mít až příští rok do školy. Teda snad. Podle mě je ta školka základ. Zkuste pohledat třeba logopedickou, nebo aspon logo třídu v klasické školce, ale ty řeší většinou jen výslovnost.. a to SPC si můžeš řešit sama, na to žádné doporučení nepotřebuješ. Mně jen řekli, ať tam syna objednám, žádnou zadanku nebo tak něco mi nikdo nedal. Je fakt, ze tam chtějí všechny papíry od odborníků, ale ani v nich není napsaný nic o tom, že by SPC doporučovali, takže to neřeš a dítko tam objednej. Třeba AP doporučí, nebo aspoň napíšou nějaká jina podpůrná opatření.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.11.22 16:19

Mám 2 dnes již skoro plnoleté děti (17 a 15,5 let) se smíšenou VD.
Super je, že VD je vývojová věc. Pokroky u VD jsou skokové a někdy to trvá delší dobu.
1 dítě- ve 3,5 letech 10 citoslovcu. Nic víc. První věty v 5 letech. Dnes je na velmi prestižní střední škole. Nebylo to jednoduché, ale šlo to.
Bude líp. Vydrž.
:kytka: :kytka:

Edit: prošli jsme vším. Špatné porozumění, špatná grqfomotorika, skladba vět, tvorba záporu, slovosled, dějové a časově osy, atd. K nějaké výslovnosti jsme se dostali později. Do ZŠ nastupovalo bez sykavek, R a Ř. Logo skončilo v 10 letech. Časem se projevily SPU, které k VD prostě někdy patří.

• Citovat
  • Upravit
85284
8.11.22 19:05
@Anonymní píše:
Mám 2 dnes již skoro plnoleté děti (17 a 15,5 let) se smíšenou VD.
Super je, že VD je vývojová věc. Pokroky u VD jsou skokové a někdy to trvá delší dobu.
1 dítě- ve 3,5 letech 10 citoslovcu. Nic víc. První věty v 5 letech. Dnes je na velmi prestižní střední škole. Nebylo to jednoduché, ale šlo to.
Bude líp. Vydrž. :kytka: :kytka:Edit: prošli jsme vším. Špatné porozumění, špatná grqfomotorika, skladba vět, tvorba záporu, slovosled, dějové a časově osy, atd. K nějaké výslovnosti jsme se dostali později. Do ZŠ nastupovalo bez sykavek, R a Ř. Logo skončilo v 10 letech. Časem se projevily SPU, které k VD prostě někdy patří.

To je super, ze napises vysledek po tolika letech zkusenosti. My vse shazovali na dvojjazycnost, az casem se z toho vyklubala dysfazie (ale nemame na ni zadne papiry, tady je zatim nepotrebujeme, uvidime dal). Ovsem kdyz to tu ctu, tak dle me je u nas opravdu hlavni problem ta vyslovnost, rozumi vsemu, rozumeli oba, i kdyz starsi dcera zpetne mene. No a pozde pouzivala spojky, pletla zajmena atd, nepouzivala souveti, ale behem posledniho roku skolky se u ni dle me vse srovnalo, co se tyka gramatiky. Nejake dysgramatismy teda pouziva stale, ale to uz dle me s dvojjazycnosti souvisi a hlavne ja ji dlouho neopravovala, nevnimala jsem to uz po letech, az ted jsem jsem se na to zacala zase vice soustredit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí