Maminky s dětmi s VD/PAS

35
23.1.23 14:41

Maminky s detmi s VD/PAS

Ahoj maminky,

Chtela bych poprosit o radu tech, co maji ‘nestandardni’ prcky, at uz s VD nebo PAS, co byste delaly, kdybyste o diagnoze vasich drobecku vedely uz v kojeneckem veku, ja byste je rozvijely, postupovaly, co byste si precetly, apod.
Nize nas pribeh a jeste na zacatek, moc dobre si uvedomuju, ze nase mala je jeste fakt mala, ma cas, a ze muzu pusobit hystericky, presto, pokud se vam bude chtit, rada bych slysela vase doporuceni.

Nase dcerka 6m nemela idealni prichod na svet, sla ven 38+0, porod byl vyvolavany, sakra dlouhy, mala se zasekla v porodnich cestach, nadopovali me oxytocinem, a nakonec po nekonecne dlouhem tlaceni vysla ven uz pridusena s apgarem 6/8/9, mirna asfyxie (ph pupecnikove krve 7,05/7,18). Prubeh porodu uz resit nemuzu a ani nechci, jinak by mi z toho svihlo, cas nevratim. Prosim vas o to same, vim, ze se vzdycky najde nekdo, kdo ma potrebu se v tom porypat, ale je to naprosto zbytecny, stroj casu nemam.

V porodnici se vsichni tvarili, ze je mala v pohode a nase pediatricka patri k tem, ze zvazi, zmeri a pokud spada timhle do tabulek, tak je zdrava.
Dcerka ma pravostrannou asymetrii a trochu opozdeny vyvoj, napr. ve ctyrech a pul mesicich jeste nepasla koniky, ale motoriku zatim uspesne dohanime vojtovkou. Dela mi starost jeji psychika v budoucnosti, i kdyz vim, ze ted prd poznam. Je to sice nase usmevave miminko, patri ke klidnejsim, nicmene jsem zaznamenala uz par pro me zvlastnich signalu. Vubec nereaguje na takovou tu hru na schovavanou, jak si zakryvate/odkryvate oblicej, kdyz ji zakryju oblicej ja plenkou, tak si ji nestahne. Skoro vubec na sebe nekouka v zrcadle (kouka bud kolem nebo na me), ve spouste pripadu se neotaci za zvukem, kdyz chci zaujmout jeji pozornost, at uz stojim primo u ni nebo zdalky. Taky zatim nerika slabiky ba, ga, i kdyz si brebenti svym aaaa/eee/iiii. Do toho se ji zacala obcas trast bradicka, takze mame pozorovat, pripadne ji ceka EEG.
Vyse jsem vypsala, co me desi, jinak je mala nas smisek, otaci se a hraje si na brisku, zere hracky a reaguje na nas usmevem.

Poprosim vsechny ty, co budou mit potrebu mi psat o tom, ze jsem hystericka matka. Jasny, chapu, ale jsou tu pribehy maminek, ktery se taky mely dle okoli hodit do klidu, a nakonec se ukazalo, ze jejich instinkt nelhal. Mala mela prichod na svet fakt na p**u, takze mam proste strach a vcasna intervence v tehle pripadech hraje vyznamnou roli.
Moc dekuju vsem!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
884
23.1.23 15:29

Já nechci teda psát, že jsi "hysterická " ale jako vážně už si myslíš, že tvé 6 měsíční miminko by mohlo mít VD nebo PAS? 8o asi bych malou přestala tolik pozorovat a nechala ji normálně vyvíjet..nebo z toho zešílíš :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.1.23 15:33

Syn měl příchod v pohodě. Ve 4-5 měsících nepasl, nedržel hlavu, nesmál se, neusmival se, nevydával žádné zvuky. Hry, co tu popisuješ, dělal tak v 8 měsících.
Byl silně dráždivý, nespal, nejedl… Hračky necucal a v tom věku ani nechytal.
Neotáčel se, nehrál si a na nás nereagoval.
V kojeneckém věku bych se hodila do klidu. Nic víc. Tak malé miminko potřebuje jen mámu, co je v pohodě, nesleduje a nesrovnava.
Jinak je mu 8 a má VD.

• Citovat
  • Upravit
19388
23.1.23 15:35

Pokud se bojíš, budeš se už bát vždycky.
Nekonec může být vše v pořádku, neboj.
Cvičte vojtovku, snaž se být trochu v klidu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15995
23.1.23 15:39

A kolik ji je? Ja mam 7 leteho syna, zatim bez potvrzene diagnozy, ale hybeme se kolem projevu dysfazie/ADHD/PAS, nastesi to neni zavazne natolik, aby neumel fungovat, ale svym zpusobem je to nestastne proto, ze se pohybuje na hranici diagnostiky a nikdo zatim nechce definitivne rict, jestli jo nebo ne a co konkretne. Rodila jsem vyvolavane 36+2 kvuli rozjizdejici se infekci, taky daleko od idealu, a neco s nim resim od narozeni…nekdy je to na palici, protoze mam pocit, ze jsme uz toho prosli tolik, a furt se neco objevuje…a zaroven casto posloucham od okoli (vcetne manzela :roll: ), ze to moc resim, ze je „v zasade normalni.“ Ja bych ten instinkt nezatracovala, ale prave, aby te to nestrhavalo do te hysterie, ja obcas asi objektivne plasim az moc. Delat se s tim casto aspon neco da, ale nekdy si ty zdroje musis hledat sama. Jestli muzu poradit neco uplne jednoducheho, k cemu ani neni potreba nejake slozite odborne vedeni - na mozek jsou vyborne krizove pohyby, ktore buduji propojovani hemisfer. Od uplne nejjednosdussiho u maly miminek - dotykani se na tele do krize (prava noha-leva ruka a obracene),pres ruzne pohyby (muzes je davat k sobe, tu ruku a nohu)…pozdeji pochodovani a k tomu mavani rukama atd. Dalsi, neustale mi doporucovano fyzioterapeutem - velky gymnasticky mic, od mala opatrne pokladat, s vetsim ditetem uz se da i trochu vyvadet :D Posilovat hluboke svaly a motoriku, ono to souvisi s vyvojem mozku. Ruzne detske hry, ktere vypadaji trivialne, ale skvele funguji - pohybove rikanky, prendavani micku z ruky do ruky, atd. Podle veku samozrejme. A pracovat i na sobe, na tyhle deti pusobi silne uzkost rodicu. Drzim palce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8752
23.1.23 15:47

Mám jedno dítě s PAS, druhý s VD a ADHD. Jeden porod zcela ok, má to po mně, druhej se narodil modrej, byl na kyslíku. V půl roce se oba chovali jako každý jiný zdravý dite. Z toho, co jsi psala, bych žádné závěry fakt nedělala. Co bys po tom kojenci chtěla… venuj se jí, hrej si sní, povídej, zpívej, ukazuj, cvič…víc bys v tomto věku nedělala, ani kdybys nějakou tu dg potvrzenou měla. Já, kdybych všechno věděla dřív, tak bych stejne nic jinak asi nedělala. Ono nebylo co. Možná bych se nenervovala, že to dítě nezačíná zvatlat, že je nezastavitelny, že blbě spí, že nereaguje na pokyny, že řve při každé změně, nedivila bych se, když dítě chce být doma…ale že bych se o to dítě jinak starala, to ne. To možná až později, třeba od skolkovyho věku, ale v půl roce opravdu ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Capelucia
23.1.23 15:50

Zakladatelko hysterická nejsi. Intuice mámy je mocná věc. Já se už hodně krát chtěla zeptat někoho s autistickým dítětem, co má porovnání se zdravým, jestli tak zpětně bylo vidět známky onemocnění už dřív. Jeden blízký kamarát má autistického syna a za mě bylo vidět už v pár měsících, že nebude ok, i když nikdo nevěděl, že PAS. Np. řval na trávě a chtěl pořád chovat, jakoby ho tráva pálila - byl senzoricky přecitlivělý. A co můžeš dělat - klidně se vyber někde, kde dělají fyzioterapii nejmenších miminek (ale ne vojtovou terapii), nebo i na osteodynamiku, takoví lidi hodně umí vidět a poradit. Z mé zkušenosti mnohem víc než pediatr. Jsou np. speciální masáže a pod., dá se toho dělat celkem dost. Když máš nějaké podezření, řešila bych to klidně hned, jenom to nejspíš budeš muset zaplatit. My se synem taky měli predilekci, ale já jsem vojtu odmítla, a jedna paní s miminkem dělala skoro zázraky. Syn správně dost dlouho neudělal 2 vzpřímení. Ona ho na 2 sezeních postavila na 4, pak rychle začal lézt a všechno krásně dohnal. Nešlo ale o dítě s podezřením na nic jiné, prostě byl jenom nějak zablokovaný. Ale musela jsem si to vyběhat a terapeuta jsme několikrát měnili. Jsem moc ráda, že jsme to řešili - na začátku se dá hrozně moc ovlivnit. I u autistických dětí. Čím dřív se začne takové věci řešit, tim víc se dá toho vypracovat. Hodně štěstí :mavam:.

• Citovat
  • Upravit
Anais Brno
23.1.23 16:56

@Zu88 já myslím, že malou zbytečně pozoruješ…
Já mám devitíletáka s VD, je první dítě, tak jsem neměla s kým srovnávat. Porod byl rychlý, jak říkám, kdybych neměla dítě doma, nevím, že jsem rodila…
Měl predilekci hlavičky, cvičili jsme vojtovku…
On byl naopak až moc rychlý a napravovali jsme správné pohybové vzorce…
to že je něco jinak, bych řekla bylo až s nástupem do školky ve dvou letech, kdy proste nemluvil. uměl se jaksi kouzelně dorozumívat i beze slov. Byl od mala hodně živý, neúnavný… ale na tom jsem nikdy neviděla nic zvláštního… my VD a diagnostiku začali řešit až kvůli podpůrným opatřením do školy… tak oficiální diagnozu až téměř v devíti letech…
Většina terapií je opravdu určena pro větší děti, kdy už trochu spolupracují a hlavně, kdy víš, na co přesně se potřebuješ zaměřit.
Máš doma půlroční miminko… každé dítě je jiné, pokud cvičíte vojtu, tak měj fyzioterapeuta, kterému důvěřuješ a uvidíš, jak malá poroste dál…

• Citovat
  • Upravit
35
23.1.23 17:26

Ahoj, dekuju vsem za reakce!

Diky moc @beruska9 za tip s procvicovanim hemisfer a micem (k tenu dotazu, je ji pul roku) a dekuju @Capelucia za tip na osteopatii. Nedavno jsme na ni byly, mala sice blokadu nema, ale krasne ji to protahlo a pujdeme zase.

Chci upresnit, ja po svym prcikovi nevyzaduju zazraky, ja po ni nevyzaduju nic, je ji teprve sest mesicu, takze at se vyviji tak, jak chce ona a jak je ji dane, s prispenim cviceni, ktery ji fakt posouva dal.
Ale ten fakt, ze se narodila pridusena a byla desitky minut skripla v porodnich cestach, proste nezmenim a bohuzel se vsude doctete, jak takove starty do zivota dokazou ovlivnit budoucnost miminka. Proto se zajimam o vsechno, ceho bych mohla vyuzit ne ted, ale za par mesicu nebo i treba za rok, kdyby se nasledky porodu projevily i jinak nez jeji soucasnou asymetrii.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2587
23.1.23 17:37

U nás to bylo naopak. Dcera byla nedonošená a s nízkou porodní hmotností a já prostě věděla, že je v pořádku. Navzdory lékařům, kteří ji chtěli léčit. Mateřský instinkt je mocný. Pokud cítíš, že je něco špatně, asi to tak bude. Pracovala bych s tím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19388
23.1.23 18:02

@Zu88 u nás to způsobilo DMO, spíš nechápu, že tě napadla hned VD nebo pas.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35
23.1.23 18:19

@g.sandova
Tak to je mi moc lito, doufam, ze je drobek v ramci moznosti v poradku.

Napadlo, protoze me zajimalo, co muze priduseni zpusobit, a po DMO je to hned to druhy, co ti na netu vyjede jako nasledek. A z hlavy uz to nevypudis…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Capelucia
23.1.23 18:38

Zakladatelko, nepanikářila bych ohledně ASD. Jo, ze zvědavosti jsem se koukla a jo, je tam podíl autistických dětí vyšší… o setiny procenta. To takové pesticidy np. glyfosaty (roundap) dělají mnohem větší korelaci. Tak třeba kupujte bio chléb a těstoviny. :)

Ale jinak ja to chápu. Taky jsem se nejvíc bála tohodle. Teď už méně, i když má mimi jenom 3m, protože je hodně komunikativní už teď. Úplně klidná budu až v roce a půl, dvou letech. Opravdu by mě zajímalo, jak to mají nemocné miminka :think:. Co se řeči týče, tam je nejhorší, když něco je a ztratí se. Kámošce se tohle stalo v 8m, ale její kluk nemluví zatím vůbec a tuhle giagnozu již má (3 roky). Už uměl bababa, mama a pod. a vrátil se ke škrekům. Toho jsem ale poprvé viděla až později, ne jako malé miminko. Tak ať to je dobrý :kytka:.

• Citovat
  • Upravit
35
23.1.23 18:59

@Capelucia dekuju, jsi zlata :) ja idiot prave koukala na posledni vyzkumy ze zemi, kde jsou v problematice, ale i nasledne peci, dost napred, a bohuzel jejich cisla mluvi trochu jinak (v jedne zemi zkoumali pres 2 miliony deti narozenych za poslednich 40 let). Ale za tohle pitomy googlovani uz si muzu fakt sama.

Tady na emiminu je spousta zkusenosti od tehle maminek a u vetsiny z nich to byla normalne se vyvijejici se mimca s pozdejsi regresi.

Co me hodne sokovalo, je dost velka a leta trvajici minimalni podpora statu, kde jsou tyto deti a jejich rodiny prehlizeny a neni jim odlehceno od pece, coz je neskutecne smutny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Capelucia
23.1.23 19:46

@Zu88 setiny procenta ne jako celkove zastoupeni deti s pas, ale vliv hypoxie u porodu. Cisla jdou silene nahoru bohuzel a pomoc miziva :(.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí

Pure