Tv nemoc a batolata

Anonymní
23.1.23 12:44

Tv - nemoc a batolata

Zdravím, mám 20m holčičku. Jsem maminkou poprvé a kolem mě furt jen vidím závislé děti na TV na mobilech. Zajímalo by mě jak často takto staré mimca pouštíme m tv - mám namysli TX pohádky detske ( krtka, děcko, prasátko Pepu apod. ).
Jsme teď nemocný doma a tak celý den si nejde hrát ani ji to nebaví tak nám to tady běží půl dne někdy si přitom i hraje někdy i papa ale mám strach aby se z toho nestalo pravidlo. Děkuji vám za vaše zkušenosti a krásný pondělí :kytka:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
53518
23.1.23 12:49
@Anonymní píše:
Zdravím, mám 20m holčičku. Jsem maminkou poprvé a kolem mě furt jen vidím závislé děti na TV na mobilech. Zajímalo by mě jak často takto staré mimca pouštíme m tv - mám namysli TX pohádky detske ( krtka, děcko, prasátko Pepu apod. ).
Jsme teď nemocný doma a tak celý den si nejde hrát ani ji to nebaví tak nám to tady běží půl dne někdy si přitom i hraje někdy i papa ale mám strach aby se z toho nestalo pravidlo. Děkuji vám za vaše zkušenosti a krásný pondělí :kytka:

Pouštěla jsem pohádky, písničky, když nebyla horečka, šlo se na chvíli ven. Zapojit v domácnosti, nechat kramařit… Mobil jsem mu nedávala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
23.1.23 12:49

Prvnímu dítěti v tomto věku jsem televizi (ani tablet či telefon) nepouštěla ještě vůbec. Jelikož to neznal, nevyžadoval. Až jak se narodilo druhé dítě (staršímu byly 3), tak na zabavení během kojení, aby mezitím nezlikvidoval byt :P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
23.1.23 12:53

V tomhle věku měly děti 1-2 příbehy Krtečka večer místo večerníčka. A to ještě ně kdždý den. Takže cca 10 minut?
Půl dne nám tu telka opravdu nejela, ani když bylo na zhebnutí mě i manželovy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15995
23.1.23 13:05

Pravidlo se z toho nestane, kdyz z toho pravidlo neudelas. My meli obdobi, kdy ta televize bezela dost, syn teda byl o neco starsi, tak 2.5, kdyz jsem ji zacala pouzivat vic…ale ono ho to v te dobe stejne moc nebavilo, ja tam pustila normalni vysilani (neco jako Decko, zili jsme v zahranici)…me to prislo lepsi, jak se to tam stridalo, neco ho bavilo, neco ne, a nemel moznost vyberu ani nejelo to same x-krat po sobe, takze chvilku koukal, pak to ignoroval…
Ale at se rozhodnes jakkoliv, ovladac mas v rukach ty :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37132
23.1.23 13:09

Tak malému dítěti vůbec nic cíleně nepoustim, nezakazuju, když se chvíli zářivý na něco s námi, ale přijde mi zbytečné pouštět pohádky miminum. Moje děti to teda stejně nebaví, koukají 10 minut a jdou si radši hrát.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kolicek95
23.1.23 13:14

Já mám tedy děti dvě, dva roky a skoro rok. Krtka jsem pustila v těch 20m starší, když měla covid. Koukáme chvíli po snídani a chvíli po večeři, než se jde spát. Krtek se okoukal, tak pak chvíli Křemílka a Vochomůrku,. teď povídání o pejskovi a kočičce. Pejsek a kočička baví z nás třech nejvíc mě. :mrgreen: Ještě má starší ráda Zpívánky, takové ty z 90. let. Využívám toho, že po snídani hned uvařím a pak jdeme ven. Jedno dítě jsem do vaření zapojit zvládla,.ale dvě mě opravdu dost stresují, tak zatím takhle a věřím, že až trochu povyrostou, bude to zas jiné. Večer zas už mám všeho plné zuby, tak jsem ráda, že dají chvíli klid. No, úplně hrdá na to nejsem, ale píšu to upřímně, protože dokonalých matek je vidět všude plno. Nejsem dokonalá.

• Citovat
  • Upravit
1813
23.1.23 13:29

Pri koukani pri nemoci se jeste nikomu oci nevypalily :mrgreen: a par krtku je urcite lepsi, nez se vecer na pokraji sil placat po ramenou, ze jsi ho nenechala videt zadnou zlou obrazovku :mrgreen:

Osobne nemam moc rada pasivni koukani, radsi stahnout nejakou peknou interaktivni aplikaci. Moje deti maji radi booko (interaktivni knizky - napriklad jsou tam leporela z Lady, ktera mame - a hodne je bavi, si s tim hrat nazivo a pak se napriklad podivat, jak vetrik sfouknul hrusticky v aplikaci). Nebo Readmio - kdy ctes pohadku a doplnuje ti to zvukovymi efekty. Dale me hodne bavi aplikace Ceske televize - hlavne vareni s Medvedimi kamarady, peceni pernicku se lvem. Duplo ma taky peknou skladaci aplikaci (nemluve o te, co se da napojit na realny vlacek).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
23.1.23 13:36

Jakmile vidis, ze dite knoura, prudi, co pet minut to chce pustit a nezabavi se samo, tak jsi to prestrelila, chce to na par dni uplne vypnout a pak poustet kratsi dobu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
103
23.1.23 14:34

Při nemoci jsem zkoušela i takhle malým dětem, ale stejně je to většinou moc nebavilo. Pokud jo, tak klidně tu půl hodinu v kuse, kterou daly. Ale vždy jsme koukali spolu, ne na pozadí. Pak zase knížky, cmarani, další činnosti v sedě.
Mimo nemoc mají děti (aktuálně 2,5 a 5) večer každý jednu krátkou pohádku. Po obědě, když jsou hodně unavení (nebo já), tak koukají cca hodinu(od roka a kousek už ani jeden prakticky po obědě nespí, teda mladší zhruba jednou měsíčně). A během nemocí (ať už jejich nebo mých) holt víc (jinak bychom se složili). Když jsme všichni zdraví, tak dají klidně týden dva bez tv. Pro mě je to způsob, jak je donutit odpočívat (sedět na místě), když sama nemám energii nebo čas si s nimi hodinu číst. Ale u nás se na televizi buď kouká v sedě nebo se vypne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2033
23.1.23 15:08

Mladší 18m kouká chvilku večer s tou starší, cca 10 minut. Pak jí to většinou už ani nebaví a navíc odchází spát.

Ta starší v tom roce a půl koukala zhruba stejně, možná trošku víc, cca 20minut denně. Později už déle, až jsme to přehnali, hlavně manžel teda nezná míru. Takže když jsem koupala a uspavala mimino, tak nechal tu starší (tehdy 3 letou) kolikrát koukat na celý film. Musela jsem teda zakročit, starší teď kouká max. 30 minut. A já, když do té doby neuspím, tak uspavani prerusuju a jdu vypnout TV a odehnat starší do sprchy. Manžel je v tomto úplně marný :zed:

Teď při nemoci s horečkami starší koukala hodně, ale už je jí 4,5, mladší 18m nekoukala vůbec. Při malé viroze bez teplot máme normální režim i s pobytem venku, takže TV viz výše.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
pet p
23.1.23 15:22
@Anonymní píše:
Jsme teď nemocný doma a tak celý den si nejde hrát ani ji to nebaví tak nám to tady běží půl dne někdy si přitom i hraje někdy i papa ale mám strach aby se z toho nestalo pravidlo. Děkuji vám za vaše zkušenosti a krásný pondělí :kytka:

Takhle malým dětem VŮBEC. Zahlcuje jim to mozek a navíc mají v tomto věku ještě posunutý obraz a zvuk. Pouštět to jako pozadí při hraní apod. je velká chyba - dítě je velmi vnímavé a i když to tak nevypadá, zahlcuje ho to taky. Údajně to souvisí s pozdějšími poruchami pozornosti. Když dítě něco dělá, např. si hraje, mělo by se na to maximálně soustředit bez vyrušování (prožívat stav flow, jestli jsi o tom někdy slyšela). To je to nejlepší pro vývoj mozku.
Jestli tě ten rozbor technologií a vlivu na děti zajímá víc vč. odkazu na různé studie, přečti si první kapitolu z knížky Klub nerozbitných dětí.
Je smutné, že spousta matek k tomu pouštění tv, mobilu apod. přistupuje tak laxně a s tím, že se přece nemůže nic stát a je to v pohodě a dělají to tak přece všichni atd. Pak se divíme, kolik dětí má poruchy pozornosti a je závislé na sítích a neumí se samo zabavit atd. atd.
Co se týká toho, že jste doma nemocní a dítě se nudí - ano, rodičovství je náročné, budeš se muset přemoct a dítě zabavit jinak, pokud ho nechceš nechávat koukat na tv. Děti mají rádi reálné činnosti, takže ti může pomáhat podávat kolíčky na prádlo, můžeš ho nechat tahat hrnce z kuchyňské linky, nechat ho plácat těsto na vále, máchat nádobí ve dřezu atd. (na stání u linky je výborná tzv. učící věž, jestli to neznáš - bezpečnější než židle, protože z toho dítě nevypadne).
Ale chápu, že posadit dítě k tv a dát si v klidu kafíčko je mnohem lákavější.

• Citovat
  • Upravit
103
23.1.23 16:46

@pet p
Jako se začátkem souhlasím, ale vážně necháš dítě s horečkami dělat dole zmíněné činnosti? Zakladatelka se tu ptá v případě nemoci, což třeba u mého dítěte obnáší naspat za den 11 hodin místo 10 a v mezičase ho držet v klidu (jinak mu horečka z 38 skočí nad 39 a výše). Syn teda ještě při nemoci jezdí v posteli autíčky, kreslíme vodou, samolepkujeme, prohlížíme knížky. Ještě občas fungovalo zpívání nebo poslouchat písničky (ať už že zvukových knížek, z albi tužky, nebo jen audio z youtube). Klasické říkanky (vařila myšička, kutálí se brambora), ukazování částí těla, schovavani se za šátkem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
23.1.23 16:57
@albertka13 píše:
@pet p
Jako se začátkem souhlasím, ale vážně necháš dítě s horečkami dělat dole zmíněné činnosti? Zakladatelka se tu ptá v případě nemoci, což třeba u mého dítěte obnáší naspat za den 11 hodin místo 10 a v mezičase ho držet v klidu (jinak mu horečka z 38 skočí nad 39 a výše). Syn teda ještě při nemoci jezdí v posteli autíčky, kreslíme vodou, samolepkujeme, prohlížíme knížky. Ještě občas fungovalo zpívání nebo poslouchat písničky (ať už že zvukových knížek, z albi tužky, nebo jen audio z youtube). Klasické říkanky (vařila myšička, kutálí se brambora), ukazování částí těla, schovavani se za šátkem.

Ani, klidně jsem nechala batole fungovat normálně, jen se neslo ven. Dokud neměly deti 39.5, tak jako by nebyly nemocné. V posteli mi starší za skoro deset let pronemocnel všeho všudy asi 6 dní, kdy mu byla fakt zlé (rotaviry, neštovice a nedávno nějaká hnusná viróza kdy byl kupodivu 2 dny fakt ko a chtěl ležet). Jinak ho v posteli neudržel ani pár volů, ani nebyl oproti normálu třeba spavejsi. Takové dítě může s prehledem fungovat po bytě a asistovat při domácích pracích.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
23.1.23 17:30
@albertka13 píše:
@pet p

Nikdy jsem zadne dite nedrzela v posteli.
Bud melo takovou horecku, ze odpadlo a spalo, nebo melo jen teplotu.

Problem je, kdyz jsem nemocna ja a deti ok.
Ale kdyz prudi, zadavam praci - nadobi, luxovani atd. Rychle je to prejde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí