Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Svistice
No, mně si takového batole prokousne ret a podobně, prostě se motá(ale spát nebude, zato v noci se kvůli teplotám budí co chvíli). Takže super, že to někdo má jinak. U nás pak ale právě z tohoto důvodu nastupuje aspoň občas při nemoci televize, protože nemocné dítě má ještě sebevrazednejsi sklony než obvykle a nejde ho nechat o samotě (když je zdravý, tak většinou v klidu). Dcera bývala při nemocích v pohodě, ale syn prostě ne a díky bohu za televizi a možnost se aspoň vyčůrat, aniž by si ublížil. Nevím, jaké má zakladatelka dítě, aspoň si může z našich zkušeností vybrat.
@albertka13 píše:
@pet p
Jako se začátkem souhlasím, ale vážně necháš dítě s horečkami dělat dole zmíněné činnosti? Zakladatelka se tu ptá v případě nemoci, což třeba u mého dítěte obnáší naspat za den 11 hodin místo 10 a v mezičase ho držet v klidu (jinak mu horečka z 38 skočí nad 39 a výše). Syn teda ještě při nemoci jezdí v posteli autíčky, kreslíme vodou, samolepkujeme, prohlížíme knížky. Ještě občas fungovalo zpívání nebo poslouchat písničky (ať už že zvukových knížek, z albi tužky, nebo jen audio z youtube). Klasické říkanky (vařila myšička, kutálí se brambora), ukazování částí těla, schovavani se za šátkem.
Tak to je snad na uvážení matky, ne? O horečkách zakladatelka nic nepsala. Navíc ještě je potřeba zmínit, že každé dítě horečku snáší jinak.
@pet p
Ano, je. Mně na zdravotnických kurzech (uznávám, poslední deset let zpět, tak se to mohlo změnit) učili, že dítě, které mělo v uplynulých 24 hodinách horečku, mám držet v klidu, aspoň v sedě. A to i za pomoci obrazovky, když to nejde jinak. Že se tím předchází zdravotním problémům v budoucnu, že móda když nemocné dítě chce, tak ať funguje, není úplně prospěšná.
Kamarád v 25 skončil kvůli přecházením nemocí na dva měsíce v nemocnici.
Syn, jak jsem psala, byť je i při horečkách veselý a hravý, tak je daleko nešikovnejší. Dcera naopak po nejhorší fázi musí být hodně hlídaná, jinak se zase vrací k horečkám.
S těmito informacemi mé děti při horečkách tráví před obrazovkou času hodně (třeba i 2-3 hodiny denně), při doléčování méně. Když jsou zdravé, tak se dostáváme do těch 20 minut denně. Takhle to funguje mně a dává mi to smysl, což neznamená, že to můžeš mít jinak.
@albertka13 Aha, tak o takové poučce, že je dítě potřeba držet takto striktně v klidu jsem nikdy neslyšela. Naopak mám zafixováno, že dítě, které má zvýšenou teplotu, nemá koukat do obrazovek, protože se tím teplota ještě lehce zvýší (vliv modrého světla). Plus to má vliv na únavu (vybuzení mozku).
A když jsme tak u těch zdravotnických pouček - víš, že na snižování teploty taky existují různé teorie? Ta nejrozšířenější říká, že od 38,5 začít teplotu snižovat, jiná naopak teplotu považuje za správný obranný mechanismus - většina virů a bakterií hyne při teplotě kolem 39,5.
Ale obecně s tím, že při nemoci je dobrý klid a dostatek tekutin atd., s tím určitě souhlasím.
@pet p
To modré světlo nerozporuju, ideální to není. Ale já to beru podle aktuálního stavu, občas to na televizi je a občas dostane tablet zdravý sourozenec a maroda jdu jenom tulit. Ale když lehla celá rodina, tak holt šly zásady pryč ( i když děti ten covid zvládly výrazně líp).
Na ty teploty schválně kouknu, to jsem nevěděla, díky, třeba se k tomu i doberu toho, proč někdo je s 39 jako rybička a jiný při 37 umírá.
@albertka13 píše:
@pet p
Ano, je. Mně na zdravotnických kurzech (uznávám, poslední deset let zpět, tak se to mohlo změnit) učili, že dítě, které mělo v uplynulých 24 hodinách horečku, mám držet v klidu, aspoň v sedě. A to i za pomoci obrazovky, když to nejde jinak. Že se tím předchází zdravotním problémům v budoucnu, že móda když nemocné dítě chce, tak ať funguje, není úplně prospěšná.
Kamarád v 25 skončil kvůli přecházením nemocí na dva měsíce v nemocnici.
Syn, jak jsem psala, byť je i při horečkách veselý a hravý, tak je daleko nešikovnejší. Dcera naopak po nejhorší fázi musí být hodně hlídaná, jinak se zase vrací k horečkám.
S těmito informacemi mé děti při horečkách tráví před obrazovkou času hodně (třeba i 2-3 hodiny denně), při doléčování méně. Když jsou zdravé, tak se dostáváme do těch 20 minut denně. Takhle to funguje mně a dává mi to smysl, což neznamená, že to můžeš mít jinak.
Ja teda znam poucku, ze kdyz je ti blbe, necti si a necum na tv, bude ti jeste hur.
Ten tvuj kamarad se zhuntoval ne prechazenim nemoci, ale tim, ze se narval leky a prechazel. To je dost podstatny rozdil.
Ono i u tech deti, kdyz das leky, tak dite skace po byte, protoze mu je najednou lip, ale telo je porad plne bacilu a takto se vysiluje a logicky mu horecka po skonceni ucinku leku zase vyleti. I proto mi dava smysl leky na horecku pokud mozno nedavat, aby dite spalo a nelitalo po baraku.
@Lucie_Sx
Na horečku léky dávat, na zvýšenou teplotu ne. Můžeme se bavit, jestli horečka je 38-38.5, nebo ještě trochu víc. Syn skáče i se 40. A to mu to už pak snižuji nejen léky. Že bych čekala, jestli se 42 usne, zkoušet nebudu.
@albertka13 píše:
@Lucie_Sx
Na horečku léky dávat, na zvýšenou teplotu ne. Můžeme se bavit, jestli horečka je 38-38.5, nebo ještě trochu víc. Syn skáče i se 40. A to mu to už pak snižuji nejen léky. Že bych čekala, jestli se 42 usne, zkoušet nebudu.
Ani na horecku.
Pri 39,5 udelam zabal nebo koupel, staci.