Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj ahoj, mám doma měsíčního chlapečka, je nedonošený, momentálně 3300g. Neustále by jen jedl, už těď překračujeme denní dávkování UM.. Vypije mi 90-120ml po 3 hodinách, když mu dám méně, strká si ruce do pusinky a řve až do dalšího krmení.. Dle výpočtů by měl ale pít 70ml, takže pije vlastně dvojnásobek, už jsem psala doktorovi, zítra tam ještě zavolám. Má otázka zní, nemůže mít malý třeba žízeň? Napadlo mě že bych mu k těm 80-90ml udělala ještě třeba 30ml nějakého čajíku či kojenecké vody? Všem děkuji přede za rady ![]()
A ještě se chci zeptat. Všude se píše vzorec 150× váha miminka děleno počtem krmení, ale platí tohle i u menších nebo nedonošených dětí? Nemůže mít větší hlad než ukazují tabulky když už mu je měsíc?
Bože jaké výpočty? Ty taky jíš dle výpočtu? A dle tabulky na UM koukám je napsáno 90ml vody… 3 odměrky ve věku 0-1m, v 1-2m pak 120ml.
Kolik toho UM vypije za celý den?? za 24hodin?? Pije i v noci nebo spí???
Po třech hodinách jsme jeli taky kolem 90 a plus kojeni
. Vlastně ani nevím kolik toho do sebe nacpala. Jestli máš pocit, že má hlad tak mu dej víc a uvidíš jestli bude spokojenější
nikdy jsem nekoukala na tabulky ale na to jestli je spokojená. Všechny tabulky jsou orientační. Vodu a čaj jsem začala dávat s příkrmy.
@KKK85 Pije po 3 hodinách většinou těch 100ml, v noci vydrží i 4 hodiny, ale stejně mi to příjde moc.. takže za den nějakých cca 800ml
Co furt máte s těma tabulkama? Když dostane víc tak třeba vydrží i 4 hodiny v klidu a bude to úplně stejně jako by dostal po 3 hodinách. ![]()
@Mika387 píše:
@KKK85 Pije po 3 hodinách většinou těch 100ml, v noci vydrží i 4 hodiny, ale stejně mi to příjde moc.. takže za den nějakých cca 800ml
Koukám na sunar ze srandy… v 1m má vypít cca 700ml.. ve dvou přes 800… pokud chce 120 dala bych mu klidně 120… když bude spokojený. Může chtít třeba více po tom delším spaní a pak bude zase stačit těch 90. Pokud to nevyblije pak obloukem dala bych mu ke spokojenosti. Každé miminko má jiné potřeby.
@KKK85 dobře, jsem z toho hrozně ve stresu.. Myslíte že mám teda koukat na věk a ne na kg? Protože v 1 měsíci většina miminek váží více než 3300g, proto je asi na pixle napsáno asi tolik mnozství
@Mika387 píše:
@KKK85 dobře, jsem z toho hrozně ve stresu.. Myslíte že mám teda koukat na věk a ne na kg? Protože v 1 měsíci většina miminek váží více než 3300g, proto je asi na pixle napsáno asi tolik mnozství
Hlavně bych koukala na jeho potřeby ![]()
@Mika387 píše:
Já třeba musela dávat mín a co 2 hodiny… ač se všude píše a říká že to je špatně.. že je to brzo… jenže jak dala dle tabulky blila… jak jsme začali dávat míň neprotestovala ale chtěla po dvou hodinách zase.. a bříško ji nikdy nebolelo.
@KKK85 já bych ráda, jen se bojím aby mu to nezatěžovalo ledviny jak se všude píše ![]()
Mě nikdy nenapadlo zjišťovat kolik čeho má vypít. Když byl hlad tak se prostě dalo.
@Mika387 píše:
@KKK85 já bych ráda, jen se bojím aby mu to nezatěžovalo ledviny jak se všude píše
Dle tebe má vypít 700ml… o vypije 800ml… těch 100-150ml navíc mu ledviny nezatíží a vlastně ta voda nebo čaj by mu je zatížila stejne…