Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Mohla jsi zkusit obvodního, ten by ti dal žádanku taky, pokud tě bolí prso, tak by asi nevykládal nic o zádech. Ale nechápu, co to máš za gynekologa, že se tam tak čeká. Zkušenost mám jen s mamografem v nemocnici, na žádanku. Výsledek posílají lékaři, ale pokud by se jim něco nezdálo, volali by do tří dnů. A popisuje to teda ale někdo jiný, než co dělá mamograf. Vůbec ti neměla nic říkat, takhle se to přece nedělá.
Snad to bude dobre. Jinak pro priste, kdyz jako samopnatce, tak jdi na ultrazvuk, to dela Dr. A vysledrk vis hned.
@vokishka
Ano, souhlasím. Říkat to asi neměla. Já se asi neměla vůbec ptát, ale jednomu to nedá
Ale i tak, měla být asi profesionální a bez ohledu na dotazy pacientky nic nekomentovat. Taky mě to zarazilo. Já nevěděla, že u samoplátců se tady čeká, jinde to mají obráceně, zpráva lékaři, samoplátce zpráva hned. Penize tady neřeším, nechtěla jsem prostě sedět hodinu u obvoďáka a pak se teprve někde objednávat atd. Prostě jsem to nechtěla podcenit a jit radši hned
Já byla zrovna ve středu poprvé jako samoplatce na sonu na soukromé klinice, přes půl roku jsem pociťovala v jednom prsu to stejneco ty, sem tam, nic jsem nenahmatala, ale nervy jsem měla pěkné.. Na vyšetření jsem čekala 3 měsíce a vše v pořádku, je to od zad. Mám zrovna s touto stranou potíže, od lopatky, rameno a říkala, že to může jít pod tu jakoby kostici, nějaký nervy. Ulevilo se mi tedy děsně. Nepanikar, může to být stejne. Držím palce ![]()
Edit a říkala mu, že je špatně tvrdá bulka a výtok z prsu a výsledky byly hned..
Příspěvek upraven 01.08.25 v 15:39
@Anonymní píše: Více
a nedá se třeba ještě s rychlým termínem objednat na ultrazvuk? Co vím, tak se někdy i u nálezů na mamografu právě posílá na ultrazvuk. A tam to přímo dělá ten, co to potom popisuje a rozumí tomu.
@carsa494 píše: Více
Ano vím, tam jsem byla před 5 lety, tehdy mi ale říkala doktorka že příště už mamograf, je mi kousek po čtyřicítce a prsa mám větší, je to už hůř ze sona čitelné
@vokishka píše: Více
Já hledala x rychlých termínu a nejdříve 3m v Praze tedy..
@lucynka25 píše: Více
Díky moc
Ano, výtok mám trochu také, bez krve naštěstí.
Jako asi bych i byla teď úplně psychicky jinde, kdyby mi neukázala ten útvar
Fakt si říkám, že já se krá. va vůbec ptala. Výsledek by to nezměnilo, ale nebyla bych teď x dní v nejistotě, že vůbec nic nevím.
@lucynka25 píše: Více
Kojila jsem před 5 lety. Barva bílá s průsvitnou současně, jakoby bílá hustší a průsvitný výtok řidší. Vyleze to jen když se prsa víc dotknu nebo stisknu, samo od sebe to ze mě nijak neteče, možna občas mikrokapka, spíš jakoby vlhko
Takhle mi to říkala jak píšou na netu/musela jsem se ujistit tou zelenou: Čirý nebo bílý výtok je obvykle normální, často spojený s hormonálními změnami, těhotenstvím, kojením nebo užíváním některých léků. Čirý výtok může být také reakcí na stimulaci prsou a bradavek.
Červený (krvavý) výtok je varovným signálem, protože může znamenat příměs krve. Červený výtok bývá často spojen s nádorovými změnami v mlékovodech, jako je benigní papilom nebo ve vážnějších případech i rakovina prsu. V takovém případě je důležité vyhledat lékaře pro vyšetření.
Žlutý nebo zelený výtok může být známkou infekce (mastitidy) nebo zánětu prsu. Takový výtok bývá často hustý, hnisavý a může být doprovázen bolestí, zarudnutím a otokem prsu. Je třeba také navštívit lékaře.
@lucynka25
Díky moc. Truchu do žlutava-zelena to mirně asi bude. Ale opravdu lehce. Kdyby to byla mastitida budu to snad i slavit. Ja si říkám, že asi i přežuji přijít o vlasy nebo prsa, hlavně být zdravá pro děti a aby se to, kdyby bylo nejhůř, nezjistilo pozdě. Šla jsem tam úplně v obličeji zelená a vyklapaná a ona mi pak řekne tohle.
Zakladatelko, chodíš na zvláštní místa. Gynekolog by tě měl vzít s akutním problém ihned a vypsat ti standardně žádanku.
Na mamografu jsem byla předevčírem, výsledek byl cca do pěti hodin od vyšetření a to šlo pouze o prevenci. Dle onkogenetika mám zvýšené riziko a úmrtí na karcinom prsu v přímé rodové linii. Chodím tedy každý rok buďto na sono, anebo mamograf, střídá se to. Ne jako samoplátce. Původně jsem chodila na Bulovku, teď už chodím pár let do Mammacentra na Zahradním Městě, nebydlím nikde poblíž.
Přeju, ať ti to všechno dopadne co nejlépe. Jen bych na tvém místě vyměnila gynekologa.
V situaci, kterou popisuješ, by mi nejspíš PL poslala obratem žádanku do mailu, ale prsa řeším primárně s gynekoložkou.
Ahoj, včera jsem jako samoplátce šla na mamograf do mammacentra. Šla jsem z důvodu, že mě několik týdnů boli v jednom prsu, od podpaždí a bolest jde do celého prsa a bradavky. Bulku jsem si nenahmatala. Paní co mi mamograf prováděla mi sdělila, že jako samoplátce budu na výsledky čekat. Nicméně, nechala mě si snímky prohlédnout. Samozřejmě mi to nedalo a ptala jsem se jestli snímky vypadají standardně. Prý to musí posoudit doktor, nicméně neznámý útvar tam vidí, ukázala mi kde. Jedná se o to bolestivé prso a je tam bílý útvar ve tvaru jakoby hvězdice. Ptala se, proč jsem nešla s problémem k dr. že bych výsledky na žádanku měla hned. No vysvětlovala jsem, že pokud nemám bulku, tak by mě doktor (jak ho znám) vylifroval že je to od zad, navíc termín na gyndě mi dali až za dva měsíce a já nechtěla čekat. Z mamma mi prý buď budou volat, nebo pošlou sms že je to ok, nejpozději do 14 dní. Papír pro doktora celý počmárala červeným fixem, popsán s mými obtížemi a s vykřičníky. No a já jsem teď z toho v prd.eli a mám strach. Mám malé děti. Taky nevím, jestli je úplně ok, že mi to takto řekla když to neviděl ani doktor co snímky čte. Na druhou stranu mě tím asi i připravila na nejhorší a já se sama ptala, takže asi těžko něco vyčítat. Moje hlava teď jede nejrůznější scénáře, googluju jak divá, bojím se…Prosím o vaše zkušenosti, pokud máte podobné. Případně pokud jste šly do Mammacentra jako samoplátkyně jak dlouho jste na výsledky čekaly atp. Díky.