Mandlové kameny

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
21.8.24 00:01

Mandlové kameny

Dobrý večer,
měla bych prosbu, co používat na mandlové kameny. Dnes při čištění zubů mě hrozně bolelo za mandlí (už tak 4 dny), jak kdyby angína. Tak jsem se podívala a za pravou mandlí nahoře cosi bílého, samo to šlo ven. Našla jsem si, že jde o mandlový kámen, bylo to právě docela velké, tekla i trochu krev, za mandlí zůstala taková štěrbina od toho kamene. Takže jsem vzala kloktadlo tantum verde, aby se to vyčistilo.
Máte někdo zkušenost? Co na to pomáhá? Objeví se zase? Mám to poprvé, tak jsem byla v šoku. 8o

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1124
21.8.24 00:25

Bohužel to je něco, co se často vrací a nedá se tomu moc bránit, pokud mas proste mandle zvrasnene. :nevim:
Vím, ze dost lidi si to leda nechává odborně čistit na ORL, když to mají moc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14639
21.8.24 05:15
@Annanobody píše: Více

Ja jen dodam, ze mne na ORL nepomohli. Kvuli memu davicimu reflexu to proste doktor po par minutach vzdal :( Musim si pomahat sama tlakem (podtlakem) v puse, jazykem apod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.8.24 06:25

Mohu se zeptat jestli tyto bílé kousky smrdí? Nenarážím, ptám se z nějakého důvodu…

• Citovat
  • Upravit
14639
21.8.24 06:26
@Anonymní píše: Více

Ano. Hodne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.8.24 06:42
@Janča6 píše: Více

Tak to mám i já. Také jsem s tím byla u lékaře… A za ty roky co to mám a vím o tom (asi 15 let), jsem zjistila, že se mi to stává když nečistím pořádně zuby. Jakože… Rychle rychle, dítě jde spát,… Ono je to jako plak na zubech, ale usadí se na mandlích. Na zubech taky smrdí. Je mi 33 a od svých 13 let si čistím jazyk. Někdy nezajedu úplně ke korenu jazyku nebo si nebycistim zuby pořádne třeba i nití když cítím hodně olaku/nečistot,… Nevykloktavam. Jen čistím zuby, jazyk, nití jednou za měsíc podle času každý zub a to fakt pořádně. A pak se mi to taky nahromadí když nejsem důsledná. Ale co čistím i nití, je to lepší. No a pak jsou ty mandle bolavé, protože je tam tohoto hodně. Prostě to tam nemá co dělat. Čistím si to spejlickou na uši. Suchou, abych vzala co nejvíce. Snad jsem nepsala jak patla :lol: píši v rychlosti..

• Citovat
  • Upravit
14639
21.8.24 07:03

Ja si to pamatuju uz od detsvi. U me to se zuby nesouvisi (taky si cistim i jazyk uz od detstvi). Tvori se mi to pri kazde viroze. Neboli me to. A spejlickou na usi nejsem schopna si to vyndat, opet kvuli davicimu reflexu :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.8.24 07:14

Může to být třeba i stresem? Nebo tak, teď ho mám dakt dost. Zuby čistím hodně, mezizubkama, nití, takzě v tomhle směru chyba není.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
21.8.24 07:19
@Janča6 píše: Více

Aha, no já na virózy netrpim, trpěla jsem dřív. A když se mi to teď někdy udělá tak právě z důvodu, že neni cisto v puse a krku. Trvalo mi dlooouho než to odeznělo. Teď se to vytvoří tak jednou za 2-3 roky. A mi teda pomáhá co píši. A jazyk čistím teda dost do zadu. Řekla bych že po mandle. Dávicí reflex jsem dřív měla, pak postupně vymizel.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
21.8.24 07:41

Já vím, že by to mělo být přímo na mandlích, ale já to měla za mandlí schované, ne dobře okem viditelné. Ale je to přesně to, co tady každý popisuje. Dnes mě z toho asi bolí trochu v krku, abych neměla třeba ještě angínu. :roll:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
21.8.24 13:07

Mám to samé už léta páně, na jedné mandlí to umím pěkně podebrat takovou špachtličkou a celé se to vyřine ven, až mě natahuje, je to taková pidi kapsa.Na druhé mandli kapsa není, tam musím silněji zatlačit a řine se to též z jednoho místa. Pred hodně lety jsem se to rozhodla řešit, takže ORL čištění, stěrky z mandlí, nějaká ATB.Ale nic nezabíralo, doktor říkal, že to tak zkrátka někdo má. Jinak určitě to nesouvisí s ústní a zubní hygienou, kamarádka je zubní hygienička a já jsem u ní velmi často a doma čistím zuby, jazyk, mezizubní prostory jak mě naučila. Mam pouze dva kazy ve svým 45letech :lol: Čepy mám už strašne let, ale naopak vůbec netrpim na anginy, chripky, naposledy jsem byla nemocná před pěti lety.Tim chci jenom říct, že to nesouvisí se špatnou hygienou. Kdysi jak jsem to řešila, tak jsem uvažovala, že si dám ty mandle vybrat, ale doktor silné nedoporučil, že je to škoda, když mám dobrou imunitu a že i díky těm mandlím. A ano, smrdí to jak čert :cert: :lol:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
11.2.26 15:32

Také trpím na mandlové kameny a zápach z úst prakticky celý dospělý život. Cca před rokem jsem našel kliniku Tonsil Clinic, která se na mandle specializuje. Mají na mandle stroj, který je jakoby vysaje a propláchne…

Poprvé to nebylo nic moc a doktorka mi tahala z mandlí krev a hrozný věci. Ale to bylo tím, že jsem prostě měl mandle špatné a zanícené celý život. Každá další návštěva byla lepší a teď už je to úplně v pohodě.

Dřív jsem si mandle tak nějak různě dloubal jak to jen šlo, ale není to ono a člověk se stejně nedostane zezadu mandle.

• Citovat
  • Upravit
765
11.2.26 15:37
@Anonymní píše: Více

Mandlové kameny se prostě vyndají jazykem. Otočíš jazyk dozadu na mandle a vyndáš si je tím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2933
14.2.26 02:10

Mandle se případně dají i zmenšit - tonzilotomie. Zahladí se krypty, ale funkce zůstane.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí