Poradna o zdravém nošení dětí
Iva Gondeková
Ahoj, chci se zeptat zkušených nosiček na rozdíl nošení v Manduce na zádech a v šátku (úvaz batoh, hádám).
Mám roční drobnou holčičku, v Manduce je jakž takž, ale nevyndá ještě ruce a chtěla by a taky mi připadá, že by mohla být výš, ale nejde to. Byl by šátek lepší? Ptám se, protože už jsem se ho zbavila, tak budu muset někde půjčit a zkoušet…
A co vázání? Předpokládám, že je to na záda těžký a i Manducu zvládám tak tak.
Stejně tak, jako je zátěž v šátku jinak rozložená na břiše než v manduce na břiše, tak i na zádech, v manduce hodně nese bederák, šátek například u batohu nejvíc zatíží ramena.
Batoh je sice asi nejjednodušší na umotání, a opravdu v něm můžeš mít dítě hodně vysoko, aby ti vidělo přes rameno, ale mě osobně batoh do ramenou dost řeže.
Když šátek, tak raději vážu batohokapsu nebo doublehammock s posuvným uzlem. Ale upřímně, pokud dostneš i jen do nosítka dítě horkotěžko na záda, tak šátek ti to zpočátku rozhodně neulehčí, hlavně pokud dítě nespolupracuje a na zádech se různě vztyčuje, vyklání, snožuje, případně řve.
Praxe dělá mistra, takže nějaké vyzkoušení ti toho moc neřekne, půjčíš si šátek, navážeš batoh, zřejmě ho dost neutáhneš, asi ani nebudeš umět hned dát dost látky pod zadek a vypovídající hodnota je nula. Jediný způsob je podle mě dlouhodobá zápůjčka šátku či koupě nějakého levnějšího batoháku a vázat a vázat.
Máš holčičku lehkou, to je výhoda pro nošení, takže správně navázaný šátek by ti neměl být nějak nepohodlný, ale k tomu správně navázanému šátku bych řekla, že vede každodenní vázání tak po dobu aspoň dvou týdnů ![]()
Dítě je rozhodně výš. Dceru můžu klidně navázat tak, že má hlavu vysoko jako já. Vidí mi bez problémů přes rameno.
Mě teď přijde vázání na záda se šátkém jednodušší, než s nosidlem. Ale je to o cviku. Při prvních pokusech jsem se parádně zapotila a navztekala.
Kde bydlíš?
Dcera ma 22 mesicu a na zadech v manduce ji nosime, teda ja uz ne, pac mam bruch. Se satkem jsem bojovala i s normalnimi uvazy a zkouset navazat na zada jsem rovnou vzdala, jsem rada, ze tam dam manducu.
jak ji tam davas? Me se nejvic osvedcilo si ji dat nejdriv na bricho a pak za usi posunout na zada, spatne se to popisuje, ale je na to video. Rucicky v tomto veku, taky jeste neumela vyndat, a ze navidi pres rameno ji nevadilo.
zatez mi prisla stejna jako u cca 10-ti kiloveho batohu.
@Gladys Dík, to vypadá rozumně. Asi zkusim pořídit bazarovej šátek a případně ho zas prodám
.
Toho vázání se děsim, ale malá spolupracuje, je to asi fakt o zvyku. Začala jsem nosit na zádech až teď (moc teď taky nenosim).
@Pipi 00 vida „moje“ strana Prahy
Můžu dlouhodobě zapůjčit didmos Katju 4,1m (což je teda na batohák už o trochu delší pro standardní postavu, ale pořád se to dá)
@suik Dám na bok, předkloním se, zároveň posunu na záda, najdu popruhy a je tam. Že nevidí, jí neva, zatím. Jen mi přijde, že pro mně pohodlnější by bylo ji mít výš. Ale v Manduce se to určitě dá, zvlášť když má jen asi 8 kg.
Jsem zvyklá nosit těžký batoh, tak možná je mi nepohodlný, že Manduca má těžiště níž… Ale dítě holt není batoh
.
Tak já za sebe musím říct, že poté, co jsme batoh na záda natrénovali (a že to trvalo
), nám vyhovoval víc než manduka. Navázání proběhlo rychleji než štelování do nosítka a taky mi přišlo, že mám při nandávání dítě líp pod kontrolou tím, jak ho drží ten šátek kolem zádíček. Taky je šátek skladnější.
Ale zase na spaní jsem používala radši manduku kvůli kapucce. Nikdy jsem pořádně nevěděla, jak zafixovat hlavičku v batohu a byla jsem líná nosit na to ještě nějakou hadru, která by to mohla vyřešit.
Taky musím říct, že dost záleží na šátku. V silném nosném si ramena lebedí, zato v tenkém je to k zlosti. Ještě je docela dobré si uvázat vepředu uzel na tibeťana, svým způsobem odlehčí ramenům. Ale to je asi zase individuální, někdo má ramena citlivá na zátěž jiný míň.
A ještě…ve dvojitém hamocku se nosí komfortně, ale zase je náročnější na vázání v terénu
.
Maminky řeším koupi Manducy…nebo šátku. Mám 2 měsíční holčičku a nevím co je pro ni lepší? Jen tak mimochodem nemáte někdo Manducu na prodej?
Pro ni je to jedno, záleží co chceš ty a co bude vyhovovat tobě.
Manduca je pro některé jednodušší na obsluhu než šátek, šátek je variabilnější, skladnější a univerzálnější. Poslouží i jako deka, podložka, houpačka, zastínění, v nouzi i jako ručník ![]()
Pokud se budeš v nošení s někým střídat, manducu si budete muset přeštelovávat. Z manducy časem dítko vyroste, z šátku ne.
Hlavně - pro většinu nosičů je šátek pohodlnější než nosítko.
A víc mě te´d nenapadá…
No pro mne byl vzdycky satek pohodlny tak pul roku, pak jsem sla do nositka…Ergo, Beco… Ja mela zivy deti a tak kolem pul roku je prestalo to motani bavit. A mne taky
Treba v Becu jde dite prendat s nosice na nosice, je tam zapnuty a nemusi se vyndavat. Navic kdyz tam zapinas dite, nemusis nositko sundavat, coz jsem ocenovala hlavne v zime. Blby je, ze vydrzi tak rok a pul. Taky zalezi, jak jsi zdatna, ja uz treba deti 14 kilo a vic nenosim, uz je to na mne moc. Takze sice mam batoleci nositko, ale beru ho jen jako pojistku.
Já jsem nosila syna v šátku na břiše, odmalička až cca do 20 měsíců, i když i teď ho tam občas nosím. Na záda mi ale šátek nějak nevyhovuje, ač jsem se snažila, mám i šátek se lnem… Manduca je mi na záda pohodlnější. Vadilo mi ale dost dlouho, že mi nevidí přes rameno a že pak na těch zádek musí mít tu hlavičku takovou zakloněnou (mi přišlo). Teď už vidí, tak je to fajn. Syn je malý a lehký, takže je mu Manduca akorát, než z ní vyroste, tak už jí nebude potřebovat.
Jinak ale pro 2m miminko bych Manducu ještě nedoporučovala (zvlášť pro takové menší, jako je tvá malá), spíš až tak za 1-2 měsíce.
@AnastazieB no ona už zase tak malá teď není 4500g a 53cm
A proč bys nedoporučila Manducu?