Nosítko nebo šátek?

1053
10.6.12 15:21

Nosítko nebo šátek? Prosím poraďte...

Ahoj maminky, prosím o radu. Malá bude mít 3 měsíce a babyvak, který si oblíbila, už je pro ni malý a pro mě nepohodlný. Chtěla bych přejít na jiné nosítko, ale šátku se jednak trošku bojím, že ho nebudu umět správně uvázat, jsem tak nějak „méně šikovná“ (kulantně řečeno :oops: ). Taky mi přijde to vázání časově náročnější. Přikláněla bych se k nějaké manduce či ergo nosítku, ale mám pocit, že víc matek nosí dítě v šátku - tak se táži proč? Má šátek nějaké skryté výhody :?: Nebo to je o osobních preferencích? Moc díky za radu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5352
10.6.12 15:26

Já měla obojí - šátek spíš na delší nošení a nosítko na doma, když bylo třeba mít ho pohotovosně na sobě a čas od času do něj rychle mimčo strčit a nosit :-) Ergo nosítko jsem měla starší za pár korun, věděla jsem, že na doma nemusí vypadat jako ze škatulky. Zrovna před týdnem jsem ho prodala za 300 korun a šátek jsem měla také zanošený, ale krásný (Vatanai). Úvaz jsem dělala jen jeden, naučila jsem se ho z netu a byl v pohodě, ale třeba na záda bych mimčo asi neuvázala. Ale je to o cviku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101754
10.6.12 15:39

@emari Souhlasím s @Mafina5 každé je vhodné na něco jiného… šátek je lepší na delší dobu, je variabilnější a pro mimčo při správném uvázání pohodlnější, ale zas je třeba větší cvik při vázání. Nosítko je zas rychlé a není u toho vcelku co zkazit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31594
10.6.12 15:39

Šátek je přizpůsobivější - hlavně u malých miminek, na které může být ještě manduka a spol moc široká, tak šátek umožní jen takové roztažení nožiček, jak jsou zrovna aktuálně velké.
Pokud máš přiměřeně dlouhý šátek (tj. běžná postava žádných 5m), tak se s ním dá navázat za chvilinku.

Nosítko je opravdu praktičtější na kratší poponášení a pak už i na větší dítě. Navíc něco jiného je třeba vázání doma v klidu, bez obecenstva a pak navázat dítě někde na veřejnosti, to je člověk většinou za děsnýho exota, s nosítkem jen nasadím a už mažu :lol:

Mám obojí, každé má svoje, do cca 5m v manduce nosit nešlo, byla moc široká a s tou novorozeneckou vložkou to nějak neumím. Nosila jsem tehdy ve vatanai koira a pak ve vlněných lipových liliích od didymosu, od cca 6m v manduce a občas šátek, teď teda toho moc nenanosím, spíš krátké pochůzky po nákupáku v ringslingu.

Každé má svoje výhody :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1053
10.6.12 15:48

Díky holky. Tak asi budu muset překonat vrozenou lenost :mrgreen: Já jsem šátek totiž už zkusila, elastický, úvaz se mi moc nedařil, ale hlavně se v něm malá hrozně zpotila. Sice byla spokojená, pěkně spinkala skoro 2 hodiny (nevídané! :lol: ), ale když jsem ji sundala, tak jsem se zděsila. Byla úplně „uvařená“, vyskákaly jí potničky… Měla jsem jí vertikálně, ale asi jsem jí moc přilepila k sobě? Prostě mě to vyděsilo, tak jsem toho nechala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1053
10.6.12 15:49

A ještě mě udivilo, že mi hrozně moc tý látky na ten uzel zbylo - to je normální? Nebo to tak mají jen elastické šátky? Přišlo mi to nějaký divný…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31594
10.6.12 15:51

@emari pocení v šátku bohužel je, tomu se nevyhneš ani s nosítkem. Doporučuju funkční oblečení, někdo má rád kombinaci vlna hedvábí, já jsem bohužel na praní takový tatat, že mě péče o vlnu absolutně nebaví, tudíž používám moiru, mám pro dítě toto http://www.vbavlnce.cz/…ry-pruh.html , pro sebe mám nátělník z extremlight, mezi sebe a dítě složenou plínu napůl a je po potničkách 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12743
10.6.12 15:52

Ahoj já mám šátek dydimos a Manducu. původně jsem se šátku taky bála, ale já i syn ho nakonec máme mnohem radši než Manducu. Z počátku uvidíš jaký úvaz ti bude nejvíce vyhovovat. Mě dnes trvá uvázání do šátku asi minutu. do Manduci je to pro mě mnohem méně pohodlné. Přijde mi že v Manduce se Matymu hrozně plácá hlavička a pokud usne a já se nakloním dopředu tak se hned probudí u šátku si ho stáhnu jak je potřeba a je to super!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12743
10.6.12 15:57

pocení se opravdu nevyhneš v ničem. já občas mezi sebe a Matyho dávám plenu a jak píše Gladys funkční prádlo. jinak látky ti po úvazu asi zůstalo moc protože máš nevhodnou délku. já mám 165cm normální postava a mám velikost 4,7m zkus se podívat tady http://www.didymos.cz/…likosti.html

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31594
10.6.12 15:57
@emari píše:
A ještě mě udivilo, že mi hrozně moc tý látky na ten uzel zbylo - to je normální? Nebo to tak mají jen elastické šátky? Přišlo mi to nějaký divný…

Elastiky se většinou dělají jednotně 5m. Když uvážíme, že vlastně jen omotáš šátek na tělo a prostor pro dítě se tvaruje dodatečně, tak ti musí té látky zbýt fakt děsně moc.
U pevného šátku je to trochu jiné, tam se ti nic nenatáhne. Většinou do konfekční vel.40 ti na všechny úvazy s malým dítětem stačí 4,2m, to tak do půl roku, někdy i dýl, pak už je většinou potřeba těch cca 4,6m. Těch 4,6, se uvádí jako univerzální délka. Pokud jsi prostorově výraznější, tak počítej s delším šátkem, pokud jsi drobnější, bude ti stačit těch 4,2m.
Tlustší šátky jako hoppediz a spol ti spotřebují na uzel víc látky, tenčí šátky jako třeba ellevill ti spotřebují na uzel látky míň, takže pak záleží i na tloušťce případně zanošenosti šátku, kolik ho budeš na úvaz potřebovat.

Silně nedoporučuju vybírat šátek či nosítko s kriteriem, aby mohl nosit i o x velikostí větší partner. Nosící tatínci jsou spíš vyjímkou a je pak neskutečně otravné mrskat kolem sebe metrem látky navíc jen proto, že chlap 2× za rok na hodinku naváže (či si spíš nechá dítě navázat)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1012
10.6.12 16:40

my máme tedy jen manducu a to právě z důvodu,že nosilhlavně partner a ten do šátku jít nechtěl,teď v ní právě mám dvoutýdení miminko,je asi míň pohodlná,ale myslím že se dá

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13765
10.6.12 17:01

Já mám Manducu i šátky, když byl syn malý, cca ve 4m, jsem ještě neuměla tak dobře vázat, takže když bylo potřeba někde venku vyndavat, tak jsem brala nosítko. Pak jsem se ale naučila a nosítko už nepoužívám, nosím syna (20m) stále na břiše, a jak už jsem natrénovaná od narození, tak mi to ani nepřijde. Na záda je to horší, ale taky už se lepším. Na ramena je Manduca pohodlnější, ale zas mi vadí, že je syn nízko a nevidí mi přes rameno. Takže u nás vyhrává šátek, M. jsem půjčila kamarádce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32
10.6.12 17:06

Ahoj! Také mám Manducu. Šátek se mi moc nelíbil a hlavně jsem si nebyla jistá, že bych zvládla vázání. Nosítko si nemůžu vynachválit. Malý je v ní šťastný, má nosnost až 20 kg.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2892
10.6.12 17:51

Ja mam Beco a taky max.spokojenost..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14856
10.6.12 18:58

Ja mela oboji, nejdriv elasticky satek, taky byl dlouhy, ale ten prebytek jsem omotala kolem sebe a udelala si kapsu navic, pak jsem mela Zaru ellevil, ale mela jsem docela problem s tim uzlem, vzadu mi nesel moc dotahnout, tak jsem ho jistila v predu a celkove jsem nebyla moc spokojena, jak jsem byla ovazana. I s vazanim jsem bojovala a nekdy to bylo dost o nervy, zvlastne kdyz jsem mela nekam jit.

pak jsem poridila manducu a hned to bylo o necem jinem, dite jsem snadno nandala a vyndala. Jen se mi zdalo, ze satek lip rozklada vahu a neboli me tolik ramena, ale to se casem vychytala. Taky se dobre nosi na zadech a na boku. Na to s satkem nemam nervy a zdrzuje me to.

zezacatku jsem byla zaryta satkarka, s tim ze satek je variabilnejsi, ale ted si to tolik nemyslim, vazala jsem stejne porad jen jeden uvaz.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Manduca

• (5) + 34 recenzí

Nosítko

• (4.7) + 15 recenzí