Poradna o zdravém nošení dětí
Iva Gondeková
Ahoj,
prosim zkusene nosnice, dal by se elasticky satek pouzit i na kraticke poponeseni batolete? Vsude ctu, ze elastiky jsou mene nosne nez satky pevne, ale co ta nosnost znamena? Ze s tezsim ditkem satek praskne anebo dite třeba propadne anebo jen nebude ditko uplne predpisove uvazane a pro matku treba ne tak pohodlne?
Doma mam ani ne 15m kluka a v cervenci cekame dalsi prirustek – prave kvuli miminku bych si chtela elastik poridit nez doroste do Bondolina, ktere jsem pouzivala pro kluka.
Bydlime ale v dome bez vytahu a budu muset nejak dostat obe deti po schodech ke kocaru a prave na to jsem myslela, jestli bych nemohla pouzit taky ten elasticky satek – navazala bych bez ditka, pak tam batole dala, korbu s miminem vzala do ruky, snesla dolu, korbu nacvakla a kluka z elastiku vyndala a dala do kocaru. Satek bych si pak klidne nechala uvazany na sobe behem prochazky pod bundou a po navratu zase dala starsiho do uz uvazaneho satku, vycvakla korbu s miminem a odtahla nahoru. Nechat si navazany satek mi prijde mnohem rychlejsi a min pracne nez na kazdou cestu uvazovat Bondolino.
Myslite, ze by na tu chvilku elastik kluka unesl? Maly je celkem stihly – pocitam, ze v te době bude mit max 11kg (ted ve 14m mel 9,5kg). Satek se mi zamlouva spis hodne pruzny Hoppediz nez treba pevnejsi Moby.
Dik moc predem
Já měla elastický šátek.Je u něj psané, že je do 12kg.To měla má dcera ve 20.měsících.
V elasťáku jsem ji naposledy nesla ve 14.měsících.Docela to šlo, jen se ten šátek hodně povoluje tím jak je elastický a dítě je těžší.
@zichisek
a jakou znacku elastiku jsi mela? A po jak dlouhe dobe to povolilo - hned anebo az po nejake dobe (treba pul hodine) noseni?
měla jsem elastický MOBY - ze stejných důvodů jako ty jsem občas poponesla dceru v té době asi 13kg? dalo se to, trošku prověšené dítě, maličko menší pohodlí pro nosiče. Ale jelikož jsem se nadchla pro tkaný šátek, v době, kdy měl syn asi 6m jsem vyměnila elastický za tkaný a jsem moc moc spokojená. V tom ho občas nosím dodnes (např. celodenní výlet do pražské zoo, výšlap na chatě apod) a určitě je pohodlnější pro větší děti.
Pro účely, které popisuješ, by jistě šel. Jen bych brala spíš pevnějšího Mobyho. Naše děti se už narodily dost velké a rychle přibíraly. Pokud očekáváš pidimiminko, tak možná i ten pružnější.
Tak to bych si raději pořídila manducu,tam dítko nandáš 5 x rychleji,než do šátku,navíc já takhle jezdila i venku - jedno 17 ti měsíční dítě na zádech,druhé v golfkách a bez problémů sundat,nandat .....
Bude se to prověšovat, ale na pár pater to asi půjde. Nicméně k tomu korbu do ruky, tý brďo.
Já mám korbičku od quinny freestyle, obývák máme v prvním patře, mimino mi zpočátku v obýváku spalo právě v korbě a někdy jsem šla ze schodů s ním v korbě a mít k tomu ještě batole na břiše, tak se asi vymelu.
Jako reálnější mi přijde navázat elastik, bez mimina, nasadit bondolino na záda s batoletem, zandat mimino a jít ke kočáru, který bude mít normálně korbu už u sebe. Případně nést prázdnou korbu v ruce.
Já osobně bych tebou uvažovaný model nedala a i kdybych to vzládla, tak bych se vždycky bála, že mimino vysypu, abys korbu v ruce udržela tak nějak nijak výrazně se klinkající, tak potřebuješ fakt děsný svaly (aspoň teda já ty svaly nemám), přes batole si zřejmě neuvidíš pod nohy…
Fakt vidím řešení v tandemovém nošení.
unesla. elasták Moby jsem zkoušela na 22m kluka, 14 kg a chvíli to de. Zkoušela jsem to na záda.
@zuzanasinova
dik moc, pevny satek zatim kupovat nechci, pozdeji bych chtela nosit v Bondolinu, se starsim mi moc vyhovovalo
@Terem
dik moc. Pidimimi ocekavam - maly se narodil presne v terminu a nemel ani 3kg a mimco ma zatim jeste mensi utz vahove odhady nez mel maly. A pokud se mi povede nekolik mesicu jen kojit stejne jako u maleho, tak asi taky extremne rychle pribirat nebude. Jestli se mi narodi nejaky macek, tak me to asi prekvapi hodne ![]()
@berry4
Manducu jsem zkousela, mohla bych ji mit i pro mimco zdarma pujcenou, ale vubec mi nevyhovuje - nebyla jsem vubec schopna rozepnout tu sponu v pase (manzelovi to slo bez problemu a treba u nositka Liliputi jsem s tim taky nemela problem), ma to spoustu utahovatek, na dotek mi je strasne neprijemna a navic maly v ni desne rval - je to vylozene nosici dite, libilo se mu v Liliputi i v Bondolinu, pri nandavani vubec nebrecel, mohla jsem s nim klidne stat i treba sedet a byl spokojeny, ze byl u mne. Zato v te manduce mel hysterak nejvetsi
@Gladys
taky se bojim, ze to neutahnu - maleho jsem v korbe dolu snasela celkem v pohode (drzak od korby - Jane Carrycot 2009; 5,6kg - jsem nahodila na rameno a nesla ji vlastne jakoby na rameni a tou rukou jen pridrzovala, takze to slo), ale pravda, nemela jsem k tomu dalsich 10kg uvazane na sobe. Sousedka snasi ditko v autosedacce - ta je o kilo lehci nez korba a i mensi, tak to mozna zkusim i s tou autosedackou.
O tom nosit oba jsem uz taky uvazovala - urcite to aspon zkusim. Zatim jsem jeste ani nekupovala sourozenecky kocar, i kdyz maly jeste nechodi, protoze jsem prave uvazovala, ze bych misto kocarkovani obou, vozila jen jedno a druhe nosila - navazovat v prvnim patre a hned vyvazovat oba v prizemi by me asi fakt nebavilo, hlavne pak v zime. Bych byla splavena jeste nez bychom vubec nekam vyrazili. Kdyz uz bych se s nima vazala obema, tak bych asi batole na zadech nechala a vezla jen mimco v kocaru.
Zkusim asi obe varianty - prvnich par dni bude mit manza dovcu, tak muzu zkusit, jestli unesu batole na brise a korbu s mimcem k tomu - manzel bude jistit a pripadne tu korbu snese sam a napodruhe zase zkusim, jak mi vyhovuje to noseni dolu obou.
@Alpaka
dik. Koukam, ze mate snad vsechny Mobyho, jeste nad nim taky pouvazuju, i kdyz ten Hoppediz me laka vic.
Pokud bude mimčo nosivec, tak bych klidně jedno nosila a druhé vozila, dělala jsem to tak zpočátku, sice jsem měla větší rozdíl, ale syn byl zase dost vzpurný a nechtěl moc chodit.
Jinak nahodit batole na záda je otázka cviku, čím častěji to děláš, tím snadnější to je, já to od těch cca 15m zvládala do nosítka fakt šup sem, šup tam, třeba pak jen na nastupování do busu, aby mi nezůstal na zastávce a tak ![]()
@Gladys
Taky doufam, ze se starsim ditkem nebude noseni na zadech tak slozite - napoprve to bude urcite zahul protoze maly asi nebude chapat, o co jde, zatim zna jen noseni na brise. Ale az pochopi, o co jde a bude se stale tak rad nosit, tak verim, ze mi bude na zada lezt skoro sam - na videich na youtube je krasne videt, jak starsi deti zvykle na noseni pri nasazovani spolupracuji.