Manžel doma na paragraf?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Manžel doma na paragraf?
Ahoj, chtěla bych se zeptat, zda už jste některá řešila problém, že jste na mateřské onemocněla a nemohla jste se starat o mimčo. A zda si v tomto případě musel váš manžel vzít dovolenou, nebo zda má nárok zůstat doma podle nějakého zákona a dovolenou si brát nemusí. Díky za odpověď. Zdeňka
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Pro Iliu
Milá Ilio,
popravdě řečeno tuhle zkušenost ještě nemám, ale taky jsem se o tom bavila se svým manželem. Je možné, že nás to také dřív nebo později potká. Pokud jsi na mateřské a onemocníš, tak manžel má právo na paragraf. Pokud dělá ve státní správě, jako třeba můj manžel ve školství, tak má zjištěno, že by to neměl být problém… no, přeji Ti hodně štěstí s maličkým (nebo maličkou)…
Rachel
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj Zdeňko!
Pokud onemocníš(ani nemusíš být na mateřské,někdy může být i dospělému člověku dost špatně,aby se o něj někdo musel starat),manžel,nebo nějaký jiný člověk,se kterým sdílíš společnou domácnost,má právo na 10 dní placeného tzv.„Ošetřování člena rodiny“.Později je už paragraf bez nároku na mzdu(i když krácenou),ale může se dál starat zadarmo.Zaměstnavatel má povinnost ho uvolnit.Na dalších 10 dní placeného OČR má dotyčný nárok až další měsíc.
Hloupé je to,že pokud maminka na MD onemocní na delší dobu,nebo musí ležet v nemocnici(nedejbože např. několik měsíců s rizikovým těhotenstvím),nejenže tatínek nedostává placenou OČR(jen těch 10 dní),ale mamince po nějakém čase,nejsem si jistá po jakém,ale tuším,že po dvou měsícících,zaniká možnost pobírat mateřskou,protože denně nepečuje o své dítě.O mateřskou může sice požádat otec,ale kdo by z ní v dnešní době vyžil,že?
Snad jsem to nenapsala moc komplikovaně.
Ahoj Hanka
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
ahoj,
chci se zeptat, jak to je, když já jsem na RD, ale musím jít na vyšetření k DR dopoledne, a manžel musí hlídat malou (nikoho jiného tu nemáme). Samozřejmě si nechce brát dovolenou, ale může být s dítětem doma? Je to na paragraf, ale je to pouze jedno dopoledne nebo na propustku? Kdo mi takovou propustku pro manžela dá, DR, ke ketrému jdu? Prosím o radu, díky moc…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
manzel vzdy vyfasuje od zamestnavatele propustku a ja mu ji u sveho doktora orazim a on mi na ni jeste dopise DOPROVOD…paragraf na jeden den nedostanes a hlavne by nebyl proplacen jelikoz je doma s ditetem na ktery ty pobiras penezitou pomoc v materstvi ![]()
- Citovat
- Upravit
ahoj, takze je to takto (aspon teda tady u nas)
:
kdyz jdu k mudr jenom na dopoledne (zrovna dneska jsem byla) - tak donese manzel z prace propustku a ja mu ji u mudr potvrdim. nic mi tam nepise. manzel je doma se synem. Potom pelasi hned do prace. Záleží ale kde ten doktor je - pokud ho mam ja nebo i manzel v miste bydliste, proplaci mu zamestnavatel myslim jenom 2 hodiny. Pokud jedeme napr. do brna (ja, manzel nebo s malym) - tak dostane proplaceny cely den (je to daleko).
Co se tyka paragrafu****:
byla jsem v zime na operaci (podotykam, ze jsem taky na RD) a manezl byl doma s prckem na paragrafu. A je jedno, ze jsem na RD, proste jsem se o maleho nemohla starat, co z je asi logicke…
paragraf je placeny 9 dni - potom uz je manzel doma zadarmo. Muze byt doma dyl jak tech 9 dni, paragraf mu slouzi jako omluvenka do prace - jenom proste uz mu pak nechodi penize.
Snad jsem to napsala aspon trosku srozumitelne…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@maslicka001 děkuji moc
už jsem psala manžovi, at si z práce přinese propustku…dám ji pak DR…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
jak píšou holky, vezmi si propoustku.. manžel mě takhle vozil na propustku na natáčení ozev, když jsem byla těhotná… razítko měl z porodnice a nikomu to nepřišlo divný… stejně tak nás pak několikrát vezl na vyšetření s malým do krajskýho města.. též měl třeba razítko dětské chirurgie a nikdy žádný problém
- Citovat
- Upravit
neni zac ![]()
akorat at si manzel zjisti, jak to maji oni v praci - kazdy zamestnavatel to ma jinak - muze si to nejak upravit vnitrnima smernicama. Napr. svagr v praci narok na propustu nema vubec - k mudr. jit muze, ale musi si vzit dovolenou nebo nadpracovat - maji sefovou psa…
tak snad to neni vas pripad ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Mami&Emmi my to taky řešíme propustkou, ze zákona má nárok na 4 hodiny. Jestli se nepletu, na propustce je přímo kolonka doprovod.
@maslicka001 tak to je divný, já mám za to, že tohle je upravené zákonem, takže šéfová si může vymýšlet směrnice jaký chce. Ale v dnešní době je bohužel lepší držet hubu a krok, pokud člověk nechce přijít o práci ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
a já mám pocit, že pokud se jedná o doktora mimo město, kam se musí dojíždět, má nárok na celý jeden den. ale tedy nevím, jestli to platí pořád, jestli už to nebylo zrušené ![]()
- Citovat
- Upravit
Sefova pes nepes, jednou je tu nejaký zákoník prace a ten se ma dodržovat.
Já pracuju v německé firmě, na všechno musi byt papír a stempl - proste klasicky ordnung, ale v zivote by si Němci nedovolili nás tak odrbavat, takže bych milou sefovou odkázala na patřičné paragrafy.
- Citovat
- Upravit
Ahoj, chtěl bych se zeptat. dcera je rozena 8.12. můžu si na ni vzít paragraf když manželce konci mateřská? manželka byla na sociálně a tam jí řekli, že jí to běží do konce měsíce, tak nevím
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@krtek.free píše:
Ahoj, chtěl bych se zeptat. dcera je rozena 8.12. můžu si na ni vzít paragraf když manželce konci mateřská? manželka byla na sociálně a tam jí řekli, že jí to běží do konce měsíce, tak nevím
mateřskou myslíš rodičovský příspěvek? Ten je vždy za celý měsíc.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit