Manželský spor - nutit do jídla?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Manželský spor - nutit do jídla?
Ahoj holky, zajímá mě váš názor; s manželem se na výchově naší dcery obvykle shodneme, ale čas od času se pohádáme kvůli jídlu (jako třeba dnes). Vařím každý den, ale když malá nechce jíst, tak ji nenutím (malá má dva roky). Myslím, že kdyby měla hlad, tak si dá, hlady rozhodně netrpí. Taky je akorátní postavy - má pěkné oblinky a faldíky jako většina batolat. Když odmítá jídlo, chvíli to zkouším a pak ho odložím stranou s tím, že jí je nabídnu opět později. Rozhodně jí neletím dávat něco jiného a na cukrovinky může zapomenout. Ale manžel zastává názor, že by měla za každou cenu sedět v židličce, dokud všechno nesní. U nich doma se to tak dělalo, takže je to v pořádku. Nevím - mně přijde hodinové trápení dítěte v židličce jaksi kontraproduktivní. S každou minutou se malá víc vzteká, jídlo nechce už tuplem a napříště už nechce lézt do té židličky ani na jídlo, které má jinak moc ráda. Když se hodně vzteká, tak ji manžel otočí od nás do kouta - i se židličkou. Taky u vás platilo „Dokud to nesníš, nesmíš od stolu!“? Co si o tom myslíte? Nepíšu to sem, abych si dokázala, že mám pravdu - jestli mě někdo přesvědčí o účinnosti takového opatření, tak jsem ochotná změnit názor, ale mně to přijde jako nesmysl. My dospělí přece taky nemáme hlad na povel.
Myslím, že malá rozmazlovaná není, umí dostat na zadek, platí pro ni běžné zákazy a pravidla, ale hodinové stolování plné nucení, křiku a vztekání mi přijde zbytečné. (Jenom podotýkám, že malá jí vcelku bezproblémově - jsou dny, kdy baští jak urvaná ze řetězu a pak také dny, kdy se jí do jídla nechce, a to pak dochází ke kolizi našich výchovných názorů).
Jaký máte názor? Díky, papa. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Ahoj,také nenutím děti do jídla,až budou mít hlad,přijdou mi říct.Nejsou nikde na vojně,aby se vše dělalo na povel.Až tvůj manžel nebude mít hlad,tak mu dej talíř plný jídla a at to kouká sníst,jinak nevstane od stolu.Nezlob se,ale musela jsem to napsat.
- Citovat
- Upravit
Já s Tebou naprosto souhlasím!! ![]()
Je to období,které za chvíli přejde a pak malá začne zase jíst..Obě moje děti mívají střídavě období,kdy jí hodně a období,kdy jí málo..Žádné boje u stolu nevedeme.Prostě jídlo odneseme a nedostanou nic jiného až do dalšího jídla..
Žádné dítě nezemře hlady vedle plného talíře.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj. Já do jídla rozhodně nenutím. Jak píšeš, nedám nic jiného (rozhodně ne nic sladkého), dokud to nesní, ale pokud to jíst nechce, nemusí. Často se u nás stává, že sní polévku a druhé už nechce, ale dojí to později. Bývá to hlavně v případě, kdy je unavená. Stejně tak, pokud si s jídlem hraje, blbne atp, tak jde od stolu a nedostane nic. Snažím se být důsledná a myslím, že Anežka si na to zvykla a už ví, že to myslím fakt vážně. Někdy odchází od stolu s pláčem, že má hlad, ale kdybychom ji nechali, tak stejně nejí (to jsme zezačátku několikrát zkoušeli, teď už do na nás neplatí). Je pravda, že Anežka je o dost starší, ale s krmením jsme měli problém odmalička, nejdřív odmítala cokoliv krom MM a taky jsem to nijak moc nehrotila. Měla jsem strach, abych jí jídlo úplně nezprotivila, kdybych jí do toho nutila. Je ale pravda, že Anežka nikdy nebyla vyžle a ani nemá po kom taková být. A jsem ráda, že ve školce je taky nenutí všechno dojídat. Když už nechtějí jíst, můžou to odnést.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
¨Teda toto
![]()
Já myslela že toto už ani neexistuje takvoé " trápení "
![]()
Úplně se mi vybavilo jak uklizečka ve školce chodila s velikánskou vařechou a my museli sedět dokud jsem všechno nesnědli.Já měla štěstí že jsem všechno vždy snědla ale škraloup na bílé kávě byl i nad mé síly a pravidelně když se nademnou nesmilovala a já musela jsme jí to obloukem vrátila na papuče i se snídaní
![]()
A ve školní jedelně jak jsem schovávala maso pod talíř aby mě vychavatelka nevrátila zpátky
![]()
Takže v tomhle jsme na 100% s tebou
A ještě jsem se chtěla zeptat tvůj manžel když byl malí tak když to doma tak praktikovali tak mu se to líbilo????
a díky tomu ted jí lépe než kdyby mohl jíst jenom když má hlad
příjde mi to jako hrozný přežitek z dávné doby
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já bych taky nenutila. U nás se též muselo dojídat,třeba babička mě nutila do jídla a dávala mi za příklad o 4 roky staršího bratránka, který přece tak hezky jí (ve 12 letech k večeři 6 vajec apod.).
Výsledek je, že rozhodně nejsem nejštíhlejší a mám problém se ovládat v jídle, protože nepoznám, kdy už mám dost - až už jsem přecpaná. A i když už mám dost, tak prostě MUSÍM sníst všecko, co mám na talíři - takže se opět přežeru. Chtěla bych to teď změnit a moc nevím, jak na to
Na druhou stranu můj bratr byl taky nucen, protože byl furt v luftě a na jídlo „neměl čas“ a je hubený a čas na jídlo nemá furt
![]()
Vůbec mi ty dřívější metody přijdou divné, když se nad tím zamyslím - musí se dojídat na sílu všecko, kdyby se dělo nevím co. Kdo první dojí, je král (= ten, kdo nejrychleji a nejvíc hltá zvítězí). Dobré chutnání a bez povídání - v jiných zemích je jídlo obřad, u kterého se sejde celá rodina a povídají si, ne že to do sebe nahážou a jdou si po svých…
Taky si myslím, že malá rozhodně hlady neumře - zvlášť, když není žádná vychrtlina, ale normální dítko.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Přesně jak píše 123 nandala bych mu plný talíř jídla když nebude mít hlad a at to kouká sníst
![]()
Naprosto s tebou souhlasím ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nenutit! Proboha, kde to ten chlap vyrůstal? Pokud ji pak nenacpáváš sladkým, což jak píšeš neděláš, tak je to naprosto normální. Dítě prostě někdy nechce.
Stačilo mi tohle ve školce. Doma byli naši v pohodě.
Manželovi zkus podstrčit nějaké články, že nucení do jídla prostě dobré není. Jsem s tebou.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Anguo: Nu, u babičky to nucení chápu, pokud zažila válku…
Ale moje ji taky zažila a nikdy nenutila, je to asi částečně v lidech. Zase ale lidi ovlivňuje zkušenost.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
123 píše:
Ahoj,také nenutím děti do jídla,až budou mít hlad,přijdou mi říct.Nejsou nikde na vojně,aby se vše dělalo na povel.Až tvůj manžel nebude mít hlad,tak mu dej talíř plný jídla a at to kouká sníst,jinak nevstane od stolu.Nezlob se,ale musela jsem to napsat.
to je supr a přesný,souhlasím
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Právě že mi to taky připadá trochu jako teror z doby, kdy jedni rodiče, kteří znali válečný nedostatek jídla nutili své ratolesti k dojedení posledního drobečku. Ve školní jídelně jsme to měli taktéž a nenáviděla jsem to. Navíc jsme se nesměli napít, dokud nesníme jídlo - to bylo vůbec hrozné - koukat na skleničku s čajem na tácu a nasucho posunovat ty rozblemtané knedlíky…
No, nicméně manžel si na tomto výchovném principu trvá, oni jako děti seděli u oběda třeba celé odpoledne a manžel v tom vidí úspěšnost a důslednost matčiny výchovy, kdežto já tímto malou rozmazluju
. Po dnešní bouři jsem zjistila, že si ze svého stanoviska neustoupí, tak jsem se rozhodla dělat každý den polévky - protože ty malá miluje, aby zbaštila aspoň to a mohla jít od stolu. (Dneska když se nekoukal, tak jsem ujídala za ni
).
Opravdu ji nechci rozmazlit, ale ani zapřičinit to, aby měla z jídla stres a následně nějaké stravovací problémy.
A jak psala hkac - právě že dneska byla malá fakt unavená a musela místo spaní trčet v židličce
Já jsem s ní každý den doma a znám ji nejlíp, takže vím, že když na ni padá únava, tak je to s jídlem o ničem.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jo a ještě jsem zapomněla napsat, že malá je stále často kojená - čili možná je nasycená i z toho. Díky moc za názory a za podporu! ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
123 píše: ž tvůj manžel nebude mít hlad,tak mu dej talíř plný jídla a at to kouká sníst,jinak nevstane od stolu.Nezlob se,ale musela jsem to napsat.
Tak přesně tohle mě napadlo jako první a vidím, že už bylo řečeno ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Přesně to dělají kojené děti..Teda,jak které..
Adámek byl kojený 2 roky a 9 měsíců,moc nejedl.Dlouho dával přednost jen MM.A to byl velké dítě,v půl roce 9kg,v roce 12kg..
Emička je stále kojená,má necelých 9kg teď v roce a měsíci a jí pěkně.I přesto,že kojím..
Já bych manželovi neustupovala a trvala bych si na svém..Nesnesla bych,aby se u nás praktikovaly tyto středověké metody.Já jsem chodila do školky jen půl roku,nosili jsme ještě ty šité zástěrky.No,a jídlo jsme schovávali do kapes..Já nevím,nejste schopni nějakého kompromisu?Přece žijeme v moderní době.Zkus s ním promluvit,dát mu nějaké články v časopisu nebo přečíst tuto diskuzi..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nouky: Vidím rudě, když píšeš, co manžel. Nechápu to. Jak může takhle jednat s vlastním dítětem?
Asi bych zkusila radu 123
Hodně, ale hodně plný talíř a bude sedět. A ještě bych mu to řekla s úsměvem ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit