Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@Anonymní píše:
Já znám holku Edu a taky Dušanu. Prosím anonym.
Eduard se mi nelíbí, ale našly by se i horší jména, Dušan je prostě hnusný
Ovšem jmenovat se Eduarda, nebo Dušana, tak se před dovršením plnoletosti= možností se přejmenovat nejspíš oběsím ![]()
@annali Jo takhle, no to se asi dřív používalo, už jsem to slyšel, ale dnes se to už nepoužívá. A prej se říkalo i ty jsi Vojta nebo Kuba, ne jen Janek a Matěj, no tak to si člověk nevybere, všechna tato jména jsou hodně dávaná.
@Alušáček píše:
Je to tak, děti dneska vůbec divnost jmen nevnímají. Moji dceru překvapilo jméno Ludvík, jinak se nediví nicemu
U nás se zas dcera pozastavovala nad Hankou a Zdeňkem
![]()
Oni ted už jsou děti zvyklé na úplně jiný typ jmen, ale myslím ze zrovna Edík nebude nějaká pěst na oko pro nikoho …
My máme jednoho ve školce a obecně mi připadá ze ta popularita stoupá.
Eduard je krásné vznešené jméno, nicméně zdrobnělina Eda je jak pro chovance ústavu. Ale já celkově nemám ráda ten český zvyklí zdrobňování.
Máme pětiletý exemplář, nikde nikdo jiný téhož jména.
Syn si zatím nestěžuje, nevím proč by měl, má to jméno od narození 😂.
Jinak rodina mi je u volby jména ukradená, pro nás bylo důležité, aby se líbilo nám a vyhovovalo našim požadavkům, tj hodilo se k dalším dětem a příjmení ![]()
Navíc jsme se pro jméno definitivně rozhodli až po narození dítěte, do porodnice jsme jeli se 3 variantami ![]()
Edík je tak pro kocoura nebo pro psa. Něco jako Beník nebo Daneček. ![]()
@curria píše:
Eduard je krásné vznešené jméno, nicméně zdrobnělina Eda je jak pro chovance ústavu. Ale já celkově nemám ráda ten český zvyklí zdrobňování.
To je pravda, čeština umí zkazit hodně jmen, mě se snad žádné klucici jméno nelíbí zdrobnele. U holcicich mi to nevadí.
Mě se líbí hodně a našim dětem také, tedy jmenují se jinak, ale mají tak pojmenovanou hračku. Tak stále slyším, jak mazlivě to umí vyslovit. A říkám si, proč nás to nenapadlo při výběru synova jména
Četnost tohoto jména vždy stoupne, když dávají v TV Obecnou školu.
@Anonymní píše:
Dámy, která z vás dala jméno synovi Eduard? Jak jsou vaše děti s tímto jménem spokojené?
Jméno se mi moc líbí, má mnoho variant pro dítě i dospělého a přitom není profláknuté. Ale zajímá mě, co na něj jeho nositelé? A jak na jméno reaguje okolí? Já mám obavu, že rodinu asi nenadchne…
Synovec má Edíka, je mu rok a půl. Má ještě staršího bráchu Rudolfa.
Já bych to jméno nedala, je tvrdé - Eduard. (Máme v příjmení na začátku R, ale asi i bez toho… Navíc teda Edík mi trochu evokuje psa ![]()
Jo, líbí se mi hodně, měli jsme ho i v užším výběru pro potenciálního kluka, ale v mezičase se ještě v našem okolí další malý Eduard narodil, takže bychom ho nejspíš nakonec nedali, i kdybychom toho kluka měli.
Znám tedy dva malé, jednoho cca půlročního a jednoho asi osmiletého a pak jednoho dospělého. Myslím si, že se jménem oni ani jejich okolí problém nemají, však to není žádný úlet, je to normální jméno. ![]()
Mně se nelíbí ten základní tvar Eduard, ale Eda nebo Edík mi připadá fajn. Ani nemám tu spojitost se psy, žádného psa Edíka jsem nikdy nepoznala ![]()
Děkuju za názory
s tím psem jste mě teda zaskočily, žádného takového neznám. Nicméně psům se běžně dávají lidská jména, to už by fakt nešlo vybrat nic.
Jinak se dívám, že reakce líbí/nelíbí jsou docela vyrovnané.
Tak uvidíme, jak to ještě dopadne
![]()
@zzpet píše:
Mně se nelíbí ten základní tvar Eduard, ale Eda nebo Edík mi připadá fajn. Ani nemám tu spojitost se psy, žádného psa Edíka jsem nikdy nepoznala
Nejmenoval se pes Eda v pohádce „Tajný život mazlíčků“?
Jak je něco v televizi. Pak se tohi lidé chytají.
Eduard za me vedlo a stále bude na prvním místě!! Ale tatínek za žádných okolností nesouhlasil. Za mě nejkrásnější mužské jmeno, i kdyz jsme syna pojmenovali jinak - Richard:* ![]()