Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
můj starší kluk byl taky nemluva a řekl v roce a půl 30slov(když počítám máma, didi, hají, hačí…atd)opakovala jsem vše pořád dokola, opravdu dobře rozumněl a začal fajn mluvit až po 2roce..nějak mu to docvaklo
ale doteď má problém s výslovností (je mu 2roky8měs) ![]()
jak píšou holky, důležitější je pasivní slovní zásoba, která pak jen jeden den vyplave na povrch ![]()
s dvojčatama jsem na to taky zvědavá, těm mým je teď 10měs ![]()
Příspěvek upraven 22.08.11 v 12:37
Emo, to měli kluci taky, táta a máma říkali v 7 měsících nekorigovaného věku, pak přestali a začali až v 11 měs
Taká já měla nemluvu až do 3 let a 9 měsíců. Ukazoval a vydával zvuky plus asi 15 slov, kterým ještě nebylo rozumět. Pak najednou ze dne na den, asi to má naposlouchaný, rozvázal. Teď mě z něj bolí hlava
Jsem tuhle větu „neboj ještě si užiješ mluvení až tě z toho rozbolí hlava“, úplně nesnášela, ale je pravdivá.
Ve třech a půl letech jsme absolvovali vašetření sluchu a zaali chodit k logopedce.
Ahojte,tak jsem ráda,že nemám doma jediná nemluvu ![]()
Malá má 20měsíců a vystačí si s
mama,tata,baba,děda,teta,ham,havak,mňáu,brmbrm,hop,tutu(to je pití),papa(to je ptáček),bumbác.
Rozumí všemu dokonale.Co ji řeknu donese,odnese,všechno zná,ale že by mluvila-to ji ani nenapadne ![]()
ještě doplním, že kluk v roce říkal jen 4 slova (máma, hají, hačí, auto) a teď mluví ve větách klidně o 6ti slovech..některým dětem to trvá déle a já si myslím, že na to že máš dvojčata a ještě jedno dítě plus (tj méně času než jen na jedno dítě), tak ti mluví celkem dobře ![]()
tak to, co tady popisuje většina bych já jako „nemluvy“ teda neoznačila
dyť vám ty děti mluví fakt docela dost…
![]()
Prcek má 21 měsíců a neřekne vůbec nic
Pár shluků hlásek, čili svoji jakousi hatmatilku má, ale slovo se v tom najít nedá. Příklad, sanitka nebo jakékoliv blikající auto je BA-A. Netuším kde to vzal, ale takhle to má se vším. Neřekne máma ani táta, ani bába, natož haf, či něco podobného. Prostě nemluví NIC. Zatím neřeším ![]()
Náš malej jak začal rozvazovat tak sanitka byla „auto vijůů vijůů“ ![]()
Ahoj holčiny, chtěla bych se podělit o svůj problém s dcerkou. V březnu ji bude 5 let a všimla jsem si,že děti ve školce již ve stejném věku krásně mluví, moje dcera mluví pouze doma a přidává k tomu různé zvuky, ve školce zatím ještě s nikým nepromluvila, konečně jsem ji aspon naučila říct paní učitelce nashledanou, ale tím to končí. Smysluplnou větu řekne málokdy, většinou se začne smát a říká, že je to legrace, snažila jsem se jí vysvětlit, že to není tak legrační a že by měla hezky mluvit, ale většinou se pořád ptá „proč“ a tím to končí. Chtěla bych si s ní sednout a popovídat si, ale chce raději pustit pohádku nebo si jde kreslit a povídat si nechce.
Máte někdo s dětmi takovou zkušenost a co se s tím dá dělat?
Jsem na tom děvčata naprosto stejně jako Clementina, v březnu Martínkovi budou dva a nemluví vůbec, mluvil už v roce pak přestal a neříká nic..jen baaa, keke a směje se nahlas..vlastně se chechtá…
..když mu něco přijde směšný dělá cháááchachcha..pak se smějeme i my…ale jinak jen ukazuje,všemu rozumí,ale slovo neřekne žádné…tak myslím, že si všechny můžete oddychnout…
![]()
21 měsíců a je na tom stejně. Ale rozumí všemu až moc dobře. Když teda chce ![]()
Ale nejlepší je, že při ukazování obrázků to máme opačně - ona postupně ukazuje prstíkem a říká: tuto, tuto, tuto a já jí musím říkat, co to je. A běda, když neřeknu. To je schopná ječet, jako kdybych jí trhala nohu ![]()
Našemu Jiříkovi budou v březnu 3,5 roku a mluvi minimalne. Za 14 dni s nim jdu na logopedii, ale mame tady pani ucitelku ve skolce, takze ho zna, tak to snad i on vezme dobre, nez kdyby jsme sli do uplne ciziho prostredi. Cekala jsem, jestli se rozmluvi ve skolce, ale na nas to teda nepusobilo. Je mi to lito, protoze uz od miminka jsem mu kazdy den cetla knizky a zpivala, ale odezva zadna. Kazdy rikal, pockej ten bude brzy mluvit, ale nic. Mam pocit, ze to asi melo opacny ucinek
. Ted mame dcerku 5 mesicu, tak doufam, ze zacne mluvit brzy, abysme si mohly aspon popovidat spolu.
Cradlin píše:
Ahoj holčiny, chtěla bych se podělit o svůj problém s dcerkou. V březnu ji bude 5 let a všimla jsem si,že děti ve školce již ve stejném věku krásně mluví, moje dcera mluví pouze doma a přidává k tomu různé zvuky, ve školce zatím ještě s nikým nepromluvila, konečně jsem ji aspon naučila říct paní učitelce nashledanou, ale tím to končí. Smysluplnou větu řekne málokdy, většinou se začne smát a říká, že je to legrace, snažila jsem se jí vysvětlit, že to není tak legrační a že by měla hezky mluvit, ale většinou se pořád ptá „proč“ a tím to končí. Chtěla bych si s ní sednout a popovídat si, ale chce raději pustit pohádku nebo si jde kreslit a povídat si nechce.Máte někdo s dětmi takovou zkušenost a co se s tím dá dělat?
Ja neporadim, mam sice taky nemluvne ditko, ale je mu teprve 16 mesicu. Co na to rikala pediatricka?
…zrovna jsem o tom četla článek v časopise maminka únor…jako by jsi to z toho opsala…není o mluvení ale o tom že nemá potřebu se družit, kup si to…je tam rada jak na to a eventuélně odkaz na web dětské klinické psycholožky aby ti třaba jen poradili, myslím si že je tak stydlivá a introvertní děti nemá prostě potřebu mluvit, myslí že to bude povahou a osobností a asi nebude nikdy moc upovídaná, ale poradit se o tom jak na ní aby uměla a chtěla komunikovat mezi lidmi by jsi asi měla, mám pětiletou neteř a ta tu pusu nezavře od dvou let a je to zase opak neumí být ticho, je neurotická a když udělá něco špatného pořám mluví a nenechá si nic říc…já jsem ale to …blabla bla…nepustí nikoho ke slovu, a to je taky špatně…já mám syna tomu budou za měsíc dva a nemluví vůbec a už jsem se na taky ptala..ale prej má čas abych to řešila…tak držím palečky a dej vědět.