Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
ahoj holky,
tak se chci zeptat, jestli máte doma taky takového nemluvu jako já, jedno z dvojčat je v poho, ale starší z dvojčat mluví minimálně, použije au(auto), haf, čiči, pápá, táta, ham, čaj, bába, což je žába a to je vše, jinak ukazuje a ddělá ááááá, když něco chce.Druhý umí i mami,tati, mimi, dudu, boty, ryba, pipi, haf, ihá, ssss,hají, opí, bába, plína, není, kytí, svítí,tutu. S nemluvou je to těžký, i když dokola opakuju slova, tak on max vydá zvuk, třeba včera na kytí ze sebe s ohromnou námahou vymáčkl tí.
Ahoj,máme klučinu 15 měsíců a taky nemá žádný extra bohatý slovník, dlouho si vystačil jen asi s pěti slovy, teď ale pozoruju období, že začíná zkoušet nová slova a má větší tendence komunikovat, tak snad se jeho slovník rozšíří. Zato jeho pasivní slovník mě někdy až zaráží, čemu všemu on nerozumí. ![]()
Pořád si říkám, že on stejně jednou mluvit začne,až mě to pak bude mrzet. ![]()
Teda ale máš můj obdiv, tak malá dvojčata a ještě k nim mimčo. Já čekám druhé v lednu a mám trochu obavy, jak to budu zvládat a ty máš tři prťata.
![]()
mam to iste a to je nicolka este starsia, vsetkemu rozumie ale nehovori ..
spravne mi ukaze vsetky zvieratka na ktore sa spytam , maximalne tak spravi mu na kravicku na oblubenej knizke
ale zatial to nehrotim …
Když si to tak po sobě čtu, tak ta věta s tím pasivním slovníkem je možná napsaná trochu krkolomě, bylo tím myšleno, že spoustě věcem rozumí. ![]()
tak my máme už přes dva roky a malá si vystačí: am, haf, ete, cici, aa
a možná ještě tak tři slova, co mě teď nenapadla, to my máme nemluvu ![]()
Taky jsem měla/mám nemluvu. Do dvou let mi toho moc neřekl, pak se během jednoho týdne fakt kouzelně rozkecal a bylo mu krásně rozumnět a během dalšího měsíce opět spoustu slov přestal používat a ta zbylá kuňká tak, že mu není vůbec rozumnět. Občas s přítelem říkáme, že před půl rokem bylo mnohem snažší se s ním domluvit než teď
Ale doufám, že se to zase jednoho krásného dne zlomí a bude mu rozumnět ![]()
tak našemu ted budou tři a rozkecal se poslední 3 měsíce, a to ještě teda ne moc, snad ve školce se naučí a v roce toho uměl ještě mín než to tvoje, dej jim čas . pak tě z něj bude bolet hlva až se rozkecá…
Můj manžel se rozkecal až ve 4 letech a ted je ukecanej až moc… ale mám kamarádku která byla na 3leté prohlídce s klukem a uměl trošku mluvit a dr. je poslala na logo pedii, což mi přijde moooc brzo teda
Ahoj my máme 17cti měsíčního kloučka , a řekne jen jediné slovo táta. A to se mu ještě musí chtít.
Jinak si špitá pod nosem takovou svojí řečí, jako - tdká, brnnn brnnn, taka taka, tkotkotko. A to je všechno. Někdy jsem z toho smutná, čekám že už uslyším třeba mama, ale nic.
Dceři byly teď dva roky a je na tom stejně, jako tvůj „nemluva“. A to jsem si u syna říkala, jak mluví málo. Tak Verča ještě méně. Syn se rozpovídal pořádně až před třetím rokem. Dodnes ale umí jen jednu básničku, nechce se prostě učit nic jako písničku-umí taky jen jednu a to napůl. Prostě je víc pohybově nadaný:).
U dcery ale ještě nevím, v čem je nadaná:D. Ani s tím pohybem to není nejlepší:D.
My máme taky nemluvu a to je mu 2,5 a občas je to opravdu obtížné,protože všechno nám říká řevem anebo pořád ukazuje.Ale naprosto všemu rozumí a dorozumí se rukama když nám něco chce říct občas.
katek78 píše:
tak my máme už přes dva roky a malá si vystačí: am, haf, ete, cici, aa
a možná ještě tak tři slova, co mě teď nenapadla, to my máme nemluvu
Tak to máme skoro stejně. Ale naše ještě říká velbloud ![]()
No to je ono, on rozumí, když řeknu podej plínu, dej botu atd tak ví, co se po něm chce, ale prostě ukazuje, má třeba dva dny kdy mluví a pak ta slova už zase nepoužívá ![]()
logopedka je babička a zatím teda nic nekomentovala. Jinak nemluva nejradši říká : takhletakhletakhle ![]()
Tak našemu malýmu budou za chvíli dva roky a neřekne vůbec nic… Rozumí, v knížce ukáže všechno, na co se zeptám, ale pak ho to přestane bavit a začne říkat „toto“, ukazovat na obrázky a chce, abych mu já říkala, co to je
Mluví hodně, ale svojí hatmatilkou, takže se děsím toho, až začne mluvit srozumitelně a začne ho to bavit
V roce a půl na prohlídce jsem se doktorky ptala, že to je divný, že neříká nic a koukala na mě jak na blázna, co bych po něm jako chtěla, že do tří let má na rozmluvení ještě času dost, takže zatím neřeším… a užívám si toho, že nemluví
protože jsem si jistá, že pak tu pusu fakt nezavře ![]()
jizvíková píše:
ahoj holky,
tak se chci zeptat, jestli máte doma taky takového nemluvu jako já, jedno z dvojčat je v poho, ale starší z dvojčat mluví minimálně, použije au(auto), haf, čiči, pápá, táta, ham, čaj, bába, což je žába a to je vše, jinak ukazuje a ddělá ááááá, když něco chce.Druhý umí i mami,tati, mimi, dudu, boty, ryba, pipi, haf, ihá, ssss,hají, opí, bába, plína, není, kytí, svítí,tutu. S nemluvou je to těžký, i když dokola opakuju slova, tak on max vydá zvuk, třeba včera na kytí ze sebe s ohromnou námahou vymáčkl tí.
Ahoj, my mame rocniho chlapecka a uz mluvit okolo 6.mesice, ale ted zase prestal… trochu se tim stresujeme, protoze uz rikal krasne tata, baba, ham, proste vic veci (krome mama, ze?), ale ted prestal, vsechno je pro nej „pe“ (jako pes) nebo „pa“ a jinak ukazuje, ze „heeeeeee“ a ze neco chce nebo dela prosim prosim, kdyz neco hodne chce… ale jinak prestal mluvit skoro uplne… Nevim, cim to je.
Ale nebudu to hrotit, uvidime, on se rozmluvi…
![]()
já mám pocit, že to fláká, protože to za něj odmluví jeho dvojče
, Bertík prostě mluví dost