Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
ahoj holky,moc vam dekuji za odpovedi ohledne briska,jsem ted strasne zvedava
a mela bych dve otazky,chtela jsem se zeptat,kdy se vam zacla delat tehotenska cara?je to asi individualni ze?a jetse jestli jste sla na materskou nektera hned po skole?nevim ,jak to presne je s vyplacenim materske,budu studovat dalkove,takze student nebudu,a slysela jsem,ze nemam narok na materskou,jen na rodic,prispevek,ketry se z niceho nevypocitava a je to 7600,preji vam moc pekny den a dekuji vam moc za kazdou odpoved
Ahojky, sice nejsem ve stejné situaci, ale aspoň přetlumočím mojí kamošku, která taky otěhotněla na škole.
O mateřské nic neříkala - podle mě je to tak, že ji nedostaneš a nebo minimální podle toho jestli jsi měla předtím nějaké brigády nebo né a odváděla jsi z nich klasicky „daně“
No a co se týká rodičovvské, tak ona neměla na výběr a musela jít na 4 roky a dostává 3600,– měsíčně. Prý je to tak u všech co jsou rovnou ze školy na mateřskou. Asi jsem tě moc nepotěšila, ale zkus se kouknout přímo do zákona, protože ty rodičovské maj plno podmínek.
Kaacenko, pokud nemáš nárok na peněžitou pomoc v mateřství, tak jdeš od data porodu automaticky na čtyřletou variantu rodičovského příspěvku. Tzn. do 21.týdne dítěte 7600,– a pak do 48.týdne 3800,–
Bude ti to vyplácet úřad státní sociální podpory.
holky vy jste mě docela vyděsily tím 21.týdnem do kterého se má vyplácet těch 7600.Je to do 21 měsíců věku dítěte.Tohle jsem k tomu objevila
Klasické čerpání
V této variantě bude výměra rodičovského příspěvku činit 7 600 Kč měsíčně a rodič ho bude pobírat až do tří let věku dítěte. Aby si mohli rodiče tento způsob čerpání příspěvku zvolit, museli mít nárok na peněžitou pomoc v mateřství v jakékoliv výměře. Požádat o tuto výši a délku rodičovského příspěvku je možné v měsíci, v němž dítě dovrší 21 měsíců věku. Až do té doby bude rodič pobírat příspěvek 7 600 Kč, který bude pokračovat až do tří let dítěte.
a ještě tohle
Pomalejší čerpání
Pokud se rodič rozhodne čerpat rodičovský příspěvek až do čtyř let dítěte, bude nejprve dostávat částku 7 600 Kč a od 21. měsíce dítěte pak ve výši 3 800 Kč měsíčně. Tímto způsobem bude rodičovský příspěvek poskytován také rodičům, kteří nemají nárok na peněžitou pomoc v mateřstv
Ahojky…nic si z toho nedělej- jsem na tom stejně- taky dálkově studuju (takže žádné studenstké výhody
…a nemám nárok na PPM- tím pádem musím využít 4letou variantu (jak už tady bylo řečeno)..
Nechápu ale proč se nás takhle stát snaží znevýhodnit (já si nepřipadám jako neplnohodnotný člen společnosti, protože studuju..), a hlavně to v součtu přijde stát na skoro stejné peníze (jako u 3letý varianty)..
![]()
jinak těhu čára se mi udělala nedávno -cca ve 26tt..;o)
Jasně že do 21 měsíce - omlouvám se, jak v diskusi pořád používám týdny, tak jsem to spletla. ![]()
ahojte, já jsem taky dálkově studující…teda už jen 14 dní - teda snad ty státnice udělám…a už jsem přemýšlela,kam se pak mám přihlásit..jestli rovnou na pracák..nebo jen na sociálku a tam by mě meli poradit co a jak…al jak znám tu babu …neřekne nic a jen se mě bude pohledem snažit vyprovodit do dveří..
…šimon má 2 roky..za chvilku rodím další…a nechce se mi s velkým břichem běhat po úřadech…nevíte jak to je,,,či nemáte některá z vás s tím zkušenosti?
ahojky, Adutko, jsme na tom skoro podobně, akorát my čekáme přírůstky rovnou 2
. To že dálkově studuješ, nerozhoduje, jde o to, cos dělala, než jsi na tuhle mateřskou nastoupila. Pokud jsi nepracovala, platí co píší holky výše (od porodu do 21. měs. 7600, pak 3800 do 4 let), pokud jsi pracovala (jako já), budeš mít od nástupu na „novou“ mateřskou - to ti vypíše gynekoložka cca 6 týdnů před porodem zase ty prachy od bývalého zaměstnavatele, a pak si vybereš, jaká varianta se ti hodí. Nikam teď podle mě chodit nemusíš, jsi na mateřské, takže až přijde doba na nástup na novou, gynekoložka ti dá papír a ty s ním půjdeš na pracák, kde ti vyměří novou mateřskou na druhé dítě (tj. zas od začátku další 3-4 roky). Pokud jsi pracovala, doneseš papír zaměstnavateli. Tak tolik. Jsme na tom skoro podobně, tak ať se daří! ![]()
adutka píše:
ahojte, já jsem taky dálkově studující…teda už jen 14 dní - teda snad ty státnice udělám…a už jsem přemýšlela,kam se pak mám přihlásit..jestli rovnou na pracák..nebo jen na sociálku a tam by mě meli poradit co a jak…al jak znám tu babu …neřekne nic a jen se mě bude pohledem snažit vyprovodit do dveří..…šimon má 2 roky..za chvilku rodím další…a nechce se mi s velkým břichem běhat po úřadech…nevíte jak to je,,,či nemáte některá z vás s tím zkušenosti?
jestli jsem to dobře pochopila jsi teď těhotná- takže bys musela nejdřív na pracák , pak na sociálku (ale můžeš se jít nejdřív na sociálku poradit..zkusit)..jinak ti určitě gynekolog napíše neschopenku, abys nemusela lítat po úřadech (pak tam budeš muset poslat akorát snad lístek na peníze)..
Ale mám pocit, že s novou „mateřskou“ ti zaniká ta stará..ale nepíšeš jestli jsi nebo ne?..nejlepší bude se na sociálce poradit;o)
ahojky,tehotna jsem,ted jsem ve 23 tydnu,dnes jsem byla na uradu prace a jelikzo nebudu anio student,ani pracujiacici,tak se musim nahlasit,budou mi nabizet praci,stejne me ale nikdo nezamestna,a soc.zdrav,zua me bude urad prace platit do porodu,tak uvidime
prosím vás, moc bych se chtěla zeptat, jsem teď ještě na mateřské, malý ma v září 3 roky, šla jsem zrovna ze školy a teď čekáme další mimi, mám nárok na mateřskou? jsem uplně hotová, co jsem si to přečetla a jestli musím taky na tu čtyřletou mateřskou s tím druhým ![]()
prosím vás, moc bych se chtěla zeptat, jsem teď ještě na mateřské, malý ma v září 3 roky, šla jsem zrovna ze školy a teď čekáme další mimi, mám nárok na mateřskou? jsem uplně hotová, co jsem si to přečetla a jestli musím taky na tu čtyřletou mateřskou s tím druhým ![]()