Mateřská bez práce - zkušenosti
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@Laba123 píše: Více
Ale pokud poslední zaměstnání trvalo méně než 180 dní, tak se ochranná lhůta zkracuje právě na dobu jeho trvání. Takže pokud by tam vydržela 2 měsíce, tak bude OL jen 61 dní. Což by pravděpodobně nestačilo.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše: VíceÚplně jednoduché. Na PPM (peněžitá pomoc v mateřství) musíš splnit 2 podmínky.
1. Být pojistena-zamestnana nebo Být samoplatce nemocenského pojištění nebo Být v ochranné lhůtě 180 dní.
+
2. Mít účast na pojištění 270 dní za poslední 2 roky.
Těhotenství a zkušební doba:
V těhotenství nemůže zaměstnankyně dostat výpověď z pracovního poměru, ale výpověď ve zkušební době je jiný právní institut a tu dostat můžeš.
Takže pokud nestihnes otěhotnět teď ve 180dnech ochranné lhůty a nastoupis do nové práce a hned otěhotnět tak pokud budeš splňovat 270 dní pojištění za poslední dva roky tak máš nárok na PPM ale můžeš zároveň dostat výpověď, což tě ale asi netrápí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Diagnoza2 píše: Více
Ale ona musí do těch 180 dní nastoupit na mateřskou ne otěhotnět. Tj při konci pracovního poměru už musí být cca v 8-9 týdnu.
A když otěhotní až v nové práci tak je ochranná lhůta stejně dlouhá jak ji bude trvat zaměstnání takže když ji vyhodí po měsíci tak není ochranná lhůta 180 dní ale 30.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Laba123 píše: Více
Já (a moje okolí) se setkávám spíše s tím, že je zkušební doba 4 měsíce (ať už to je administrativa nebo fabrika).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@JancaS84 nesmysl, rozhodně te nemůžou vyhodit po 14 dnech, kdyz jsi na nemocenské, tak te nemůžou vyhodit.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@luckaa85 píše: Více
Pokud je někdo ve zkušební době, tak mohou ukončit pracovní poměr bez udání důvodu i na nemocenské.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ve zkušební době tě mohou po 14 dnech nemocenské propustit. Najdi si to.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Ketris píše: Více
Může a nemusí. Mě nechali v práci tři měsíce. Ale už sem pro ně předtím dělala externě, takže sme se znali.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Vez zkušební době můžou. Doba, kdy to nešlo, je již několik let pryč. Jakmile je pryč 14 dní, která platí zaměstnavatel, může okamžitě dát zrušení ve zkušební době.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Byla jsem ve stejné situaci. Řešila jsem to tak, že jsem si napřed našla jinou práci, kde ale byla napřed smlouva jen dobu určitou na rok, pak prodloužení, tak jsem věděla, že minimálně rok musím vydržet. Nakonec to dopadlo tak, že jsem tuto práci po půl roce měnila a nastupovala do nové, kde jsme rovnou byli domluveni, že cca do roka bych ráda otěhotněla. Vše dopadlo jak mělo a hlavně v nové práci jsem pak mohla pracovat vlastně nepřetržitě na dohodu i během mateřské, takže finančně to byla super mateřská a rodičovská.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@luckaa85 ve zkušební době ano, po 14 dnech nemoci, které platí zaměstnavatel může ukončit PP bez udání důvodu..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@JancaS84 máš pravdu, to mi vůbec nedošlo…ano, v tomto případě bude ochranná lhůta stejně dlouhá jako bude trvat pracovní poměr, 180 dní by se vztahovalo až v případě, kdy by tam vydržela déle, než těch 6 měsíců…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No, jelikož psala po 2 mesicich v nové praci, tsk bude jeste ve zkusebce a tedy mohou.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit