Mateřská bez práce - zkušenosti
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Reakce:
@Anonymní píše: Více
No co, tak si každý měsíc odlož nějaké peníze stranou a vyřešeno. Holt se bude muset postarat manžel. Ani nevíš jestli se to povede hned, tak nová práce, a třeba to ještě stihneš ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Najdi si co nejdříve novou práci, nevíš kdy otěhotníš (nemusí to jít hned), takže nemá cenu zůstávat doma. Díky nove práci si alespoň můžeš odkládat nějaké peníze a kdo ví, třeba ti to pak i vyjde na mateřskou….
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Když nastoupím do nové práce, tak nemám automaticky hned nárok na mateřskou, když jsem nyní pracovala hodně let?
- Citovat
- Upravit
Měla by si nárok, ale musela by si tam vydržet po dobu zkušební doby aby ti případně vyšla ochranná lhůta.
Takže ideálně si najdi jinou práci, vydrž aspoň ke konci zkušebky a pak to zkoušejte. Jinak budeš mít nárok až na rodicak.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No buď nastoupit do nové práce, ale ta ochranná lhůta 180 dní musí být splněna, takže bys tam musela pár měsíců vydržet, minimálně 3…jinak bohužel máš s mateřskou smůlu, takže odkládat nějaké peníze stranou a pak nastoupit rovnou na rodičák..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nad tim si mela premyslet driv. Spis mi prijde vychcane si hned najit jinou praci a otehotnet.. (i kdyz to nemusi byt hned)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Dobře moc děkuji, tak bude lepší počkat. A kdybych skrz ty zdravotní problémy šla po 2 měsících v nové práci na nemocenskou, tak by to bylo jak?
- Citovat
- Upravit
@Ketris píše: Více
Proč vychcané? Neznamená to, že otěhotním hned - může to být 1rok taky půl roku. Někdy někdo z práce odejde hledat jinou, když v ní není ani rok. Takže když někdo někoho přijme, taky to neznamená, že tam vydrží dlouho.
- Citovat
- Upravit
Po 14 dnech nemocenské tě mohou vyhodit. Na neschopence by si dál zůstala až do konce šestinedělí, ale mateřská by ti nevyšla.
Počkej opravdu po konci zkušební doby, jestli chceš mít mateřskou. Pak už ti vyjde mateřská a i jsi chráněna proti výpovědi.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak holt nebudeš mít mateřskou a co má být pokud je prioritní těhotenství tak snad peníze jdou v tvém případě stranou.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@eileithia píše: Více
Evidentně na tom nejsou finančně dobře (žádný polštář), proto má obavy. Jinak by s takovou tady byl brzy dotaz: “na jaké dávky mam nárok, když jsem těhotná/po porodu a finančně nevystačíme?” ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Najděte si novou práci a vydržte tam alespoň ten počet dní, který musíte. O dítě bych se začala pokoušet po zkušebce, dřív ne. Netuším, co by člověk musel mít za diagnozu, aby otěhotnění nemohlo tři měsíce počkat…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@eileithia píše: Více
No tak bez peněz se dost blbě žije, že.
Neradí se tady obvykle být zodpovědná, zajistit se a pak teprve mít dítě? A ty radíš těhotenství a děj se vůle boží.
Se mnou chtěl zaměstnavatel sepsat dohodu o ukončení pracovního poměru, když zjistil, že jsem těhotná. Odmítala jsem to podepsat a on tlačil, že přece mateřskou mít budu, tak o nic nepřijdu a o co mi jde. Už si to přesně nepamatuju, ale myslím, že bych pak neměla potenciální druhou mateřskou s potenciálním druhým dítětem, měla bych jen rodičák. To ho naštvalo, že ještě nemám ani to první dítě a už tady mluvím nějakém dalším.
Nepodepsala jsem to a taky to tak dopadlo. Měla jsem druhé a zaplaťpánbůh za tu mateřskou, přišli bychom fakt o dost peněz a fakt by nám chyběly.
Takže je rozhodně dobře, že to zakladatelka řeší. Nebylo by, zakladatelko lepší, v té práci zůstat a vydržet a snažit se o dítě? Třeba by se povedlo brzy a bylo by vyřešeno. Ale riziko samozřejmě je, že člověk neví, jak brzy by se povedlo no…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Zkušební doba je většinou 3 měsíce, tedy po 2 měsícich bys byla stále ve zkušební době a to tě po 14 dnech nemoci mohou bez udání důvodu vyhodit…pokud by se podařilo otěhotnět ihned po nástupu do nové práce, tak by ti zřejmě nárok vznikl, na mateřskou můžeš nastoupit nejdříve 8 týdnů před termínem porodu, ochranná lhůta je 180 dnů (musíš nastoupit na MD do 180 dnů od skončení zaměstnání, což je nějakých 6 měsíců, 8 týdnů jsou další skoro 2, kdyby se povedlo hned a v práci si vydržela aspoň ty 2 měsíce, tak by to mělo vyjít..)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Zdravím, chci se zeptat, zda jeste neřešily podobnou situaci. Musela jsem dát v práci výpověď, protože se po mě nadřízená začala vozit, házet na mě práci, kterou ona nechtěla dělat za stejné ohodnocení. S manželem jsme ale zrovna chtěli začít se snažit o mimčo, protože mám zdravotní problémy a už moc času nemám. Kdybych teď otěhotněla nemám ani nárok na mateřskou, protože bych nestihla tu 180d ochranou dobu. Byla jste nektera taky v nejake takove situaci? Co jste delala?
Mam pocit, ze to nemohlo prijit v lepsi dobu