Mateřská přes partnera podrobně

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
29.1.21 15:33

Mateřská přes partnera podrobně

Ahoj holky! :D

Ráda bych se prosím s někým z Vás poradila.

Když nemám nárok na mateřskou, mohu ji zažádat přes partnera?

Vyčetla jsem, že po porodu po dobu šesti týdnů bych brala rodičovský příspěvek a poté může partner nastoupit na mateřskou po dobu 22 týdnů, v zaměstnání, ale musí mít po tu dobu jinou pozici i smlouvu a ještě musíme úředně potvrdit to potvrzení o péči miminka na ČSSZ.

A po těch tedy 22 týdnech já znovu začnu dobírat ten rodičovský příspěvek.

Otázky jsou následující:

1. Může partnerovi zaměstnavatel nevyjit vstříc s jinou pozicí a novou smlouvou na dobu určitou?
  1. Chápu tedy dobře, že přítel může být zaměstnán ve stejně firmě na hlavní pracovní poměr na tu dobu 22 týdnů, brát stejné peníze, ale mít jinou pracovní pozici?
  1. Po skončení jeho mateřské, on se vrátí na tu předchozí pozici v daném zaměstnání a já začnu dobirat rodičovský příspěvek, mohu si určit jeho výši měsíční nebo ne?

Díky

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
7948
29.1.21 15:39
@Anonymní píše:
Ahoj holky! :D

Ráda bych se prosím s někým z Vás poradila.

Když nemám nárok na mateřskou, mohu ji zažádat přes partnera?

Vyčetla jsem, že po porodu po dobu šesti týdnů bych brala rodičovský příspěvek a poté může partner nastoupit na mateřskou po dobu 22 týdnů, v zaměstnání, ale musí mít po tu dobu jinou pozici i smlouvu a ještě musíme úředně potvrdit to potvrzení o péči miminka na ČSSZ.

A po těch tedy 22 týdnech já znovu začnu dobírat ten rodičovský příspěvek.

Otázky jsou následující:

1. Může partnerovi zaměstnavatel nevyjit vstříc s jinou pozicí a novou smlouvou na dobu určitou?
  1. Chápu tedy dobře, že přítel může být zaměstnán ve stejně firmě na hlavní pracovní poměr na tu dobu 22 týdnů, brát stejné peníze, ale mít jinou pracovní pozici?
  1. Po skončení jeho mateřské, on se vrátí na tu předchozí pozici v daném zaměstnání a já začnu dobirat rodičovský příspěvek, mohu si určit jeho výši měsíční nebo ne?
Díky

no vzhledem k tomu, že toto je obcházení zákona, tak rozhodně není povinností zaměstnavatele vyjít zaměstnanci vstříc. Spíš si myslím, že mu vstříc nevyjde, pokud se nejedná např. o jeho kamaráda.
Musí mu vyjít vstříc jedině v případě, že by opravdu chtěl na tu mateřskou nastoupit a starat se o dítě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37124
29.1.21 15:45

Rozhodne mu zaměstnavatel nemusi vyjít vstříc a ani bych se nedivila. Muze na mateřskou, ale druhá smlouva už by byla od zaměstnavatele velká laskavost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20853
29.1.21 15:45

1. Jelikoz se tim obchazi zakon, tak spis pocitej ze ne. Pokud tam nema nadstandartni vztahy.

2. Mel by uplne jinou smlouvu. Co si domluvi, to ma.

3. Vysi si muzes zvolit do vysky 10tis.

Jinak vyjit mu musi zamestnavatel jen v pripade, ze opravdu zustane doma a bude se starat o dite. Nic vic nemusi a ostatni je ucelove obchazeni zakona.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1142
29.1.21 15:58

@Cenarius moc nechápu co tím myslíš. Mně výběr přes partnera normálně na úřadě nabídli, i když jsem to nechtěla. A sama mám RP vyšší než 10tis., jen s ohledem na mé příjmy a to nebyly nikterak závratné…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37124
29.1.21 16:00
@pomme píše:
@Cenarius moc nechápu co tím myslíš. Mně výběr přes partnera normálně na úřadě nabídli, i když jsem to nechtěla. A sama mám RP vyšší než 10tis., jen s ohledem na mé příjmy a to nebyly nikterak závratné…

To je rodičovský příspěvek, ten můžeš normálně čerpat podle partnerova vyměřovacího základu. Zakladatelka mysli mateřskou, úplně jinou dávku a s tím co tu vymysli, chce úplně ocurat systém, aby na to co nejvíc trhla a v tom ji zaměstnavatel fakt není povinnen vycházet vstříc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1142
29.1.21 16:04

@Kriss Tina aha :lol: tak to jsem přehlédla, jako bych nic nenapsala… jsem nějak mimo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.1.21 16:35

Zakladatelka chtěla poradit a ne od každý říct jak očůrává stát. Kdyby jste se podívali na net, tak odborníci z řad právníků a poradců píší, že to lze udělat a o žádném nezákonném jednání nepíší. Chtěla si to asi potvrdit a poradit. Rýpalky! Sociální systém očůrává spousta jiných menšin… :) :) :)

• Citovat
  • Upravit
7948
29.1.21 17:45
@Anonymní píše:
Zakladatelka chtěla poradit a ne od každý říct jak očůrává stát. Kdyby jste se podívali na net, tak odborníci z řad právníků a poradců píší, že to lze udělat a o žádném nezákonném jednání nepíší. Chtěla si to asi potvrdit a poradit. Rýpalky! Sociální systém očůrává spousta jiných menšin… :) :) :)

no tak jsme jí (nebo spíš Tobě, vzhledem ke stejné kytičce u anonymu?) poradily. Zaměstnavatel opravdu takové žádosti vyhovět nemusí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37124
29.1.21 17:52
@Anonymní píše:
Zakladatelka chtěla poradit a ne od každý říct jak očůrává stát. Kdyby jste se podívali na net, tak odborníci z řad právníků a poradců píší, že to lze udělat a o žádném nezákonném jednání nepíší. Chtěla si to asi potvrdit a poradit. Rýpalky! Sociální systém očůrává spousta jiných menšin… :) :) :)

Prosimte zakladatelko, neztrapnuj se tady vydáváním se za někoho jiného. Tak proč tu zakládat téma, když se můžeš podívat na net na rady odborníků? 8) A ne zaměstnavatel v tom partnera fakt podporovat nemusi, musí ho pustit na mateřskou, ale dávát mu další smlouvu aby mohl pobírat dávku a zároveň pracovat nemusi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.1.21 18:14

A

• Citovat
  • Upravit
20853
29.1.21 18:19
@Anonymní píše:

Chaby pokus jak podporit samu sebe. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat