Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Popravdě, mně přijde, že hlavní problém je v tom, že v případě rozchodu ti lidi řeší primárně sebe, a ne to dítě. (Ne, pravidlo „když je šťastná máma, je šťastné i dítě“ není nadřazeno všemu jako argument, že musí být vždy po matčinu.)
Čili spíš než „já jsem tu nechtěla být a měla bych tu ztvrdnout“ si říct „je tu dítě spokojené? jsou tu podmínky pro to, aby mohlo dobře vyrůstat?“ - bezpečnost, finančně dostupné vzdělání, možnost vzdělání ve světových jazycích, blízkost druhého rodiče atd.?
A pokud nejsou: „umím si před partnerem / partnerkou obhájit, proč by dítě mělo žít se mnou v jiné zemi“?
Pokud jsou oba rodiče rozumní, najdou kompromis, který bude ve prospěch dítěte: školní rok v jedné zemi, léto v druhé, a podobně. Když bude existovat domluva, není důvod nepouštět dítě na svatbu nebo pohřeb - protože bude jasné, že se vrátí.
Ovšem samozřejmě, to by lidi museli být lidi, a ne sobečtí de. bilové…
@Lingua píše:
@pohledzdruhestrany
Možná, ale co když jsou rodiče oba cizinci v dané zemi (nař. pochází oba z Česka), do zahraničí si přišli jen přivydělat? A jsou domluvení, že se před nástupem na základku (do školky) přestěhují zpět?Nebo co když holka otěhotní na erasmu, chce dát rodinnému životu s partnerem šanci, ten ale ztroskotá stějně rychle jako začal?
Zajímá mě čistě názor, myslím, že ve vetšině zemí se to řeší podle mnoha aspektů soudně (pokud se partneři nedomluví). Pozitivně překvapivé ale je, že většina partnerů jsou schopní se domluvit.
Samozřejmě není fér dítě unést, stejně tak není férové držet partnera v zemi, kam nepatří, i když nejsem schopný/schopná zastat svoji roli rodiče.
Z těch dvou blbejch variant bych preferoval místo pobytu dítěte. Kam dítě patří prostě určují rodiče a když jsou v neshodě, mělo by se uplatnit kritérium, kde dítě žije. Aplikoval bych parametry střídavý péče, která je primárním druhém péče a pouze v extrémních případech by mohl soud rozhodnout jinak. A samozřejmě ten rodič, kterej nechce měnit místo pobytu, bude vždycky tvrdit, že je způsobilej.
@pohledzdruhestrany
Pořád je to posuzováno individuálně, pro dítě je důležitá celá rodina, včetně prarodičů a ty dva blbé případy jsou celkem běžné, bohužel, to je život ve světě, kde mohou lidé volně cestovat a žít v jiných zemích, ale jak jsem psala výše, naštěstí jsou lidé schopni se většinou domluvit. S tou střídavkou souhlasím.