Maturita 2018
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Maturita 2018
Zdravím. Maturita se co nevidět blíží. A tak už bych se chtěla začít pomalu připravovat a nenechat vše na poslední chvíli, jak u mě bývá zvykem
Chtěla bych se ale zeptat ohledně maturity z ČJ - bohužel jsem nepřečetla žádnou knížku (čtení mě proste neba), stačí, když si opíšu obsah knihy a vše potřebné, k dílu a autorovi vědět, na internetu? Popřípadě jaké otázky vám položili zkoušející? Nedokážu si představit, že se naučím 20 knih
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Pokud nemáte povinný seznam četby, tak to stačit bude, ale z mých zkušeností hodně záleží, jaké aprobace bude předseda komise. Vlastní češtinář tě snad nepoloží.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Detsa píše: Čěštiny se neboj. To je největši brnkačka. Stačí ti najít 20 dobře popsaných obsahů té knihy.
Já přečetl jednu knihu za celý svůj život. Vždycky když jsem začal číst, tak jsem usnul
.U nás to bylo autor + dílo. Tudíž základní informace o obou. Popis díla je skutečně jen stručně pár větama o čem to je, jaký je to dílo, přip. pointa, myšlenka toho díla.
kdy jsi maturoval?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@lalaláček Chodím na poštovku a zkoušet nás bude učitel z gymplu ???? Jinak ano, škola nám sestavila seznam děl, z kterých si máme vybrat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já teda přečetla knížek všech 20, ale i tak jsem si toho 3/4 (protože jsem četla od prváku) prostě pořádně nepamatovala. Postahovala jsem si rozbory z děl z internetu a učila se podle toho. A pak se modlila, abych si vytáhla nějakou, která mi prostě sedla. A to vyšlo. Ale měla jsem spolužáky, kteří nepřečetli defakto nic a dali to jen s těmi rozbory na 4 v klidu. Já si třeba vytáhla Orwella a Farmu zvířat. Chtěli vědět něco o autorovi a jeho další díla a pak o samotné knize. O čem to bylo, co tam bylo za postavy. Měli pár doplňujících otázek vyloženě z děje, které, nečíst to, tedy, nevím. Ale bez toho se dá obejít. Naopak figury a tropy je nezajímaly vůbec. Ono to chce se na tom potítku dobře připravit. Budeš mít k dispozici papír, podle kterého pojedeš, stáhneš ho i na Cermatu, pokud už s ním ve školc nepracujete. My si takhle zpracovali všechny knížky a pak se podle něho jede i u těch ústních. Musíš zkrátka mluvit. Maturovala jsem letos, byla to celkem brnkačka. ![]()
- Citovat
- Upravit
@matkabagristy píše: **
kdy jsi maturoval?
ja pred 4 rokama a měla jsem to hodně podobně, jinak mi přijde, že zrovna čj je rok od roku lehčí a méně náročná…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Učím na gymnáziu, sice ne češtinu, ale byla jsem svědkem, jak právě tobě podobní maturitu neudělali, protože knihu nečetli. Přečíst 20 knih, které si můžeš z velké části vybrat, mi nepřipadá zas taková hrůza. Když si precteš cizí poznámky z cetby, nikdy nemáš jistotu, že tam ten někdo něco nenapsal blbě, neprekroutil nebo to sám někde neopsal a něco si nepřidal. A zkouší tě tvůj učitel, předseda komise je z jiné školy a může, ale nemusí klást otázky.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A ještě mě napadá, že si ty knihy můžeš stáhnout jako audioknihy.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Mě teda zaráží, že maturitu může dostat člověk, co nepřečtl v životě jedinou knihu. Člověk musí v životě dělat i věci, co ho nebaví a když už ne všech 20, tak alespoň jednu přelouskat snad není takový problém. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já toho tedy moc nečetla a nakonec jsem se vykašlala i na výcucy z netu
. Každopádně jsem odevzdala seznam knih, ze kterého jsem si následovně vylosovala. Taky jsme dostali nějaký text na A4 a měli jsme tam najít metafory, elipsy, v místě větě větné členy, bla bla… No a pak tedy to dílo (v mém případě E. A. Poe, Havran). Řekla jsem vo co go
a co ještě napsal. O životě snad 2 věty.. No maturitu mám za 1
.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já jsem maturovala před třinácti lety na gymplu, my jsme povinnou četbu neměli, takže takhle úplně nevím, ale vím to, že u státnic na VŠ bych to takto nedala, hlavně proto, že nadrtit se nazpaměť 20 obsahů knih mi přijde těžší, než přečíst 20 knih. S tím učitelem jsem to myslela tak, že záleží, co předseda učí - my jsme třeba měli učitelku z jiného gymplu, ale učila myslím matiku a fyziku, takže z čj jsme se jí až tak nebáli.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Detsa píše:
Takže furt stejný.
Neni. Zmenil se system hodnoceni a zmenily se pracovni listy. Nyni je pevne dana osnova. Nesplnene nektere body osnovy znamenaji neuspech, prestoze se ostatni vymlaskne jedna basen. Tohle driv nebylo. Velmi casto to zachranil neumelecky text.
@Embý vnitrni podminkou pro uspesnou ustni cast je precteni dila. Pokud zkousejiciho nepresvedcis, dostanes nulu a maturita nebude.
- Citovat
- Upravit
@ProfZav píše:
Učím na gymnáziu, sice ne češtinu, ale byla jsem svědkem, jak právě tobě podobní maturitu neudělali, protože knihu nečetli. Přečíst 20 knih, které si můžeš z velké části vybrat, mi nepřipadá zas taková hrůza. Když si precteš cizí poznámky z cetby, nikdy nemáš jistotu, že tam ten někdo něco nenapsal blbě, neprekroutil nebo to sám někde neopsal a něco si nepřidal. A zkouší tě tvůj učitel, předseda komise je z jiné školy a může, ale nemusí klást otázky.
Přesně, u nás jedna holka neudělala maturitu z ČJ, protože se provalilo, že Sophiinu volbu nečetla a to stačilo jen pár otázek a byla nahraná se svým obsahem z internetu…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak u nás by ti to nestačilo
ptali se na detaily. Ale je to gympl, teoreticky by měla sice byt úroveň maturantů stejná, ale to leda ve snu. Když to tak čtu, tak je to spis k pláči.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Embý doufam, ze toto ke slozeni maturitni zkousky stacit nebude. Jsem presvedcena, ze maturant by mel byt zraly, tedy schopny precist par knizek, tyto vyhodnotit a nalezt vlastni zavery a obhajit je. A ne jenom hloupe odpapouskovat cizi nazory a zavery nalezene kdesi na internetu. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit