Maturita 2018

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
232
9.12.17 15:30

Maturita 2018

Zdravím. Maturita se co nevidět blíží. A tak už bych se chtěla začít pomalu připravovat a nenechat vše na poslední chvíli, jak u mě bývá zvykem :lol: Chtěla bych se ale zeptat ohledně maturity z ČJ - bohužel jsem nepřečetla žádnou knížku (čtení mě proste neba), stačí, když si opíšu obsah knihy a vše potřebné, k dílu a autorovi vědět, na internetu? Popřípadě jaké otázky vám položili zkoušející? Nedokážu si představit, že se naučím 20 knih 8o 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1540
9.12.17 15:39

Pokud nemáte povinný seznam četby, tak to stačit bude, ale z mých zkušeností hodně záleží, jaké aprobace bude předseda komise. Vlastní češtinář tě snad nepoloží.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66800
9.12.17 15:39
@Detsa píše: Čěštiny se neboj. To je největši brnkačka ;). Stačí ti najít 20 dobře popsaných obsahů té knihy.
Já přečetl jednu knihu za celý svůj život :mrgreen:. Vždycky když jsem začal číst, tak jsem usnul :nevim:.U nás to bylo autor + dílo. Tudíž základní informace o obou. Popis díla je skutečně jen stručně pár větama o čem to je, jaký je to dílo, přip. pointa, myšlenka toho díla.

kdy jsi maturoval?
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
232
9.12.17 15:41

@lalaláček Chodím na poštovku a zkoušet nás bude učitel z gymplu ???? Jinak ano, škola nám sestavila seznam děl, z kterých si máme vybrat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.12.17 15:46

Já teda přečetla knížek všech 20, ale i tak jsem si toho 3/4 (protože jsem četla od prváku) prostě pořádně nepamatovala. Postahovala jsem si rozbory z děl z internetu a učila se podle toho. A pak se modlila, abych si vytáhla nějakou, která mi prostě sedla. A to vyšlo. Ale měla jsem spolužáky, kteří nepřečetli defakto nic a dali to jen s těmi rozbory na 4 v klidu. Já si třeba vytáhla Orwella a Farmu zvířat. Chtěli vědět něco o autorovi a jeho další díla a pak o samotné knize. O čem to bylo, co tam bylo za postavy. Měli pár doplňujících otázek vyloženě z děje, které, nečíst to, tedy, nevím. Ale bez toho se dá obejít. Naopak figury a tropy je nezajímaly vůbec. Ono to chce se na tom potítku dobře připravit. Budeš mít k dispozici papír, podle kterého pojedeš, stáhneš ho i na Cermatu, pokud už s ním ve školc nepracujete. My si takhle zpracovali všechny knížky a pak se podle něho jede i u těch ústních. Musíš zkrátka mluvit. Maturovala jsem letos, byla to celkem brnkačka. ;)

• Citovat
  • Upravit
24992
9.12.17 15:46
@matkabagristy píše: **
kdy jsi maturoval?

ja pred 4 rokama a měla jsem to hodně podobně, jinak mi přijde, že zrovna čj je rok od roku lehčí a méně náročná…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4958
9.12.17 15:48

Učím na gymnáziu, sice ne češtinu, ale byla jsem svědkem, jak právě tobě podobní maturitu neudělali, protože knihu nečetli. Přečíst 20 knih, které si můžeš z velké části vybrat, mi nepřipadá zas taková hrůza. Když si precteš cizí poznámky z cetby, nikdy nemáš jistotu, že tam ten někdo něco nenapsal blbě, neprekroutil nebo to sám někde neopsal a něco si nepřidal. A zkouší tě tvůj učitel, předseda komise je z jiné školy a může, ale nemusí klást otázky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4958
9.12.17 15:50

A ještě mě napadá, že si ty knihy můžeš stáhnout jako audioknihy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2202
9.12.17 16:01

Mě teda zaráží, že maturitu může dostat člověk, co nepřečtl v životě jedinou knihu. Člověk musí v životě dělat i věci, co ho nebaví a když už ne všech 20, tak alespoň jednu přelouskat snad není takový problém. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2474
9.12.17 16:03

Já toho tedy moc nečetla a nakonec jsem se vykašlala i na výcucy z netu :mrgreen:. Každopádně jsem odevzdala seznam knih, ze kterého jsem si následovně vylosovala. Taky jsme dostali nějaký text na A4 a měli jsme tam najít metafory, elipsy, v místě větě větné členy, bla bla… No a pak tedy to dílo (v mém případě E. A. Poe, Havran). Řekla jsem vo co go :mrgreen: a co ještě napsal. O životě snad 2 věty.. No maturitu mám za 1 :jazyk:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1540
9.12.17 16:06

Já jsem maturovala před třinácti lety na gymplu, my jsme povinnou četbu neměli, takže takhle úplně nevím, ale vím to, že u státnic na VŠ bych to takto nedala, hlavně proto, že nadrtit se nazpaměť 20 obsahů knih mi přijde těžší, než přečíst 20 knih. S tím učitelem jsem to myslela tak, že záleží, co předseda učí - my jsme třeba měli učitelku z jiného gymplu, ale učila myslím matiku a fyziku, takže z čj jsme se jí až tak nebáli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Yorkmut
9.12.17 16:07
@Detsa píše:
Takže furt stejný 8).

Neni. Zmenil se system hodnoceni a zmenily se pracovni listy. Nyni je pevne dana osnova. Nesplnene nektere body osnovy znamenaji neuspech, prestoze se ostatni vymlaskne jedna basen. Tohle driv nebylo. Velmi casto to zachranil neumelecky text.
@Embý vnitrni podminkou pro uspesnou ustni cast je precteni dila. Pokud zkousejiciho nepresvedcis, dostanes nulu a maturita nebude.

• Citovat
  • Upravit
5866
9.12.17 16:10
@ProfZav píše:
Učím na gymnáziu, sice ne češtinu, ale byla jsem svědkem, jak právě tobě podobní maturitu neudělali, protože knihu nečetli. Přečíst 20 knih, které si můžeš z velké části vybrat, mi nepřipadá zas taková hrůza. Když si precteš cizí poznámky z cetby, nikdy nemáš jistotu, že tam ten někdo něco nenapsal blbě, neprekroutil nebo to sám někde neopsal a něco si nepřidal. A zkouší tě tvůj učitel, předseda komise je z jiné školy a může, ale nemusí klást otázky.

Přesně, u nás jedna holka neudělala maturitu z ČJ, protože se provalilo, že Sophiinu volbu nečetla a to stačilo jen pár otázek a byla nahraná se svým obsahem z internetu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21311

Tak u nás by ti to nestačilo ;) ptali se na detaily. Ale je to gympl, teoreticky by měla sice byt úroveň maturantů stejná, ale to leda ve snu. Když to tak čtu, tak je to spis k pláči.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2909

@Embý doufam, ze toto ke slozeni maturitni zkousky stacit nebude. Jsem presvedcena, ze maturant by mel byt zraly, tedy schopny precist par knizek, tyto vyhodnotit a nalezt vlastni zavery a obhajit je. A ne jenom hloupe odpapouskovat cizi nazory a zavery nalezene kdesi na internetu. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze