Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Zdravim devcata delal si nekdo test na menapauzu? mate nekdo zkusenost?
Ano, letos jsem si je dělala asi po tříměsíčním vynechání MS. Dva s odstupem dvou týdnů, oba jasně pozitivní. Pak jsem si nechala na gyndě nabrat FSH, bylo přes 50. Za další měsíc a půl jinde kleslo na 25 taková prapodivná slabá a krátká MS dorazila, ale v přechodu holt jsem. Menopauza je to až v okamžiku, kdy je ženská rok bez MS, a na to už ani nepotřebuje žádné testy.
Ja si prave delala dva testy vysli mi dve carky na testu bude mi teprve 40let coz mi prijde brzy, ale proste menstruace cca pul roku je jina drive pravidelna jak hodinky po 28 dnech ted 22-24 dnech delka byvala 2-3dny mivala jsem kratci a ted najednou trva tyden a dalsi 3 dny spinim takze dohromady 10 dnu,17-18dc mesic co mesic prijde pms bolest prsou nafoukle bricho zacpa potim se v noci blbe spim a navali horka, predtym ale nikdy pms nemivala. lecim se tedy i ze stitnou zlazou ale podle doktorky a podle je stitka ted uz v poradku beru pul tabletky thyrozolu doktorka tvrdi ze stitkou to neni.
Ta testovací má být silnější než kontrolní, což z fota neposoudím, ale asi bude, pak je FSH nad 25. Kolem čtyřicítky ten přechod začíná dost ženám, někdo to stoupající FSH ani nezaznamená. Může to trvat dlouho, mně když začala haprovat MS (taky kolem 40), dr. říkal, že takhle můžu fungovat klidně dalších 10 let. No vydrželo mi to dva roky, o cyklus jsem prakticky přišla ve 42. Ale menopauza to opravdu je, až když rok nemenstruuješ vůbec, což může být opravdu za mnoho let. Nicméně vzhledem k věku bych to řešila s dr., mně velmi doporučil hormonální substituci, že je to v brzkém věku velmi žádoucí i z hlediska prevence osteoporózy.
Nech si odebrat fsh jako samoplatce a mas jistotu nestoji to majlant. Ja jsem to tak udelala, mela jsem asi 136, takze bylo jasno…
@Malina001 dekuji to mne nenapdlo a cena zruba at vim dekuji moc
Proč jako samoplátce?
Mně to gynekolog nabral na počkání na pojišťovnu, pokud k tomu měl důvod (a haprující MS a pozitivní domácí test dozajista důvod je). A když to vyšlo vysoké, rovnou to se mnou dál řešil.
Jako jasně, samoplátce tohle nebude stát majlant, ale stejně s vysokým FSH a začínajícím přechodem před čtyřicítkou bych to s dr. řešila.
@hanka1120 píše:
@Malina001 dekuji to mne nenapdlo a cena zruba at vim dekuji moc
Tenkrat to bylo kolem 300, ted nevim, ale je to spolehlive a ve vysledku stejna suma jako za ty testy. Ano, pak jsem mela take odber u gynekologa, ale chtel jsem to vedet sama pro sebe, bylo mi 41…
No tybrďo, čučím, co to je za test?? To se fakt prodává?? Kolik to stojí?? Co to měří?? Mně je 46 a hormony mi nikdo nikdy nevzal a nikdo ani nechtěl a to jsem měla sakra problémy. Pocenícca 2 roky, šílený krvácení po 14 dnech, teď jsem bez dělohy rok.
@Evička.ok píše:
No tybrďo, čučím, co to je za test?? To se fakt prodává?? Kolik to stojí?? Co to měří?? Mně je 46 a hormony mi nikdo nikdy nevzal a nikdo ani nechtěl a to jsem měla sakra problémy. Pocenícca 2 roky, šílený krvácení po 14 dnech, teď jsem bez dělohy rok.
To jsem si koupila normálně v lékárně, něco přes tři stovky to stálo, jsou tam dva. Ale ty testovací čárky jsou takové nejasné, nevím. Já je měla opakovaně málo zřetelné obě, takže těžko říct, zda to bylo pozitivní nebo negativní. ![]()
Ahojky holky, tento test jsem si je to asi taky dva roky nazpet zakoupila a vysledek jasne pozitivni, letela jsem snim jeste k mudre na gyndu, tak se smala az se za bricho popadala a jeste k tomu privolala sestru at se taky podiva co jsem si to pekneho zakoupila, ja si v tu chvili pripadala, jak uplny pitomec, furt se branila mi udelat krevni testy, nocni poceni, bolestiva menz,..atd, nakonec svolila nabrala a pak mi volala a samozrejmne hulakala do telefonu, cituji;Ze jsem jeste zena plne vseho schopna,..takze asi tak k tomuto testu,..na ten jsem psala dotaz primo na tyto testy a spolehlivost a odepsali, ze spolehlive jsou, tak nevim,..stale menstruuji, ted mam tedy telisko kvuli vracejicim se polypum,…tak tolik k temto testum, tezko rict.
mavam:
Je to normální FSH test. Jako je ovulační LH test, kdy testovací čárka musí být silnější než kontrolní, tady to funguje stejně - pokud je silnější, značí to FSH nad 25. Což sice není hranice totální neplodnosti, ale že se ženská blíží do přechodu, či už v něm je, to ukáže celkem spolehlivě. Ty testy jsou v balení dva a mají se udělat v určité fázi cyklu a za dva týdny zopakovat, protože FSH může v průběhu cyklu kolísat. Samozřejmě je mnohem přesnější nechat si nabrat FSH přímo a znát konkrétní hodnotu, já si ho koupila, když mi došlo, že nejen, že už dlouhé měsíce nemenstruuju, ale navíc už mám regulérní návaly. A teda dr. ho na lehkou váhu nebral. Sice prohlásil, že jsem na přechod fakt mladá, ale kombinace meškající MS, návalů a pozitivního FSH testu ho okamžitě přiměla mi krev na FSH nabrat. A ten test (dvakrát zcela jednoznačně pozitovní) měl pravdu.
Ahoj holky, bude mi 43, sice stále pravidelně po 26-28 dnech menstruuji, ale už jsem v průběhu posledního roku měla také cyklus 2× 40 dnů. A hlavně se mi přidaly 1.den ms velké bolesti, prášek si neberu, zvladam to, ale je to „novinka“, po porodu už jsem je 10 let nemivala.. na gynde všecko v pořádku…navaly nepocituju..
můžu už se taky blížit alespoň k perimenopause? Bez krve či testu to člověk asi nezjistí, ze..třeba dle utz..to prý v pořádku, bez nalezu, jinak nic.. ![]()
No mě to začlo tak 3 roky zpět, jako návaly ze bych zrudla to nee, ale v noci od prs nahoru durch mokrá, vlasy mokrý. Přes den ze mne lil vodový pot bez zápachu. Pak zesílila ms a jednu dobu jsem krvácela co 14 dnů, ale potoky krve a kusy jak kuř. játra. Gyn. mě nechtěl poslouchat a po změně dr.jsem šla okamžitě na odstranění dělohy. Chudokrevnost, bušení srdce a ondlévání z vysílení.