Meno pre bábätko – staré alebo moderné?

Anonymní
9.8.25 19:39

Meno pre bábätko – staré alebo moderné?

Ahojte holky,
s priateľom práve riešime meno pre našu malú a najviac sa nám páči Helena. Len máme obaja trochu obavu, či si pod tým väčšina ľudí nepredstaví skôr staršiu pani. Nechceme, aby pôsobilo príliš „tvrdým“ dojmom na malé bábätko. :think:

Ďalšie varianty, ktoré máme, sú Eliana (krásne, ale bojíme sa, že je na Slovensko a Česko dosť netradičné), Emily, Lila a Heidi – pri Heidi máme podobný pocit ako pri Helene, že je to meno skôr „pre dospelú“. Priateľ má nemecké priezvisko, takže pri Eliane, Emily či Heidi by to neznelo vôbec čudne.

Ako to vidíte vy? Predstavíte si pod menom Helena alebo Heidi hneď staršiu pani? Tak nám totiž hovorí veľa ľudí v našom okolí.

Ďakujeme za vaše názory :srdce:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
8452
9.8.25 19:43

Tak logicky všechny Heleny byly nejdříve miminka :lol: podle mě nejde říct, že dceru nepojmenuješ Helena protože na miminko je to jméno moc drsné, vždyť přece vyroste a bude dospěla ne?
Jinak - jméno svému dítěti bych dala podle SEBE a ne podle toho co na to okolí, vy jste rodiče a bude to VAŠE dítě ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7221
9.8.25 19:46

Helena je náhodou moc hezká.
Helenka, Hela, Heli, Hel, helinka… a je známé ve světě. Takže k cizímu příjmení jde.
Ještě mě samotné se líbí Hana- Hanka, Hanička.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35693
9.8.25 19:47

Helena se mi z tohoto výběru líbí asi nejvíc. Heidi vůbec. Ještě je pěkné i Eliana, ale to by byla další Eli kterých je teď všude plno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1270
9.8.25 19:53

Já jsem osobně velký fanoušek „tradičních“ jmen. Z tvého výběru se mi Helena líbí nejvíc. Hned mi to připomnělo Trojskou Helenu, tak třeba byste jí jménem zadělali na to, že to bude kráska… :D A jako jméno pro starou paní to vůbec nevidím.
Co koukám na aktuálně populární jména, tak mi přijde, že těmi klasičtějšími je pak člověk paradoxně originálnější (i když mě je zrovna tenhle faktor v celku fuk, jména jsme vybírali podle našeho vlastního vkusu, ne být za každou cenu originální). Ale je to samozřejmě na každém, na tohle neexistuje žádná správná odpověď. U nás zůstáváme u klasiky - za měsíc a kousek naši rodinu rozšíří Alžběta a Lada. :andel:

Mimochodem pokud tě to k nějakému jménu tíhne, tak doporučuju to přestat probírat s okolím, protože se vždy najde někdo, kdo ti bude to dané rozmlouvat kvůli xy důvodu. Akorát ti to takhle znechutí a na konci z toho budete jen zoufalí. Řídila bych se vlastním srdcem a ne názorem okolí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.8.25 20:03

Mám dceru Ester, což taky není žádné „miminkovské“ jméno, ale stejně jako Helena se dá normálně zdrobnit, aniž by z toho vzniknul patvar.
Taky je fajn si říct, že človek je mimino a malé dítě opravdu zlomek času a je nesmysl vybrat mu podle toho jméno :)
Klidně bych jí dala :palec:

• Citovat
  • Upravit
32888
9.8.25 20:32

Eliana se mi líbí. Vůbec mi nepřijde moc netradiční. Emily i Lily už běžně ve škole máme. Dokonce i Ejmi ( takhle psané).
Helena je krásné jméno, které už často člověk nevidí. Heidi naopak mi přijde jako pro starou mladou, miluju Heidi, děvčátko z hor, ale velkou Heidi znám jen Janků a asi stačí no.
Hodně se mi líbí Elinor, Amelia, Erin.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
129
9.8.25 20:40

Ja bohužial musim ísť opačným prúdom ako ostatné komentáre :? ja si Helenky spájam s babkami, pretože moja babka bola Helenka a celkovo sa mi nepáčia mená čo sa používali v tej dobe ako Magdaléna, Irena, Mária, Josefína…ale to je presne vec vkusu. Ja by som radšej bola 4. Eli v triede ako jedno z týchto mien. Eliana je za mňa nádherne meno, moderné, znie dobre aj pre male dievčatko a aj pre dospelú ženu, má veľa prezývok Eli, Elia, Elin, Lia, Lili, Elianka, Elinka, Lianka. Na slovensku je v kalendári na dátum 20.7. :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37131
9.8.25 20:54

Helena je fajn, ja si pod tím představím spíš Helenu trojskou :lol: mě se teda víc než Helena líbí Elena, bez toho H.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34473
9.8.25 21:13

Všechna jména jsou hezká. Malých Helenek je málo, ale máš pravdu, pasuje mi to víc ke starší. Nejvíc se mi líbí Heidi, u ni ten pocit nemám. A pak Lila, od shlédnutí dokumentu o knížeti Schwarzenbergovi mi zní hrozně pěkně. Nedala bych Eliane, bude to zase další Elí a na tu už mám alergii.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68940
9.8.25 21:56

Já bych Helenu nenazvala statým jménem, spíše nadčasovým. Blbě nezní pro malou holku, dospělou ženu i starší paní libovolné váhové kategorie. Má sto a jednu zdrobnělinu, takže miminkoopravdu nemusíš oslovovat Heleno. Hodí se téměř ke všem příjmením, je mezinárodní, dítě nikdy nebude muset vysvětlovat, jak se to píše. A zároveň je v generaci dnešních dětí dost vzácná. Moderní je otázka… jsou moderní jména, co přijdou ve velké vlně (v dnešní době typicky všecky variace Elí u holek a ášů u kluků) a pak zas odejdou, některá zůstanou napořád jako velmi populární. A taky se zpět dostávají do módy jména populární před desítkami i stovkami let.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44193
9.8.25 23:32

Helence našich známých je 6 let. Krásné nadčasové jméno, všude je jediná.
My máme několik holek a mezi nimi dvě vykopávky tohoto typu. Jména, která se ve starší generaci používala víc, ale nebyla davovkou. Starší má 13 let, občas se bavíme o výběru jmen. Ta jedinečnost je skvělá. Nechtěla by být několikátá Julinka, Elinka nebo Sofinka. I když byly chvilky, kdy ji mrzelo, že nemá modernější jméno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
190
10.8.25 00:17

Tvrdé mi nepřijde, ale jo, působí na mě spíš jako jméno pro starší ženy, ne nutně úplné babky. Elena by pro mě byla asi lepší, i když ji nemáš ve výběru.
Každopádně tvoje dítě, tvůj výběr. Vždycky je nějaké jméno pro někoho špatně, vždycky! Já mám taky jedno dítě pojmenované moc moderně, druhé moc staře a třetí cikánsky. Jenom se tomu směju. 😛 A jak si všichni zvykli a začali řešit někoho dalšího.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1737
10.8.25 09:17

Helena je v pořádku. Však bude malinká jenom chvilku. Většinu života bude velká a Helena tudíž nebude nic zvláštního :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2378
11.8.25 12:06

Tisíckrát lepší být pár let života malé dítě s „dospělým“ jménem, než pak sedmdesát a víc let jako dospělá chodit s jménem, které zní jako přezdívka pro batole. :)

Helena je úplně nadčasové jméno, nezní nijak babkovsky ani zastarale. V tomhle mám asociaci se jménem Antonie, u kterého si fakt představím babičku v šátku (konkrétně teda spíš svoji prapratetu :D ) a k nikomu pod osmdesát mi nesedí. Helena je ale úplně v pohodě pro každého.

Eliana je krásné jméno, ale bála bych se, že z ní udělají tu Elí, no. Škoda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze