Menší plod, iugr?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
3.5.24 14:50

menší plod, iugr?

Ahoj, :kytka: chtěla bych se zeptat zda má někdo zde zkušenosti s menším plodem než odpovídají tt? Cím, že bych měla poslouchat doktora a řešit to s ním (což dělám), ale ráda bych si přečetla zkušenosti ostatních. Jsem momentálně v 6+1tt, otěhotnění vím přesně na den. Na utz doktorka řekla tam je srdeční akce a plod je tak 5-6tt. Nijak jinak to nekomentovala, kontrola za 14 dní. Ve zprávě je ale GV+, ŽV+ 5-6tt - iugr. Když jsem si o tom co je iugr přečetla tak mě to docela vyděsilo. Samozřejmě na další kontrole se ukáže ale 14 dní budu na nervy.
Anonym protože tu mám kolegyně a zatím nechci aby to někdo věděl :lol:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
11797
3.5.24 14:58

No nevím no..ale podle jedné návštěvy, ještě v tak ranném těhotenství nejde hned říct že je někde problém…neřeknu kdybys byla v 10tt a plod odpovídal 6tt..tam je to jasný…ale zatím..v tuhle chvíli má plod pár mm a stačí o kousinek ťuknout pri měření vedle a už je to týden nahoru nebo dolů…pro tuhle chvíli je důležité že tam je srdeční akce…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.5.24 15:17

Taky si říkám, že u něčeho co má 2,5mm je asi lehké se seknout ale i tak jsem nervozní. Když jsem čekala první dítě tak dokonce v 6+5 ještě ani nebylo srdíčko…

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
3.5.24 15:23

To je uplne normalni, ze je rozdil nekolik dnu zacatkem tehotenstvi. A resit IUGR je opravdu brzy, to se resi az od 24tt, kdy na to maji tabulky. A pokud az v tomto tydnu nebude dite odpovidat o 2-3 tydny, tak terve pada podezreni na IUGR, jinak je bezne, ze dite presne neodpovida, neni to stroj :) Takze ted se tim opravdu nestresuj

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
3.5.24 15:28

Děkuji. Já bych ani tak nestresovala, už jsem těhotná byla a vím že ty začatky jsou všelijaké ale to iugr je v té krátké zprávě napsané 3× 8o

• Citovat
  • Upravit
608
3.5.24 16:19

Tedy já jsem profesionální těhotenský hrotič, dvě děti, jedno zamlklé těhotenství, druhé dítě po IVF a laicky bych u embrya v 6+něco rozhodně nemluvila o iugr jako takové (tedy růstová retardace plodu), neb k té (dle mého) jako takové docházet v tomto stadiu prakticky ještě nemůže - respektive - je-li placenta špatně založena/funguje špatně, tak to v tomto stadiu vede (co já vím) buď k zastavení vývoje, nebo k potratu a nebo k hematomu, případně následným problémům jako zvýšení pravděpodobnosti preeklampsie a růstové retardace v budoucnu…nicméně v tomto stadiu je přesné určování stáří dle ultrazvuku značně ošemetné (jak již psali ostatní - z důvodu přesnosti měření několika milimetrového embrya).
U mého těhotenství po IVF (kde se vědělo vše s jistotou na hodiny) embryo také ze začátku o pár dní sem a tam neustále neodpovídalo. Dokonce neodpovídalo přesně ani na prvním screeningu - bylo dokonce „větší“ - a to teoreticky má být měření kolem 12.tt pro stanovení gestačního stáří nejpřesnější - stále je to ale plus mínus dny…je to úplně normální.
Tedy za mě: v tomto stadiu se nedá absolutně stanovit, jestli bude další vývoj v pořádku, či ne. V tomto stadiu se maximálně odhaduje podle poměru velikosti GV a případného emrya/embryonálního pólu - už si to nepamatuju přesně, ale nad nějakou velikost GV (snad 25mm?) by již mělo být embryo vidět (byť bez srdeční akce) - když není, tak je velká pravděpodobnost ZT…to je jediné, co se před ukončeným 7tt řeší (co já vím)…tedy krom toho, že by v této fázi byl třeba jen extrémně malý GV, zhroucený, neobsahoval ŽV apod…ale i tak by to podle mě nikdo ještě definitivně nehodnotil…
Na velmi dobrém UZV v centru asistované reprodukce po IVF očima primářky u mě nebyla v 5+6tt vidět srdeční akce a doktorka s tím byla úplně spokojená a na kontrole v 7+5tt už akce byla a těhotenství úplně v pořádku ;)
Při zamlklém těhotenství byla srdeční akce plodu slabě vidět v 6+3tt, ale její frekvence byla velmi nízká - to prý může být také teoreticky prediktor ne úplně dobrého vývoje…

KAŽDOPÁDNĚ - z tvého popisu ani mé hrotící já nevidí jediný náznak něčeho, co by mohlo značit, že je vyšší pravděpodobnost nezdaru, než u jakéhokoliv jiného těhotenství…prostě klasický prvotrimestrální vyčkávání a doufání ;-)

Držím palce, ať 14 dní uteče a je vše ok :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
271
3.5.24 20:36

Měla jsem to podobně, na první kontrole, že je plod nějaký menší (šla jsem asi v 8tt), ať přijdu za 14 dní. To mi bylo řečeno, že tedy je tam vidět růst, ale že je tedy pořád menší než dle termínu MS by měl být. Na prvním screeningu jsem byla u jiné doktorky, ta mi řekla, že velikost odpovídá přesně na den dle termínu MS. Pak už jsem zase chodila ke svému doktorovi a ten mi celé těhotenství říká, že plod je o pár dní menší…
Takže z toho usuzuji, že každý to méří či vidí trošku jinak, ale pokud jde jen o pár dní, tak je to asi jedno.
Vždyť dřív neměli vůbec tak výkonné zařízení, aby se řešili takové mini detaily… Hlavně ať miminko roste a dobře prospívá.
Držím palce :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.5.24 09:17

Moc děkuji, myslela jsem si že druhé těhotenstvi bude vic v klidu :nevim: :D

• Citovat
  • Upravit
1729
4.5.24 16:52

Takhle brzy snad nejde iugr vůbec určit.. počkej za těch 14 dní, určitě to bude dobrý :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí