Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Jsou na to různé babské rady s citronem, na gyndě radili brát Ascorutin, ovšem mně nezabíralo nic, po čtyřicítce jsem byla jak průtokáč. Hormony nesmím. Pomohla až hysterektomie a mám božský klid. ![]()
No 60 ks menstruačních potreb na jednu menstruaci mi přijde teda docela dost.
Ovlivnila ti hysterektomie nějak libido nebo nárůst hmotnosti?
Babské rady znám také, ale jak jsem psala, pestrou stravu mám. Přes zimu doplňuji vitamin C i vitamin D, ale že by díky tomu byla menstruace nějak výrazně slabší, se říct nedá.
Blížím se ke čtyřicítce, děti už neplánuji, ale operativní odstranění dělohy mě zatím nenapadlo jako možnost.
Exacyl - kyselina tranexamová, s ní se dá bez hormonů regulovat síla menstruace
Pri 60 ks pomucek se nedivim moznemu nedostatku zeleza, ja jsem byvala v mladi na 30-40 ks za 5-6 dni a uz to mi prislo hodne, s tim ze vetsina padla 2-3 den… Mne nastesti pomohly porody, po tech se MS umirnila.
@Anonymní píše: Více
silnou menstruaci máš proto, že máš nehormonální tělísko, v každém letáku je to uvedeno, že při nehormonálním tělísku se může menstruace zesílit
@Anonymní píše: Více
Ne. Ale já jsem měla zhoubný nádor, pochybuju, že dělohu odstraní někomu na přání. ![]()
Zkus gynex, mně to pomohlo všemi směry. Pravidelnost, objem i psychika
@vendulaaa píše: Více
Mně třeba Gynex nepomohl vůbec v ničem. ![]()
Zalezi na duvodu krvaceni, pokud je to adenomyoza, velke myomy apodobne, casem uz ti nepomuze ani exacyl, norethisteron, anrikoncepce, mirena apod. Mne ruply po roce extremne silne ms nervy, pred mesicem jsem podstoupila hysterektomii. Nebudu hodnotit klady ani zapory, na to je prilis brzy, ale co jsem vedela jiste, ze takhle uz jsem zit dal nemohla.
@Lollia Do tří měsíců po hysterektomii můžete využít pobyt v lázních. Pobyt trvá čtyři týdny, můžete jet např. do Klimkovic nebo Františkových Lázní. Návrh na pobyt v lázních vypisuje gynekolog.
@Jana Martinková píše: Více
Já ti nechci brát iluze, ale mně lázně nenapsali, ani když jsem na ni musela kvůli karcinomu dělohy. Nenásledovala totiž onko léčba, jen sledování. Rozhodně je jen tak někdo nedostane, protože si je přeje. Radíš tu lázně docela často, ale nevím, jestli znáš všechny současné podmínky. ![]()
@lucad77 píše: Více
Ja se priznam, ze nad tim ani neuvazuji. Nevidim duvod a uprimne se tesim na full release a bezne aktivity 😂
Vyměnit nehormonální tělísko za hormonální. Osobně mám dlouhá léta Mirénu a jsem úplně bez menstruace. Už si ani neumím představit, že by to mělo být jinak.
Dotaz bych rozdělila do dvou částí:
Jak vlastně vypadá silná menstruace?
Jaké jsou možnosti zeslabení menstruace?
K této otázce mě přivedla moje praktická lékařka, se kterou jsme řešily nedostatek železa. Velmi často bývám unavená, a přestože mám poměrně pestrou stravu, byl mi zjištěn nedostatek železa v krvi. Lékařka se mě proto ptala, zda nemívám silnou menstruaci.
Přibližně posledních šest let mám menstruaci stále stejnou – trvá zhruba 7 dní, z toho jeden den je velmi silná, jinak je průběh relativně v normě. Za celou menstruaci spotřebuji přibližně jedno balení vložek (cca 20 kusů) a 1,5 balení tamponů (cca 40 kusů). Více to asi popisovat nebudu.
V souvislosti s tím mě napadlo, jak lze ovlivnit sílu menstruace. Momentálně mám nehormonální nitroděložní tělísko. Hormonální antikoncepci nechci – v minulosti jsem ji užívala a nevyhovovala mi. Uvažuji tedy o hormonálním tělísku, i když jsem se původně chtěla umělým hormonům v těle vyhnout.
Zajímalo by mě, zda existují i jiné neinvazivní možnosti, jak ovlivnit sílu a délku menstruace. Případně by mě zajímaly i zkušenosti s hormonálním tělískem – zda a jak ovlivnilo libido, hmotnost nebo celkový komfort.