Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Dobrý den holky
Je mi 17 let před asi 2 lety jsem si vzala pilulku po které jsem měla cystu a pichli mi injekci a bylo to dobrý no jenže poslední dobou mám problémy že jeden měsíc přijde a druhý zase nic chodila jsem pořád na injekce ale to taky není dobrý samá chemie
Neberu antikoncepci protože mám špatné játra z antidepresiv (už je neberu) na krvi mi zjistili že mám anémii a tak beru železo. Na gynde mi rikali ze menstruace nema impulz k tomu aby se dostavila tak ja už jsem fakt nestastna jsem neplodna nebo co..? Chtěla jsem si koupit gynex ale ten je pry pro ženy v menopauze tak jsem si objednala fytofem ale moc v to nedoufam… co si o tom myslite vy?
@podstrom840 píše: Více
V 17ti letech se vám ještě stabilizuje hormobální systém. Pokud jste v minulosti brala AD, mohla vám do něho zasáhnout. Pokud se vám tvoří cysty, mohlo by to nasvědčovat estrogenové dominanci. Pokud vám cykly vynechávají a nemáte ani ovulaci, tak to také může přispívat k deficitu progesteronu. Ve vašem věku moc nedoporučuji užívat přímo nějaké byliny na srovnání hormonů. Bylo by asi lepší se soustředit na zdravou a vyváženou stravu, hodně zeleniny obzvláště brukvovité, hodně vlákniny, vitamíny A, D,E, B-komplex, zinek, nebo přímo nějaký slabší multivitamín, zdravý pohyb, nestersovat se.
Ve vašem případě maximálně nějaký řebříček, heřmánek, hluchavku, lněné semínko, granátové jablko.
Bylo by dobré nechat si udělat test na hladiny hormonů, testy se dělají dva, jeden 2-5DC na estradiol a progesteron a druhý okolo 22DC na progesteron. Referenční hodnoty jsou dohledatelné, v první polovině cyklu by měl být poměr estradiol/progesteron alespoň 1/100 a ve druhé polovině cyklu by měl být progesteron alespoň 15ti násobek hladiny z první poloviny cyklu. Test je možné objednat i ze slin, odběr se provádí doma a vzorek se odnese na sběrné místo EUC Laboratoře, jsou po celé republice. Tam jsou pak hladiny samozřejmě jiné než u testů z krve.
Menstruace může nepřicházet ze dvou důvodů. Prvně můžete mít nízkou sliznici, to by nasvědčovalo nedostatku estradiolu. Za druhé můžete mít ve druhé polovině cyklu nedostatek progesteronu, jehož velký pokles po 24DC spustí MS. Viz graf cylku https://sestra.org/…C3%AD_cyklus
Gynex je produkt podporující spíše estradiol a pokud ho máte nadbytek, mohl by situaci zhoršit. Fytofem je pro ženy nad 40 tedy premenopauzální, je také dost zaměřen na estrogeny a vzhledem k tomu, že hodně žen je v tomto věku v estrogenové dominanci nedoporučuji ho ani jim.
Osobně doporučuji začít testem na hladiny hormonů, aby bylo jasnější, kde je problém. A drhou možností je to, co jste začala dělat, prostě něco zkusit a sledovat, jak tělo zareaguje, ale to nedoporučuji, je to zbytečně na dlouho, tělo může na byliny zareagovat třeba až za 3 měsíce.
@LadaSva právě ty cysty se mi vytvořili z postinorů. Ovulaci mám. V den kdy se mi měla dostavit tak mě bolely prsa a podbrišek ale už nic. Stresuju se hodně a mám úzkostlivé stavy. Dřív jsem jela silové tréninky a moc nejedla ale hlavně používala sportovní suplementy. Nejím maso maximálně kuřecí. Děkuju moc! Ale když jsem říkala gynekologovi zda to nemůže udělat test hormonů že si myslím že mi ty postinory vzali hodně estrogenu třeba tak se mi vysmál že nejsem stará ženská a že to není potřeba..
@podstrom840 píše: Více
Pak si můžete objednat testy na Pro-zdravi-az.cz, jsou to testy ze slin, doma si ráno požvýkáte tamponek a odvezete na sběrné místo EUC Laboratoře https://www.euclaboratore.cz/odberova-mista/ Testy je potřeba dva, jak výše uvedeno, jeden vyjde cca na 500,– Kč, do 48 hodin přijde výsledek na e-mail. je potřeba na uvedených stránkách objednat požadované testy, tedy první test estradil a progesteron ranní testy a přiobjednat jednu zkumavku a jeden přepravní box. Druhý test progesteron ranní test, jedna zkumavka a jeden přepravní box. U testu ze slin byste měla mít estradiol v hodnotách 1-5 pg/ml, progesteron 50-400 pg/ml, druhý progesteron by měl být vyšší cca 250 - 500 pg/ml.
Ano, postinor je syntetický nebioidentický hormon. Sportovní suplementy také mohou zasahovat do hormonálních hladin, jde o to jaké složení a silové tréninky také, ty mohou zvyšovat i testosteron, a jeho vyšší hladina může zasahovat do cyklu, ale spíš by nedocházelo k ovulaci.
Bez testu se špatně hodnotí, ale ty úzkostné stavy, pokud by šlo o hormonální disbalanci, by nasvědčovaly nedostatku progesteronu.