Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Nech si u lékaře vyšetřit štítnou žlázu a hormonální profil.
Nikdo nemá špatný prsa, každý tvar se někomu líbí. Je běžný, že na sobě vidíš chyby a trápí tě odchylky, tím si asi projde každá holka i ta sebekrásnější. Ve tvým věku jsme o sobě pochybovaly všechny. Nech si udělat vyšetření, popros lékařku, aby tě poslala za dietologem a nejspíš se na příčinu tvých problémů přijde. Pak se s tím budeš moct poprat.
Ahoj, ve tvém věku je tohle ještě normální - akné, malá prsa. To řídnutí vlasů a přibívání na váze ale nezní v pohodě, nemohla by ses domluvit s doktorkou, jestli by ti neudělala testy na štítnou žlázu nebo neodeslala na endokrinologii - nevím jestli je na to potřeba žádanka od pediatra. Vím, že to zní jako klišé, ale zkus se s nikým nesrovnavát, každý jsme unikát. Prsa dorostou, a když ne, tak neboj, kluci mají rádi i malá prsa. Ty ostatní problémy - rodinné a tak, nevím, jak to myslíš, jestli si třeba nerozumíš s rodiči, tak to zkus brát tak, že za chvíli už budeš dospělá a půjdeš si vlastní cestou, půjdeš do práce nebo na VŠ (třeba někam dál a bydlet na koleji) a budeš si žít svůj život.
@Anonymní píše: Více
Tvoje tělo se ještě hormonálně stabilizuje, to trvá tak do 20-21 let. Viz výše, problém může být štítná, problém může být i s inzulínovou rezistencí a s pohlavními hormony, tedy jak výše psáno, endokrinologie. Osobně moc nedoporučuji do těch cca 21 let zasahovat do pohlavních hormonů včetně HA, ale volba je na tobě. Další otázkou je, co je pro tebe „zdravé jídlo“ a zda máš kalorický deficit. Minimálně by bylo dobré doplňovat základní vitamíny, nejlépe nějaký slabší multivitamín, důležité jsou A, D, E, vitamíny skupiny B, zinek. Prsa momentálně neřeš, to souvicí s tou stabilizací hormonů a tělo se to těch cca 21 let formuje.
Kámoška s mekáčem má možná metabolismus jen blesk, ale ono to taky netrvá věčně. Takhle si nevybuduje pro život zdravé stravovací návyky a pak se třeba bude po 30 divit. Ty bys měla jít co nejdřív k doktorovi kvůli těm vlasům a přibírání. Nemáte školního psychologa, kam by ses mohla jít poradit s tím ostatním? Nebo zkus Linku důvěry.
Ahoj je mi 16, v létě 17 a všechny moje kamarádky mají “normální prsa” buď menší nebo větší ale mají hezky tvar, já mám takové mini spicate a hrozne se stydím vůbec bych se takhle nikomu neukazala, navíc jsem při těle cely zivot a většinou ty holky co jsou při těle mají alespon velké poprsí, krom toho trpím různými dalšími problémy jako je přibirani i když jim zdravé a hybu se, kamaradka ji každý den mekac a váží 50 kilo vím ze jsme každý jiný ale moc mě to trápí, snazim se zhubnout už několik let naopak pribiram, mám akné i když se o sebe staram, a různé bedary na zadech a na dekoltu, mám velmi špatně psychické zdraví, a taky problémy s vypadavanim a ridnutim vlasu, uzkosti, rodinné problemy, a boje sama sebou vůbec nevim co dal dělat.