Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Dobrý den,
jsem 2 měsíce po porodu SC a chci začít užívat antikoncepci Lamya. Funguje to tak, že se díky ní uvolní vajíčko a bude probíhat normální menstruační cyklus nebo to může být tak, že vajíčko se nemusí vůbec uvolnit (plně kojím max. po 3-4 hodinách) a bylo by to jen pro jistotu.
S tím souvisí, že pokud bych jí vysadila, budu menstruovat i když kojím. Vím, že pri kojení mohu menstruovat, ale zda přímo ta HA rozběhne znovu cykly, které by díky kojení vůbec nemusely zatím nastat.
Doufám, že je to srozumitelné. ![]()
No tak možná by nebylo od věci uvědomit si, že právě díky HA žádný cyklus není…
No, jasně, ten mechanismus s HA jsem nedomyslela, je to blbost..
ale jde mi o to, jestli s tou antikoncepci budu menstruovat, popř. po jejím vysazení, když bez ní teď jako kojící nemenstruuju.
Vzhledem k tomu, že je Lamya gestagenní antikoncepce, klidně krvácet můžeš… to ti nikdo dopředu s jistotou nepoví
@eSarka taky jsem 2mesice po sekci a beru antikoncepci Xynia. Krvaceni pri antikoncepci vhodnych ke kojeni muze prijit kdykoliv nebo nemusi prijit vubec. Ja po ni krvacim dnes uz 15cty den, ale pry je to normalni. Je ale dulezite brat tyto HA ve stejnou hodinu. Jinak MS muzes dostat i pri kojeni.
@eSarka tohle ti dopředu nikdo neřekne. menstruovat můžeš i nemusíš. to nezjistíš, dokud HA nevyzkoušíš. Já jsem brala HA při kojení po prvním porodu. ze začátku to bylo OK, po několika měsících jsem začala menstruovat či špinit nonstop. po dvou měsících jsem se na HA vykašlala, za čas ukončila kojení a začala brát klasickou. pak už to bylo v pohodě.
Nozu, a po tom, cos ji přestala brát a ještě si kojila (jak dlouho?), si krvácela nebo ne? Předem děkuju za odpověď.
Plně kojim beru první týden HA a mám menstruaci… Jsem dost naštvaná…
@Manuelan Sakra, to na*ere
Tak si to bez ní užívám, že jsem si řikala, co si dávat jen pozor, ale vzhledem k tomu, že jsem po císaři, to nechci riskovat. Už jí zobu a od včera mě pobolívá v podbříšku ![]()
@eSarka Tak mě po 16cti dnech krvácení konečně přestalo a uvidíme, jestli začne zas nebo bude klid. Po prvním císaři, jsme si taky říkali, že si budeme dávat pozor a dávali. I tak jsem ale 10měs. po porodu začala zvracet a ejhle
už bych této metodě nevěřila.