Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, mám doma dvouměsíční miminko od svého 1 týdne je na UM.
Mám dvě otázky: je normální, že miminko dlouho nevydrží u hraček, i když jsem tam s ním a brečí? Že ho to asi nebaví? Nebo Vaše miminka v tomto věku už u něčeho vydržela dlouho?
Druhá otázka: Mám strach o své miminko. Dostává celý den záchvaty pláče, ani se pořádně nenají, protože se kroutí, brečí a tlačí. To během celého dne. Je jen málokdy v klidu. Říkala jsem to dr, ten to uzavřel jako plynatost. Používáme vše možné a žádný efekt. Znovu jsme byli u dr a ten udělal krev (crp, nějaké krvinky nebo co a abkm) a řekl, že máme zkusit HA mléko. Žádná změna ( mlék jsme vyzkoušeli více a žádná změna).
Ale malá dělá to co jsem popisovala a do toho se přidalo to, že do ní jakoby vjede bolest a ona vyjekne/vypískne bolestí. To před tím nedělala.
Moc se o ni bojím a bojím se aby nebyla nějak zraněná/nemocná. Ale nevím, jak to řešit? Nebo jestli přeháním? Je to mé první dítě tak prosím o pochopení.
Děkuji moc za rady.
Ve 2 mesicich ho hracky jeste moc nezajimaji. A na bolest briska jste zkouseli rektalni trubicku?
Mojeho nic nebavilo v tom věku, buď v klidu 😁
Zkusila bych tu trubičku, a pokud jste ve dvou měsících zkusili už několik UM, může jít bolet bříško i z toho, jedno potřebuje čas, než si sedne. A zkusila bych vysadit všechny kapičky, i vitamin D, z toho malého bolelo břicho strašně, nakonec jsem ho nedávala vůbec.
Jestli dáváš Vigantol, tak ten vyměň za jiný vit. D. Já dlouho jste ta mléka zkoušeli?
Zkoušeli jsme je dva týdny. Radila jsem se s doktorem. Vignatol jsme vysadili na dva týdn a žádná změna. Rourka nepomáhá. Bojím se, aby ji nebylo něco vážného
mám o ni úplně strach.
@MartinaKindl333 píše:
Zkoušeli jsme je dva týdny. Radila jsem se s doktorem. Vignatol jsme vysadili na dva týdn a žádná změna. Rourka nepomáhá. Bojím se, aby ji nebylo něco vážnéhomám o ni úplně strach.
Jak hluboko tu rourku davas? A jak dlouho rourkujes? Jesteli cca 2 cm a par minut, tak to nepomuze.
@MartinaKindl333 píše:
Dál mi to nešlo…
Ale pak to nema efekt. Pokud miminko nema nejaky zuzeny konecnik, tak casto neni problem dostat tu trubicku dovnitr treba 10 cm. Samozrejme nikdy nejit pres odpor, mazat necim mastnym. Muzu ti podrobne popsat, jak trubicku pouzivat bezpecne, ale efektivne.
@MartinaKindl333 píše:
Ahoj, mám doma dvouměsíční miminko od svého 1 týdne je na UM. …Druhá otázka: Mám strach o své miminko. Dostává celý den záchvaty pláče, ani se pořádně nenají, protože se kroutí, brečí a tlačí. To během celého dne. Je jen málokdy v klidu. Říkala jsem to dr, ten to uzavřel jako plynatost. Používáme vše možné a žádný efekt. Znovu jsme byli u dr a ten udělal krev (crp, nějaké krvinky nebo co a abkm) a řekl, že máme zkusit HA mléko. Žádná změna ( mlék jsme vyzkoušeli více a žádná změna).
…
CoMiSS dotazník jste vyplňovala? Jinak hypoalergenní mléka (HA) nejsou určena pro děti s ABKM, byť potenciální, neboť na tuto problematiku nemají sebemenší efekt. Je nutné nasadit extenzivní hydrolyzát (např. Nutrilon Allergy Care Syneo).
A kolik jsi za ty 2m vyzkoušela UM..ony ty neustálé změny taky nemusí dělat dobře…dáváš probiotika? Espumisan -ci nějaké jiné kapky na prdíky? Rektální rourku, nahřívání bříška polštářkem, mastička pupík a s ní masírovat bříško..tepla koupel kdy má miminko celé bříško ponořené ve vodě…
Já když byla kryté sem i udělala fenyklový čaj a místo z vody jsem udělala 1× denne um z toho čaje…
Co je to za dotazník?
Abkm nebyla potvrzena i tak má dcera nutrilon alergy digestive care a žádná změna zatím.
Od toho syneo je to jiné jen v tom že je to i na citlivost na alktózu že?
Jinak jsme zkoušli hipp a beba. Používáme/nebo jsme zkoušeli nahřívání, vana, masáž s pupíkem, cvičení nohama, bio gaia, symethicon baby, baby calm, espumisan, kmínový odvar, fenyklový čaj ale um jsem z něj nedělala.
@MartinaKindl333 u nás více než rourka pomohl teploměr s ohebným koncem. Hodně ho namazat něčím mastným a lehce kroužit o kolo konečniku, ale velmi opatrně.
@MartinaKindl333 píše:
Napište mi, prosím. Já mám doma jen tu co jde max 2,5cm.
Kopiruju, co jsem radila v jine dizkuzi:
Popíšu ti postup, který dceři perfektně zabíral. Zpočátku se jí to nelíbilo, ale za pár dní si zvykla a jakmile viděla trubičku, zářila jí očka štěstím.
Trubičku namaž něčím mastným. Zasuň ji do konečníku. Pomalu a opatrně. Jakmile ucítíš sebemenší odpor, už nechoď hlouběji. Pak s trubičkou lehce pohybuj.
opakovaně maličko (třeba 2 mm) ji vysuň ven a pak zase vrať,
vnějším koncem trubičky opisuj malé kružnice,
masíruj bříško, když je trubička uvnitř.
Po chvíli trubičku vyndej a propláchni. V případě potřeby ji znovu namaž. A postupuj jako výše. Někdy se podaří ji zasunout sotva 2 cm hluboko, jindy naopak zahučí 10 cm jak nic, po chvíli třeba zase jen 5 nebo 2 cm. Trubičkuj třeba 20 - 30 minut, dokud nejsou střeva vyprázdněná.
Jinak kdyby se bránil, tak zpočátku můžeš třeba poprosit manžela, aby mu držel nožky „u břicha“. Prostě aby ses dobře dostala ke konečníku a by tě malý nekopal. A u toho dodržet tu zásadu, že nesmíš jít přes odpor uvnitř. Věř, že pokud jsou ty problémy způsobené kolikou, tak po pár dnech se malý přestane bránit.