Miminko má polycystickou ledvinu

3374
28.5.13 07:39

Miminko má polycystickou ledvinu

Ahoj, jsem ve 20 týdnu těhotenství a včera našli mému miminku pravou polycystickou ledvinu. Poslali mě na ultrazvuk do prahy, ale tam jsem objednaná až na příští týden, chtěla jsem se zeptat, nesetkal se někdo z Vás s touto vadou? Děkuju moc

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3067
28.5.13 07:53

Ahoj, moje starší dcera má cysty na ledvinách, od miminka. Z manželovy strany to mají v rodině. Měla to pratchýně, tchýně a můj muž. Jeho sestra přitom ne.
Moje druhé dítě má ledvniny v pořádku.

U dcery to našli až po narození. V jedné ledvině, teď už jí je 17, ale postupně má malé cysty v obou ledvninách, pomalu přibývají. Příbuzní z manželovi strany s tím žili dlouho, až babička v 70 letech musela na dialýzu a zemřela.
Způsobuje to vysoký tlak. Manželovi ledviny fungují na 50%, bere prášky na tlak, ale jiné potíže nemá.
Pravidelně chodí na kotrolu, ultrazvuk, tlak, občas i musel sbírat moč za 24h a dát do laborky.

Když jsem chtěla být podruhé těhotná, tak se do doktorovi nelíbilo, zrazoval mě. Pak navrhoval :cert:, pokud budu těhotná, bude kontrolovat, jestli je mimi zdravé a kdyby našli cysty, tak půjdu na potrat a bude se to zkoušet znova. S tím jsem ho poslala k šípku.
A druhá dcera je naprosto zdravá, na žádné ultrazvuky jsem nechodila. S touto nemocí je možno žít dlouho a bez problémů.

Kamarádka takhle byla asi na 4 potratech, protože mimi taky mělo cysty a pak už nebyla schopná otěhotnět nebo mimi donosit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3374
28.5.13 07:56

Nedokážu si představit, že bych měla jít na potrat…u nás v rodině ani s přítelovi strany nikdo nic takového nemá…uplně mě to včera srazilo na kolena… děkuju za odpověď

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31384
28.5.13 08:11

@Cristyna tohle našli v 16.tt synovcovi, amniocentéza nic neprokázala, stav se hlídal až do porodu, narodilo se normální zdravé dítě, chodil pravidelně na kontroly, polycystická ledvina se postupně zmenšovala a teď už je téměř zakrnělá (je mu 2.5 roku). Lékaři řekli, že je to víceméně dobře, že s jednou se dá žít stejně kvalitně (jen samozřejmě mu nedoporučí v budoucnu žádné extrémní sporty, kvůli úrazu, protože kdyby o tu jednu přišel, je invalida a kandidát na transplantaci), ale že je lepší než kdyby tam to reziduum zůstalo a „mluvilo“ té zdravé do práce. Tak neboj…je to poměrně běžný nález a mělo by to mít na kvalitu života minimální (spíš žádný) dopad (pokud jde skutečně jen o jednostrannou polycystózu).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3374
28.5.13 11:29

Děkuju moc, tp mě potěšilo, ta druhá vypadá v pořádku…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30.5.13 22:16

Ahoj, tak tuhle nemoc už máme za sebou. Synovi vadu objevili na ultrazvuku v 30.tt v Jihlavě. Tam mě děsně vyšokovali, že budu muset rodit dřív a předali mě do Motola. Tam mě naopak uklidnili. Sice mě preventivně hospitalizovali necelý měsíc před termínem(máme to po dálnici 150 km+průjezd Prahou a byla zima),nejspíš se nedá určit, jaký průběh bude mít výskyt téhle vady po narození dítěte a kdyby byly nějaké komplikace, tak by se tam určitě skvěle o malého postarali.Po porodu byl prcek úplně v pohodě, takže jsme jezdili po 1/2 roce na kontrolu ultrazvukem, jak to s nemocnou ledvinou vypadá. Někteří mají to štěstí, že se nemocná ledvina sama od sebe ztratí, to však nebyl náš případ. Ve 2,5roce šel prcek na nefrotomii(odstranění ledviny) do Motola, aby se ta nemocná ledvina třeba někdy v budoucnu nestala zdrojem pro vznik i jiného onemocnění. Taky rostla rychleji než ta zdravá a byla prostě v těle k ničemu. Prý ta zdravá pracuje i za tu nemocnou, prý je pro člověka obecně lepší nemít jednu ledvinu od narození než o ni přijít během života. Operace byla bez komplikací, v uterý nástup, ve středu operace, do pátku na JIP, v neděli nás pustili domů. V tomhle vidím obecně velikou nevýhodu Motola. Je tam všude hrozný nával pacientů a jak můžou, tak je pošlou domů. Já bych tam třeba radši byla ještě aspoň dva dny, co pak doma, kdyby se něco zlého dělo…
Teď jen další zkušenost a nechci tě vžádném případě strašit!!!Prcek měl vadu i na druhé straně, reflux I.-II. stupně, vracení moči od močového měchýře směrem k ledvině. A s tímhle zkusil úplné peklo, protože se musí vyšetření dělat cévkováním a asi to tam dělají úplní tupci a nelidi, jinak si to neumím vysvětlit. Naštěstí v těchto nízkých stupních je velká pravděpodobnost, že se to tam v těle samo srovná a to se po roce naštěstí stalo, takže i od tohoto je klid.
Teď bychom měli zatím 1× ročně jezdit na preventivní kontroly ultrazvukem, jak se daří naší ledvince a jak už někdo psal - žádné kontaktní sporty, vyhýbat se prochladnutí, zánětu močových cest.
Teď čekáme za 6týdnů holčičku a podle UZ má ledviny (i to ostatní) v pořádku, tak doufám, že to tak opravdu bude.
Držím palce

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3374
31.5.13 07:41

@mamča Irča Ahoj, děkuju moc za info…my pořád doufáme, že to byla jen nějaká mýlka…A vy tuto vadu máte v rodině? Tvůj chlapeček je velkej bojovník a šikula :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31.5.13 13:09

Nevím o tom, že by někdo něco takového měl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3374
1.6.13 09:27

@mamča Irča no tak to mě moc neuklidnilo… :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2.6.13 20:26

Neboj, třeba bude všechno postupovat lépe než u nás a nemocná ledvina se sama ztratí. Je to sice blbé, ale člověk zrovna v tom Motole vidí, že jsou fakt mnohem, ale mnohem horší vady, až jsem nevěřila vlastním očím a uším. Ale to je nám maminkám houby platné, máme o ty svoje prcky strach, ikdyž jde třeba jen o angínu. Tak se drž!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3374
4.6.13 07:36

@mamča Irča děkuju, pořád doufáme, snad to bude dobré…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3374
7.6.13 11:04

Ahoj,
tak se nám to bohužel potvrdilo, četné cysty na ledvině, naštěstí druhá je zdravá…ted nás čeká co 14 dní kontroly a hlídání té zdravé… :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31384
7.6.13 12:14

@Cristyna to je mi líto, že se zázrak nestal, na druhou stranu opravdu nejde o žádný fatální nález…u synovce to bylo taky tak, dokonce je nahnali na tu plodovku. A pak taky-věčné kontroly, i po narození…ale ta druhá se pořád zmenšovala a teď už tam má přijít jen 1×za rok se ukázat :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
soulfly1
10.8.13 17:05

Dobrý den, mám ten samý nález na velkém UTZ ve 20tem týdnu, byla jsem ten den 20+6tt, hned den nato jsme byli v Gennetu v Praze kde mi brali i plodovou vodu, s partnerem jsme byli i na krvi a u geneticky, jsem z toho pořád mimo, že mimi má jednu ledvinu velkou a samou cystu. V rodine to nikdo nemá ani neměl, prvni výsledky co byly za dva dny jsou prý v pořádku. nedovedu si to dál moc představit… :,(

• Citovat
  • Upravit
soulfly1
14.8.13 16:37
@Cristyna píše:
ství a včera našli mému miminku pravou polycystickou ledvinu. Poslali mě na ultrazvuk do prahy, ale tam jsem objednaná až na příští týden, chtěla jsem se zeptat, nesetkal se někdo z Vás s touto vadou? Děkuju moc

Dobry den, mam stejny nalez na utz ve 20.tem tydnu, vite prosim neco vice od doktoru?…
Me ceka kontrolni utz az 26.8.,byla jsem kvuli tomuto i na odberu plodovky, vsechny vysledky jeste nemame, je teprvetyden po utz i vsech odberech a amniu. dekuji za vice informaci :palec:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí

Pure