Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Odpovim jen na cast dotazu. Ne, na pohotovost s tim fakt nejezdi, neni to akutni a nikdo to tam s tebou resit nebude.
Nejdriv udelej, co ti rekla dr. a pak uvidis. Necekej, ze ho budou druhy den operovat, to se fakt nestane, rezimova opatreni jsou nutna a muzou stacit, takze s tim zacni a pockej aspon chvili na vysledek.
@mroe má lactulosu každý den, vlákninu taky..všechny režimová opatření děláme právě a nepomáhá to a horší se to a konec ledna je dost daleko.
@Anonymní píše:
@mroe má lactulosu každý den, vlákninu taky..všechny režimová opatření děláme právě a nepomáhá to a horší se to a konec ledna je dost daleko.
Relativne. Jak dlouho ta opatreni ma? Kadi porad jednou denne, to nestaci? Na pohotovost to fakt neni, nebudou s tebou resit dlouhodoby problem.
@mroe ale on má problém to ze sebe dostat to že tlačí zavraci nebo brečí nebo tlačí třeba 4 h průběžně asi ok není prece ![]()
Pohotovost je blbost, já bych zkusila zavolat tam, kam jste objednání a zkusila zajistit dřívější termín, nebo objednat jinam, případně by vyšetření mohla popohnat pediatra.
Samozřejmě, že budou tvrdit že nemají dřív místo, ale nenechal bych se odvoz, případně řešit přes pojišťovnu, měli na vám lékaře zajistit..
@Anonymní píše:
@mroe ale on má problém to ze sebe dostat to že tlačí zavraci nebo brečí nebo tlačí třeba 4 h průběžně asi ok není prece
To jsi ale nepsala. Tak si sedni k telefonu a obvolej si to. Ale na pohotovost nejezdi, tam to fakt nevyresis. Do te doby bych mu ten cipek proste davala, púokud to jinak nejde, trapit ho je zbytecne.
@Bububu123 @mroe právě že volám a všude jsou ty termíny ještě horší než co mám ja
@Anonymní píše:
@Bububu123 @mroe právě že volám a všude jsou ty termíny ještě horší než co mám ja
Tak jsou dve moznosti, bud to vydrzite, nebo, pokud to bude fakt k nevydrzeni, vyrazite zas k pediatrovi, at vam nekde vyjedna lepsi termin. Ale uprimne, pokud to ma od zari a zhorsuje se to postupne a stale neni na cipcich, tak si myslim, ze to budete muset ten mesic jeste vydrzet. Asi to nebude porad zas tak hrozne, kdyz jsi vyrazila k pediatrovi az ted ( a tvrdis, ze to hrozne je).
@mroe V září kakal 1 stolici tvrdou a 2 měkkou. Mluvila jsem po telefonu se sestrou řekla čípek, přidat vlákninu do jídla atd..vše jsem udělala a po 3tydnech cca začal kadit obě tvrdé a teď už kádi jen jednou a dost s tím bojuje. Doktorku jsem informovala hned po tom co tlačil a pozvracel se..
Doktorka když sem jí to říkala nám posunula prohlídku o týden dřív takže jsem čekala týden než náš vezme, hend jak jsem měla zadanku tak jsem ho objednala na proktologii…Předtím sem důvěřovala sestře že se to úpravou jídelníčku zlepší..termín máme skoro v unoru. Doktorka o tom termínu ví a nějak nemá v plánu to urgovat ![]()
@Anonymní píše:
@mroe V září kakal 1 stolici tvrdou a 2 měkkou. Mluvila jsem po telefonu se sestrou řekla čípek, přidat vlákninu do jídla atd..vše jsem udělala a po 3tydnech cca začal kadit obě tvrdé a teď už kádi jen jednou a dost s tím bojuje. Doktorku jsem informovala hned po tom co tlačil a pozvracel se..
Doktorka když sem jí to říkala nám posunula prohlídku o týden dřív takže jsem čekala týden než náš vezme, hend jak jsem měla zadanku tak jsem ho objednala na proktologii…Předtím sem důvěřovala sestře že se to úpravou jídelníčku zlepší..termín máme skoro v unoru. Doktorka o tom termínu ví a nějak nemá v plánu to urgovat
Zatlačit na doktorku. At se dlouho netrápí malej..
@Bububu123 a co po ní prosím mám chtít? Aby volala do Krce ona? Je to vůbec její povinnost? Dekuji
@Anonymní píše:
@Bububu123 a co po ní prosím mám chtít? Aby volala do Krce ona? Je to vůbec její povinnost? Dekuji
Já bych ji řekla, že ona přeci ví, že to řešíte dlouhodobě, ale že se to zhoršuje, že už chudák každý den se trápí, ještě do tohoto tvoje diagnóza a že ji zadas, zda by další vyšetření urychlila, že tě všude odbývají. Když by se cukala, tak bych trvala na zápisu do karty, že odmítla stav dítěte řešit, ikdyz jsi ji seznámila s dlouhou objednací lhůtou na další vyšetření. A kontaktovala bych zdravotní pojišťovnu, že tak dlouho čekat na vyšetření nemůžete, že se jeho stav zhoršuje, měli by ti najit co nejbližší termín, i za cenu že pojedete dál..
Případně byla na fb skupina o pravech u lékaře, v nemocnici. Ale nemůžu si vzpomenout na název.
Ale ještě dodám, že neznam stav tvého dítěte, jestli opravdu potřebuje akutní vyšetření a problém je vážný.
@Bububu123 píše:
Já bych ji řekla, že ona přeci ví, že to řešíte dlouhodobě, ale že se to zhoršuje, že už chudák každý den se trápí, ještě do tohoto tvoje diagnóza a že ji zadas, zda by další vyšetření urychlila, že tě všude odbývají. Když by se cukala, tak bych trvala na zápisu do karty, že odmítla stav dítěte řešit, ikdyz jsi ji seznámila s dlouhou objednací lhůtou na další vyšetření. A kontaktovala bych zdravotní pojišťovnu, že tak dlouho čekat na vyšetření nemůžete, že se jeho stav zhoršuje, měli by ti najit co nejbližší termín, i za cenu že pojedete dál..
Případně byla na fb skupina o pravech u lékaře, v nemocnici. Ale nemůžu si vzpomenout na název.Ale ještě dodám, že neznam stav tvého dítěte, jestli opravdu potřebuje akutní vyšetření a problém je vážný.
Zduraznila bych posledni odstavec. Podle me, kdyz chodi jednou denne, vlastne jeste zadnou zacpu nema. Podle me to akutni jeste neni( nejsem odbornik) a nejspis si to same mysli i pediatr. Mel by urcite vic pit, minimalne na tom by se jeste dalo zapracovat. A pridat v rezimovych opatrenich. Hirschprung miva vyraznejsi priznaky a vetsinou nastupuji driv, jenoznacne to v zadnem pripade neni, klidne to muze mit jen po zavedeni prikrmu.
@mroe já měla hirsprunga a přišlo se na to ve dvou letech a ne neměla jsem problémy brzo.
Právě až po stupně..ptala jsem se matky moji..
Dobrý den, miminko 10 měsíců. Jednou nekakal asi v dubnu 3 dny a bolelo ho bříško, tak dostal čípek. Pak do září kakal pořád - konzistence kašovitá. Od září se to horšilo postupně kakal cca 2× denně první stolice byla tužší a druhá kašovitá. Tak jsme to moc neřešili a říkali si, že to je určitě příkrmy. Když jsem jednou volala k Dr tak, sem říkala sestře, že je zas nějaký pricpany, tak řekla čípek a vlákninu dát..ok tak jsme se snažili zlepšit jídelníček, vynechat mrkev, rýží atd..Málo pije tak 400-500ml mléka a tak 100ml čaje..a jí převážně skleničky a do těch mu taky přidávám vodu.. Málo pil vždycky a kakal dobře. No začalo se to zhoršovat, kakání se snížilo na jedno denně a jen tuhá stolice, přišel den kdy tlačil až zvracel tak dostal další čípek. Volala jsem doktorce. 10 měsíční kontrolu přesunula o týden dřív a dala nám zadanku na chirurgii. Já jsem v dětství byla na operaci střev s hirsprungovou chorobou tak mám strach jestli to nemohl podědit ale nikdo mi nikdy neřekl nebo jsem ani nenašla že by to dědičné bylo..zadanku máme tedy na chirurgii denně dávat lactulosu, případně vlákninu pro děti a když bude nejhůř tak čípek..na chirurgii sem volala hned a všude termíny konec ledna +…Máme pocit že se to zhoršuje a nerada bych dospělá do dne že mu budeme muset dávat čípek každý den
Bojím se aby mu to neublížilo. Čůrá dost.
Mám dva dotazy..
1) myslíte, že je možné že to má jen z prikrmu? Že by měl jen túhe bobky? Měl problém to vytlačit..