Minimální mzda 2015
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Reakce:
@Anonymní píše:
Ahoj,chtěla bych se zeptat zda některá nevíte, jak je to platem po změně minimální mzdy od ledna 2015.
Mám platový výměr tak, že mám 50,–/hod + pohyblivou složku. Tudíž ve výsledku minimální mzdu nepobírám.
Ale je to tak, že na tu pohyblivou složku mi může kdykoliv zaměstnavatel sáhnout, tudíž se můžu na výplatní pásce té minimální mzdy dočkat.A já bych se chtěla zeptat, jak by to mělo být od letošního roku, kdy zvedli minimální mzdu na 55,–/hod.
Mám chtít po zaměstnavateli nový platový výměr, kde místo 50,–/hod budu mít 55,–/hod? nebo mě on může uzemnit tím, že tam mám ještě tu pohyblivou složku tudíž minimální mzdu nemám.
On mi ale kdykoliv může tu pohyblivou složku nedát…Ještě pro upřesnění pracuji jako prodavačka sportovního zboží a textilu. Součástí mé práce je, ale i práce s PC, objednávání a příjem zboží, drobné účetnictví.
Děkuji předem za odpovědi
Raději INKO
No já si myslím, že by měli naběhnout a nechat ti to podepsat.. Pohyblivá složka podle mě nemá s hodinovkou nic společnýho si myslím.. Ale plno firem kde sem to dělala to nechaj klidně podepsat až posledního nebo těsně před výplatou.. Řešila bych to až po výplatě..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Minimální mzdu jako takovou bys ani pobírat neměla. Prodavačka v soukromém sektoru, by měla být zařazena ve 2, ale spíš ve 3. skupině prací pro účely stanovení nejnižší úrovně zaručené mzdy v závislosti na náplni práce. Byl by rozdíl, zda jenom prodáváš
(2. skupina), a nebo objednáváš, přejímáš, vystavuješ, nabízíš zboží, inkasuješ peníze
(3. skupina). Což zřejmě v úhrnu (základ + odměny) splňovat budeš. Kontrola z inspektorátu práce si sice mzdový výměr nechá předložit, souběžně s pracovní smlouvou, ale zajímá ji především skutečnost. A pokud základní hodinová mzda + pohyblivá složka dá požadovanou částku, která odpovídá nejnižší zaručené mzdě odpovídající zařazení, je to v pořádku. Jenom by výše pohyblivé složky měla být ve mzdovém výměru vyčíslena, alespoň v rozpětí tak, aby splňovala limit pro zaručenou mzdu. Uvidíš, jakou mzdu dostaneš za leden 2015, v mnoha případech dá zaměstnavatel mzdový výměr později.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
minimální mzda prodavačky
Dobrý den,
jak se dělí 2. a 3. skupina co se týče prodavaček? Přímo ve skupině prací je ve 3. napsána manipulace s hotovostí, ale tu má přeci i prodavačka jak čtu výše co „inkasuje peníze“…Takže kam s ní? do dvojky či trojky? A co vedoucí těchto pracovníků? Jim připadá která třída?
Díky moc za odpoved.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Hodně zaměstnavatelů má prodavačky zařazené ve 2. třídě - a prošlo to i kontrolou, co vím. Rozdíl vidím hlavně ve stanovené a skutečně vykonávané náplni práce takové pracovnice - pokud se jedná třeba jenom o doplňování a kontrolu zboží, obsluhu zákazníka (2. třída), a nebo zda i objednávání zboží, jeho nacenění, práce u pokladny, s hotovostí, platebními kartami apod. - tam už je to 3. třída (ověřeno na školeních). A vedoucí - po pravdě, z hlavy nevím, musela bych se podívat a zkusit zatřídit. Ale zase pozor na to, ta daná hodinová sazba není pro zaměstnavatele závazná v případě zaměstnávání pracovníka pobírajícího invalidní důchod. Tady může hodinovou mzdu snížit.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj,
chtěla bych se zeptat zda některá nevíte, jak je to platem po změně minimální mzdy od ledna 2015.
Mám platový výměr tak, že mám 50,–/hod + pohyblivou složku. Tudíž ve výsledku minimální mzdu nepobírám.
Ale je to tak, že na tu pohyblivou složku mi může kdykoliv zaměstnavatel sáhnout, tudíž se můžu na výplatní pásce té minimální mzdy dočkat.
A já bych se chtěla zeptat, jak by to mělo být od letošního roku, kdy zvedli minimální mzdu na 55,–/hod.
Mám chtít po zaměstnavateli nový platový výměr, kde místo 50,–/hod budu mít 55,–/hod? nebo mě on může uzemnit tím, že tam mám ještě tu pohyblivou složku tudíž minimální mzdu nemám.
On mi ale kdykoliv může tu pohyblivou složku nedát…
Ještě pro upřesnění pracuji jako prodavačka sportovního zboží a textilu. Součástí mé práce je, ale i práce s PC, objednávání a příjem zboží, drobné účetnictví.
Děkuji předem za odpovědi
Raději INKO