Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Holky je tu někdo kdo má nitroděložní tělísko mirenu? Můžete mi říci jak jste spokojený? Děkuji.
Ale jsem jedna z těch, kde se těhotenství podařilo i s Mirenou cca 4 měsíce po zavedení, někdo si to chválí, někdo nechává vytahovat, každé tělo je jiné. Není dlouho tu na to byla diskuze.
Mela jsem, ale po roce a pul mi sama vypadla a zustala v čípku. Byla vypadla tak 3 mesice, naštěstí byl nasledek jen rozhozeny cyklus a permanentně špatná nálada. Už do ni nepůjdu. ![]()
Mám už druhou, výměna po 5 letech. Jsem nadšená. O nic se nestarám, ani o ní nevím, nemenstruuju, paráda
Nechala jsem vyndat po půl roce, neustále špinění a šíleně zhoršení pleti, ktere řeším doteď (8 nes po vydání).
Nitroděložní tělísko nezabrání početí, oplodněné vajíčko se nemůže uhnízdit a odchází.
Já mám rok a půl a pohoda zatím. Příští týden jdu na kontrolu po roce tak snad vše ok. Menses nemám, nebolí nic, vůbec o ní nevím.
Já mám od července, dala jsem si ho především proto, že jsem abnormálně silně menstruovala. Takže menstruace má o polovinu menší intenzitu, ale dochází dvakrát do měsíce! Mezitím špinění. Takže celá naštvaná jsem šla po čtyřech měsících na kontrolu ke gynekologovi a co se nestalo, tělísko se mi posunulo
. Takže jsem objednaná na kliniku, kde mi ho příští týden pod narkozou srovnají. Potom tedy doufám a věřím, že bude fungovat tak, jak má.
Není pravda, že Mirena nebrání početí. Vlivem uvolňujícího se hormonu je zhuštěn hlen na děložním čípku a stává se tak pro spermie nepropustným. Mám již třetí Mirenu (měním vždy po 5 letech) a v pohodě. Já jsem s ní spokojená. Bez menstruace, bez PMS. nemám žádné komplikace. Mně sedí.
Já ji mám rok. Menstruace pravidelná, bolest břicha jak při ovulaci, tak před menstruaci. Bohužel jsem jedna z toho procenta, u které menstruace nevymizi. Tak snad nebudu i jedna z toho procenta, které otehotni.. jinak jsem ale spokojená, před početním chrání a žádné spineni mimo cyklus, nebo cokoliv se neděje. Prostě mi ten cyklus funguje normálně, ale tak jsou i horší věci, že… ![]()
Jak dlouho jste po zavedení špinily? Mě MUDr. řekla, že až půl roku, to se mi zdá hrozně moc. Mám ji měsíc a pořád špiním až krvácím, sex není vůbec možný. Kdybych toto věděla, nejdu do toho…
Asi dva tři měsíce po zavedení jsem špinila, pak už nic, ani menstruace, vyndala jsem po třech letech a teď čekám kdy zas přestanu menstruovat
až se dočkáme druhýho dítěte, dám si Mirenu znovu.
Holky moc děkuji za vaše zkušenosti. Já jsem si nechala zavézt v pondělí. Vůbec nevím že mi ji lékař zavedl. Zcela bez bolesti. Nekrvacim ani nešpiním. Jen mě sem tam ostře projede bolet pravým bokem. Tak nevím jestli se mám na něco připravit. A vlastně ani nevím jak dlouho nyní mám být bez sexu. To jsem v tom strachu jak jsem se bála přeslechli😅 🙈
Nitroděložní tělíska působí hned po zavedení. Dokonce se používají jako dodatečná ochrana podobně jako Postinor. Protože ale některé ženy tělísko nesnášejí a děloha se je snaží vypudit, doporučuje se první měsíc po zavedení používat ještě další antikoncepci, třeba kondomy nebo přerušovanou soulož, aby se při kontrole posunutí odhalilo dříve, než dojde k otěhotnění.