Mláďata morčat

153
14.6.13 14:25

Mláďata morčat

Ahojky
Tak zase prosím o radu jak mi mamka povolila to morče tak jaksi zkrátka večer jedno ráno tři :mrgreen:
A já nevim jak se o ně starat :nevim: :nevim:
poraďte

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
24798
14.6.13 14:28

Nijak, ony se rodí už úplně vyvinuté… Resp. starej se o ně stejně jako o to velké :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19198
14.6.13 14:30

Nijak, jejich morčecí máma se postará :palec: :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1174
14.6.13 14:35

Přesně tak, jejich máma se sama postará. Jen je nutné kontrolovat čistotu vody a její dostatek, aby měla na výrobu mlíka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19198
14.6.13 14:36

A potom zavčas případně oddělit kluky od holek :pankac: :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5575
14.6.13 14:38

Myslíš, jak se starat o miminka? O ty se bude starat matka :mrgreen: Pokud máš další morčata, tak je od sebe odděl, celkově jí dej i s miminky na klidné místo mimo průvan, nebo přímé světlo. Matce dávej pestrou stravu - hodně zeleniny, ovoce, seno kvůli vitamínu C, nějaké suché žrádlo a hodně doplňuj tekutiny. Morčátka jsou super v tom, že se narodí schopné žrát i „dospělácké“ žrádlo, takže matka je bude kojit a do toho budou ochutnávat co bude žrát i ona. Dávej si pozor, zda máš všechny jednoho pohlaví, nebo jsou různé, protože se dokáží rozmnožit už 14 dní po porodu. Pokud to sama nedokážeš zjistit (asi nejsi zkušený chovatel), tak zajdi buď k chovateli morčat, nebo i do zverimexu, ať ti řeknou pohlaví morčat (není to tak těžké rozlišit, ale chovatel bude jistější). Budeš muset asi i častěji čistit, teď by tam mohli být zbytky po porodu (krev, placenta a podobně). Některé morčecí maminky vše sežerou, některé ne (moje třeba nechala všechny placenty a měla 5 mláďat). Moje morčata nežijí na typické podestýlce = piliny, nebo něco podobného, ale mají ve výběhu noviny a na nich deku, nebo jinou textílii. Je to vhodnější i pro miminka, která jsou malá a nevhodná podestýlka by jim mohla poškodit tlapky. Dávám ti sem foto našeho miminkovského výběhu pro inspiraci.
Já jsem oddělila kluky 14 dní po porodu od holek a postupně jsem je udala po známých. Těhotenství mé morčecí slečny bylo neplánované, jeden „chovatel“ se potřeboval zbavit morčat a mě jí bylo líto a doma mi pak porodila 5 morčátek. Našetěstí se mi povedlo všechny udat cca 3 týdny po porodu, jinak by museli do zverimexu (v té době jsem měla 5 morčat a dalších 5 už by se do výběhu prostě nevešlo).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
153
14.6.13 14:50

@arcanobacterium
máš to moc hezky zařízený prakticky my máme klec normální a ještě by mě zajímalo jestli na ně můžu sahat klec je potřeba vyčistit :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5575
14.6.13 14:51

@K2007 Jasně, morčata se narodí více méně schopná samostatného života. A matka je neodvrhne ani když si je vezmeš a lépe se i kontaktem naučí na lidi. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
153
14.6.13 14:59

Ok díky všem za rady :P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
153
14.6.13 15:01

snad se to povede vložit, ale měli by to být oni vypadaj že jsou zrzaví ale jsou hodně hnědý josu z včerejšího večera čerstvě narozený :srdce: :*

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
14.6.13 15:02

@K2007 :mrgreen: hezká situace.. akorát zajisti samičce dostatek vitamínu C, sleduj, jestli mladí přibírají, až budou mít 250 g nebo min 5 týdnů, tak odstavit, hlavně tedy samečky, ať nemáš další ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
153

moc nejsou vidět

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725

@K2007 krásní :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
153
14.6.13 15:03

@martina.se

to by nás mamka vyhodila všechny :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
14.6.13 15:15

@K2007 :lol: jsou to krásní mazlíčci, určitě nebude tak zle ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný