Mluvení před lidmi
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Reakce:
Čím větší strach, tím lépe se připrav. Já se na začátku své prezentace učila zpaměti, teď je dodělávám na poslední chvíli, člověk si zvykne.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
V rámci přípravy si tu prezentaci odříkej nahlas, klidně před zrcadlem. Budeš pak jistější v přednesu. A 33 lidí není žádný strašný dav. To určitě zvládneš. Nejhorší to je poprvé. Já se také ze začátku bála. Teď už mi nedělá problém mluvit do sálu s 300 lidmi nebo moderovat akci pro starosty v Senátu. A při prvním vystoupení jsem dostala od své šéfové krásnou radu. " Nebojte se, to odmrkáte".
Říkám to i teď svým nervózním podřízeným a zabírá to.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nazpaměť mi to nejde. A to se to už pár dní učím, MMA toho víc a hlava už je unavená ![]()
Odmrkate???
- Citovat
- Upravit
Nemám problém se bavit s lidmi, ale vStupovat před hodně lidma což je toho na mě. Nemůžu ml jít, mluvím o 106 rychle jak to jde a abych to měla hned za sebou…
- Citovat
- Upravit
Také jsem s tím měla na VŠ problém. Text jsem okamžitě zapomněla, takže nezbývalo než se otočit hlavou k prezentaci nebo počítači a číst to z toho. Naštěstí mi to pokaždé prošlo, ale nesnáším, když na mě lidé zírají a já jim prezentuji. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@nozu píše: Více
To jsi dobrá. Mluvit před 300 lidmi by byl můj poslední počin, pak by mě museli vynést ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše: Více
Jsou to obyčejní smrtelníci tak, jako ty.
Až řekneš pár vět, tréma opadne.
Představ si, až před nimi budeš mluvít, že jsou všichni nazí a potom si představ, jak sedí na toaletě a tlačí.
Fakt to pomáhá.
- Citovat
- Upravit
Nemusíš se to vyloženě učit z paměti, ale určitě si to několikrát vyzkoušej. Až budeš mluvit, nedívej se přímo na ty lidi, ale spíš mezi ně nebo za ně. Pomůže ti to tolik je nevnímat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Připrav si to. A nacvičit si opravdu přednes nahlas. Já jsem ze začátku taky měl problém. Teďka už 30 lidí není žádná skupina velká.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jako malá jsem nezvládala mluvit ani před tabulí ve škole. Jenže v životě se to tak semlelo, že jsem na prahu dospělosti musela poprvé mluvit před celým sálem lidí a pak znovu před dalšími lidmi, byl to šílený stres. A pak v zaměstnání se to tak semlelo, že jsem opakovaně musela znovu a znovu mluvit, pak do televize, rádia a znovu a znovu. Postupem jsem si zvykala a zvykala. Za ty desítky let už klidně vystoupím kdekoliv a nedělá mi to problém. Je to trénink. Důležité je si uvědomit, že pokud člověk suverénně řekne i třeba úplnou pitomost, tak mu to projde. A naopak, i když řekne průkopnický objev, který je úžasný třesoucím se hlasem, bude to propadák. Takže se uklidni a suverénně prodej na veřejnosti, co chceš.
- Citovat
- Upravit
Možná ti pomůže si pomyslet, že ti lidé se tam sejdou kvůli tomu problému, který se tam bude řešit, kvůli té prezentaci, kterou jsi zpracovala. Ti lidé tam budou pracovně, i ty tam budeš pracovně. Těm lidem bude úplně jedno, co máš na sobě, jak jsi nalíčená a učesaná. Nepřikládej své osobě přílišnou důležitost. Není to rande, není to konkurz na místo, které nutně potřebuješ získat, nejde o život. Je plno lidí, kteří trpí trémou. Jenomže těžko mohou žít izolovaně od druhých lidí. Každého čeká v životě mnohý nepříjemný rozhovor. Rozchod. Žádost u šéfa o zvýšení platu. Reklamace. Úřední jednání. Pracovní problémy. Přesvědčení kolegyně k přesčasům. Rozdělení domácích prací, na které jsi byla až doposud sama, mezi tebe, muže, děti. Pokud chceš existovat mezi lidmi, bez mluvení se neobejdeš. Byla jsem jednou v situaci, kterou jsem považovala dopředu za prohranou. Šlo o přibližně stejný počet lidí. Kupodivu jsem to dotáhla k přesvědčivému slovnímu výkonu. Že to pochopili a nakonec myšlenku podpořili. A moc mi pomohlo, že jsem se soustředila na problém. Ne na to, jak vypadám, jestli se zakoktám, atd. Některé věci, ze kterých máme strach, často dopadnou líp, než jsme čekali. Určitě to zvládneš.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Dobré ráno.
Viz nadpis příspěvku. Nemám s tím absolutně žádnou zkušenost. V práci jsem samostatná jednotka, i kancelář mám sama pro sebe, čili do kontaktu s lidmi přijdu minimálně.
A teď mám toto absolvovat. A dokonce dvakrát…
Tento týden mě čeká něco z čeho mám opravdu hrůzu
Nevím jak ovládnout strach. Bude tam 33 lidí, kteří na mě budou viset očima.