Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj, jdu si k vám pro radu. Již z názvu zrčitě tušíte o co jde. Jsem líná. Nemůžu říct že hrozně ale líná jsem. Někdy lítám celý den a pořád něco dělam, ale když se podívám zpátky tak jsem třeba jen uklidila kuchyň a poklidila obývák na kterém to ale nejde vidět. Moje uklízení spočívá v tom že přenáším věci z místnosti do místnosti. Pořád si říkám, že by to chtělo nějakou motivaci, která by mě donutila uklízet, ale na nic prostě nepříjdu a myšlenka „Budeš to mít doma hezký“ mě nepřesvědčí. Nerada si k nám nezvu lidi, protože nechci aby věděli jak to u nás padá a když už má někdo dorazit tak stejně z výsledkem jsem spokojená dokavaď nedorazí návstěva. Momentálně je ze všech místností nejuklizinější kuchyň a ložnice, protože kuchyň uklízím každý den a ložnici jsem gruntovala v pátek a pořád to drží.
Když to tedy rozeberu do detailu: v obýváku na stole leží sklenička, když si přinesu talíř třeba s rohlíkem tak pak odnesu talíř, ale skleničku nechám. O obalech od sušenek apod ani nemluvím to se většinou nahromadí a pak se to hodí tteba do sáčku od koblížků. Upozorňuji, že PC nezapnu třeba měsíc protože prostě nepotřebuju..tak prosím kdyby jste mi některá poradila nějakou paku která na mě zabere. Děkuju předem.
Nepřijde mi to tak hrozný, podobným systémem se uklízí podle tzv. Fly lady a hodně lidem to vyhovuje ![]()
@pannda píše:
Pak nejsi asi líná, ale roztržitá…
asi bych to zformulovala na nesystematicky chaotik, normálně si rozepis po bytě do každé místnosti plán úklidu a drž se manuálu, zabere ti to míň času a budeš mít uklizeno.
@Daphi moje babi měla nad stolem takovou vyšívanou „kuchařku“ jak bývalo zvykem a naní byl vyšitý nápis: Chcešli míti všude čisto dávej všechno na své místo. Toho se drž. Obaly od sušenek mají místo v koši sklenička v kredenci…a neříkej si odnesu to pak. Neodneseš ![]()
@Daphi Mám dvě děti…tedy s manželem tři
a všudypřítomně se povalující věci, které nejsou na svém místě, řeším lavorem. Projdu všechny místnosti a postupně do nich posbírám to, co v té místnosti nemá být. Pak to zase postupně „vykládám“ tam, kde to být má. Co se týče dětských kravin (hlavně dcera se rozpíná s hračkami bleskovou rychlostí), nechám lavor u dveří do děcáku a hlásím, že to mají vyklidit na své místo. Manželova velká slabost je, že mi nosí nádobí do patra a nechává to tam. To pak celý lavor naplním na konci týdne jen jeho nádobím
Ale jinak ho mám ráda, musela bych na něj být protivná každý den, tak raději neřeším a zkrátka to jednou za pár dní odnesu najednou ![]()
Nepřijde mi, že by jsi byla líná, naběháš se dost. Spíš mi přijde tvoje běhání málo efektivní, když se vracíš do kuchyně „nevytížená“ (bez skleničky
)
Mě při úklidu pomáhá, když si třeba na velké kuchyňské lince řeknu: tak začnu vpravo a půjdu doleva a vše musím uklidit… zkrátka rozdělení do menších úseků…
Můžu ti poradit dvě věci, které dost pomáhají i mně.
Tou první je tzv. Debordelizace..tedy zbavíš se všech blbostí, které nepotřebuješ. Doporučuji místnost po místnosti, nikdy se nesnaž debordelizovat celý byt/dům najdnou, byl by to chaos a ty bys měla nevy v kýblu ![]()
Tahle metoda spočívá v tom, že se zbavíš všeho, co ti nepřináší radost nebo užitek..a především v tom, že každá věc má své místo. A pokud zatím nemá, tak bude muset mít ![]()
Patří k tomu například i to, že na kuch. Linku nepoložíš nic jiného než to co používás opravdu denně(např. konvice),zbytek sklidit. Linka pak vypadá extrémně uklizeně a organizovaně a taky čistě..jen pak udržovat pořádek i tam, kde návštěva nevidí
Čímž navážu na radu číslo dvě: sleduj zahraniční youtube! Nedělám si srandu, na youtubu se jepohybují jen teenageři..zahraniční, sleduju především z usa, youtuberky jsou už třeba zasložilé matky, mají zajeté svoje rutiny, které pak sdílí a můžu sama za sebe říct, že je to hrozně motivující-napiš si do yt vyhledavače cleaning routine, declutter with me, morning cleaning routine, after dark celaning atd. budou ti vyskakovat nabídky podobných..
A pokud jsi kreativní, tak ti to půjde..vytvoř si třeba svoje. rutiny, svůj plán, víc se organizuj. Důvod proč doporučuji zahr.yt je tenž, že ačkoliv se tady v tom česká scéna rozrůstá, tak toho pořád není tolik a v takové kvalitě. Pokud nerozumíš eng.,tak se nestarej, k tomu uklízení ji moc nepotřebuješ minimálně se zdokonalíš..
A s tím překládáním věcí z místa na místo to řeš pravidlem jednoho použití-ať se jedná o cokoliv-oblečení, jídlo, hračky-použiješ a vrátíš na své místo, a né že to necháš na potom ![]()
Snad jsem malinko pomohla ![]()
Teda holky díky. Už sem postoupila na levl kdy se pro zapomenutý hrnek hned otáčím. Každopádně zkusím co navrhujete a snad mi něco sedne.
Mám to naprosto stejné, jen u mne je nepatrný rozdíl v tom, že všude zakopávám o nějaké knížky. Rozečtu jednu odložím a vrátím se k té rozečtené z předchozího večera, takhle jich mám rozečtených třeba i 11-15
A to potom narazím na knížku na záchodě, na kuchyňské lince v regálu v koupelně
Nejvíc mě mrzí, že na ně nemám ani dostatečně velkou knihovnu a nevím kde ji sehnat. ![]()
@janulka.ba píše:
Mám to naprosto stejné, jen u mne je nepatrný rozdíl v tom, že všude zakopávám o nějaké knížky. Rozečtu jednu odložím a vrátím se k té rozečtené z předchozího večera, takhle jich mám rozečtených třeba i 11-15A to potom narazím na knížku na záchodě, na kuchyňské lince v regálu v koupelně
Nejvíc mě mrzí, že na ně nemám ani dostatečně velkou knihovnu a nevím kde ji sehnat.
Jak můžeš rozečíst víc knih?
já jednu knihu čtu 2 dny a když má hoodně stránek tak 3 ale víc ne. A to mám 3 měsíčního vhlapečka
já se začtu a mám dočteno.. Jinak mám knihovku v ikei
Já trpím taky strašnou leností. Hlavně z rána. Odpoledne je to pak lepší. Ale jak se mění to počasí asi, tak jak je tma a chladno.
@janulka.ba to přece není problém, v IKEI koupíš regálů a regálů až kam. Stačí změřit stěnu v obýváku a je hotovo. A jinak - rozečtená knížka není nepořádek, to si pamatuj. Já jsem přece pořádná, takže těch 5 knih na nočním stolku, otevřených a nachystaných, a těch dalších 5 všude jinde nejsou nepořádek. Já jsem jen milovnice literatury a nemám se za co stydět.
@Daphi To je jednoduché - plynule se při čtení knížky střídají. Třeba večer nemám náladu na nějaké drámo, tak fajn, vezmu jinou. A takhle jich můžu číst klidně deset.
@inkakřivák píše:
@Daphi To je jednoduché - plynule se při čtení knížky střídají. Třeba večer nemám náladu na nějaké drámo, tak fajn, vezmu jinou. A takhle jich můžu číst klidně deset.
Tak to bych nezvládla já jednu rozečtu a musim ji dočíst. Potřebuju vědět jak to skončí