Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Máme doma kocourka, jsou mu tři měsíce, možná o trochu víc.
Od miminka je v bytě. Je to moje první kočička, úplně obyčejná kočka, žádné plemeno.
První věc co bych chtěla vědět je ta, co mu mám nechat naočkovat, když bude celý život v bytě, nikam ven ho pouštět nebudeme, tak si myslím že některá očkování by byla zbytečná a mohla by mu spíš ublížit.
A druhá věc je, že jsem pročítala některé diskuze a hodně lidí píše že jsou lepší kočky dvě, aby se necítili osamocené když jdou páníčci do práce. Náš kocourek zůstává doma každý den kromě víkendů sám, kolem 9 hodin to musí vydržet. Ale nikdy jsem si nevšimla že by nějak smutnil. Když odcházím tak si toho ani nevšimne protože si hraje nebo spí, když přijdu z práce opět někde spí, nebo mě běží vítat ke dveřím a hned vrní. Myslíte že je to takhle v pořádku? Nikdy neudělal doma nepořádek ani bobek, je velice hodný. Když přijdu z práce tak se mu hned věnuju, unavím ho, potom jde spát, pomazlit se…jen někdy když na chodbě hledám klíče nebo mě slyší že se s někým bavím, mňouká za dveřma. Až pojedeme s přítelem na pár dní na dovolenou, máme domluveného kamaráda že u nás těch pár dní bude, aby tam nebyl kocourek sám. Ale teď o víkendu jedeme na oslavu, v pátek kolem 5 budeme odjíždět a vrátíme se druhý den kolem oběda. Myslíte že to kocourek vydrží? Má plno hraček, jídlo a voda mu určitě vydrží. A mohla bych mu nechat třeba zapnutou televizi aby tam neměl úplné ticho, nebo je to blbost?
Kdybyste měli nějaké rady jak ho zabavit když budeme přes noc pryč, budu ráda. A máte někdo doma jen jednu kočku, která to snášela dobře? ![]()
Pokud má přes tři měsíce, měl by už mít první očkování za sebou. Nemá? Spousta veterinářů doporučuje i u bytové kočky kompletní očkování a přeočkování každoročně, řka že můžeme kočku nakazit my - donesem něco na botách, pomazlíme se venku s jiným zvířetem apod. Osobně jsem zastáncem kompromisu - naočkovat základní trojkombinaci nemocí bez vztekliny, přeočkování, přeočkování po roce a pak šlus. Pokud teda nemá přístup ven vůbec.
Stran odjezdu o víkendu - dospělá kočka 24 hodin zvládne v pohodě, u kotěte které to ještě nezažilo, bych tam radši někoho poslala na kontrolu - cca po dvanácti hodinách samoty. Nakrmit masem/konzervou, pomazlit, pohladit a hlavně vyčistit záchůdek.
jinak doporučuji pořídit kočičce parťáka co nejdřív, jak má kočka rok a víc, je to mnohem komplikovanější a některé kočky si na nového přivandrovalce nezvyknou vůbec..
jinak devět hodin každodenní samoty je normální, to zvládne kočka i pes, víceméně všichni chodíme do práce:)
Ještě jsem zapomněla - odčervený kocourek je? To udělejte určitě. Zpravidla se odčervuje 10-14 dní před očkováním /naráz se to nesmí - velká zátěž na organismus.
U dospělé kočky, která již párkrát v životě odčervovadlo měla a je čistá, už pak postačí jen každoroční koprologické vyšetření /rozbor bobků na veterinárním ústavu/.
S ockovanim poradí veterinář. Třeba urcite neni vzteklina. Očkováni pro domaci kocky staci jednou za 2 roky z důvodu toho, ze kocky jsou náchylný k prorustajicim nadorum po očkováni, kterých se hrozne tezko zbavuje, protoze mají dlouhe nitky prorostlé po tele.
Jeden den kocour urcite doma vydrží a nepotřebuje ani speciální opatření jako mit zapnutou TV
my jsme nechávali i tak, ze v patek jsme odjeli a v nedeli přijeli.
My jsme 3 roky měli jen 1 kocoura, cely den jsme byli v praci a nevadilo mu to. Nicméně kdyz jsme mu pořídili kamarády, tak je vidět, ze je to pro nej lepsi, ze se s nima vyblbne. Ale tady záleží na povaze a spolecenskosti kocky ![]()
@juliettee
Takto pečliví majitelé (nejen koček )by měli být všichni!
To se pak má zvířátko jako v bavlnce ![]()
@jankajj já bych druhou kočku chtěla, říkala jsem to hned jak jsem se dozvěděla že by to pro něj bylo lepší, ale přítel je proti, ikdyž nechápu proč, když finančně by to vyšlo nastejno. Jinak až pojedeme na tu oslavu, tak si domluvím kamarádku aby se tam třeba ráno stavila, s tím problém mít nebude, má ráda kočky ![]()
Odčervený taky zatím není, ale právě chci jít zítra k veterinářovi, tak ho napřed odčervím a za 14 dní tedy půjdu na to očkování:)
@juliettee kocourek může být sám doma, ale ve dvou se to lépe táhne:-) I pro vás to bude zábavnější, se 2 kočičákama zjistíte, že telka je úplně zbytečná…zabaví sebe o vás! ![]()
Tak 3-4 měsíce - to je super doma pro pořízení kámoše, už vše umí a mladší se rychle přizpůsobí a naučí…komplikovanější by to bylo třeba s 5-letým kocourem. Mám 7-letého mazlíka, taky obyč z útulku, a občas má moresy jak důchodce ![]()
@Xsvel no na našem taky není vidět, že by mu to vadilo, ale přece jen si říkám, jestli by mu s kamarádem nebylo líp. @Pavoučnicee ![]()
Ještě právě přemýšlím, kdyby se mi podařilo přítele přemluvit k další kočce, jestli pořídit ke kocourovi dalšího kocoura, nebo radši kočičku. Samozřejmě kastrace je v plánu, až bude kocour starší:)
Kocoura
my mame 3
ale ja jsem zatížena na kocici kluky. Takze kdybychom měli dalšího, tak to bude zase kluk
ale prej jsou kočičky mazlivejsi, ale to nemůžu soudit, vždy jsem mela kocoury.
@juliettee hele - to nikdy neodhadneš:-) Kočky stejně jako lidi - mají každý jinou povahu:-) Můžou to být klidný mazlíci stejně jako šplhaví divočáci:-) My máme/měli jsme spíš klidnější kocoury a miciny treperendy…ale to vůbec nemusí být pravidlo…
Máte taky jen bytového koucourka, nechávali jsme očkovat asi ve 13 týdnech - na to základní plus vzteklinu. Sice ho ven nebereme, ale klidně můžeme něco donésžt na botách nebo od mazlení s jiným zvířetem.
První týden, co jsme ho měli, jsme byli doma 24 hodin denně, bylo to přes Vánoce. narodil se v říjnu, takže od ledna musel zvládnout minimálně 6 hodin sám, chodíme do práce. A v pohodě.
Má velkou kočičí prolejzačku, tunel s kouličkou, plno hraček. Plus k oknu jsem dala krmítko a kouli s krmením, takže většinu času doma stejně spí nebo pozoruje ptáky.
Tv zapnutou nenecháváme, skáče po ní, tak aby jí nezničil.
Když jsme jeli někam na delší dobu (zatím tedy max. 2 dny) tak dvakrát denně jsem zaúkolovala někoho z rodiny, aby tam zašel, vyměnil vodu a krmení.
Záchody má dva, takže to taky vydrží. zatím se nestalo, že by kadil nebo čůral naschvál jinde.
No ten náš je pěknej divoch, všude šplhá, hraje si se vším, lítá jak trdlo
ale umí se i tulit, to zase jo, ale málokdy. Když přijdu z práce, všechny hračky jsou rozházené, takže asi se nenudí. A jak přijdu tak není vůbec uraženej, spíš hned vrní a otírá se o mě ![]()
@Padme93 tak to ráda čtu, že to váš kocour zvládá
já bych si druhýho pořídila hned, ale přítel je proti, ikdyž teda nechápu proč ![]()
@juliettee Ahoj
Musím říct že o kocourka se staráš moc hezky
Jinak s tou samotou já mám 2 kočky jedné je 5 let druhé 3 roky
Ta starší je spavá což znamená že ani jako kotátko nepostřehla že je doma a ani nepostřehne že jsem se vrátila
ta druhá je zase mazel což znamená že ráno spí a pak když přijdu domu mám jí pořád za zadkem
je to hodně o poveze kočky, jinak vyloíženě si nemyslím že by kočka potřebovala partáka
stejně většinou spí, holky si spolu třeba vyloženě hrají jen 2× do týdne tak hodinu
jinak chrní nebo se mazlí ![]()