Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Vyhazet spajz a koupit pasti.. neskladovat nic otevřeného a žádné velké zásoby
Všechno vytřít a vydesinfikovat. Vyčistit spáry, kouknout za kuchyňskou linku, jestli tam nejsou zbytky potravin. Bývají i v sušenkách nebo čokoládě. A koupit lepící pásky na moly.
@Anonymní píše: Více
Tak máš někde hnízdo, za linkou, lednicí.. kdekoliv, kde může být zapadlé jídlo, pečivo, třeba i sušené houby..
Když trochu zagooglíš, najdeš spoustu rad. Známé se osvědčilo vyházet komplet vše, co bylo v sáčcích. Prohlídnout i skleničky, moli někdy zvládnou prolézt tím závitem a kde byly pavučinky, tak pryč. Nové potraviny všechny v zavařovačkách nebo v dózách. I sušenky a oplatky. Skříňky vytřít a vystříkat sprejem proti molům. Sprejem vystříkat i za linkou, všude, kam se dostaneš. Na dvířka skříněk zevnitř nalepit mucholapky na moly, koupíš v samoobsluze nebo v drogerii, a hlídat další výskyt. Taky je možnost, že k vám ty potvory lezou od sousedů, třeba stupačkami. Pak je to těžký…
Krom toho všeho, koupit sprej na moly (vadí jim, potravinám ne, takže klidně to můžeš použít ve spajzce, teda úplně bych to nedávala na otevřené jídlo, ale do rohu místnosti, na regály atd.). Všechno, co máš ve spajzce nechat projít 24 h mrazákem, i jestli tam skladujes balicí papíry, tašky, nějaký textil, všechno… To pozabíjí případné larvy. Opravdu důkladně vytřít kuchyň a špajz, včetně regálů, skříní, světel, lišt u podlahy… A vše co kupuješ, nechat opět projít mrazákem. Já tohle absolvuji zhruba 2× ročně. A hádej co, pak nám něco někdo donese, jakože třeba pro děti, já to zapomenu projít mrazákem a ejhle, zase lítající mol.
Je to nekonečný a jsou fakt všude. Běžně v obchodech v uzavřených potravinách. O nějakých bezobalových si už vůbec nedělám iluze…
Bojovala jsem s nimi v predchozim byte, vzdy k nam prileteli stoupackama od sousedu - kdykoliv jsem se toho zbavila, priletela nova varka. Sileny. Nakonec pomohlo fakt jen vse komplet vyhazet, doma poradne uklidit (vydrbala jsem komplet kuchyni savem, rozebrala linku) a na veskere potraviny koupila tesnici dozy. Bacha, je potreba koupit fakt kvalitni, jinak se do toho taky dokazou dostat. Do stoupacek jsem dala lepici pasti. Od te doby byl celkem klid (sem tam mol, toho clovek zabil). Definitivne pomohlo se az odstehovat ![]()
Vosičky na moly, najdeš na stránce molivdomacnosti, je to takový miniaturní brouček, který se živí vajíčky molů a když je vyhubí, samovolně vymře.
Samozřejmě nejdřív probrat zásoby a co nejvíc jich vyhubit. A pak nasadit tu „vosičku“, postupovat přesně dle instrukcí produktu.
Rozmisti si vsude po byte bobkovy list. Molum smrdi.
Ted nedavno jsme se o tom zrovna v praci bavili.
Kolegyne ma vsude bobkovy list a moli jsou pryc.
Potravinovi moli?
mohou byt v necekanych potravinach, treba v orechach…
Vsecicko do zip sacku nebo zavarovacek! Nespolehat na to, ze do sacku z obchodu nevlezou, staci mikrotrhlina a casto to i obchodu s tim dovezes. Kazdou mouku zabalit zvlast. Pakarna, ale toto spolu s lepitky pomohlo moly redukovat na snesitelné minimum. Obcas najdu zipsacek plny molu, tak to leti, ale alespon se nerozlezou.
@Seky22222 píše: Více
jakoze odletí jinam? kdyz uz tam nekde ziji, tak se seberou a odtahnou? To by musel byt zazrak.
odpuzovace funguji jen na to, aby to domu neco z venku neprilezlo, ale to co uz doma mas, skousne zuby a vydrzi to.
@xsaleen píše: Více
mam takovou vezraci mrizku za sporakem, samozrejme tam padaji drobky, tomu se neda uabranit ani se to neda uklidit. Bohuzel tam byly mysi, tak hadam, ze molum nic nenechaly.
mmch proti mysim jsou moli zlaticka
Nejvíc se mi osvědčili lepící pásky z drogerie na které se létající moly nalepili, vytřít police octem a pytličky s levandulí. Hoodně pytlíčků s levandulí a už se neukážou. Hlavně teda hlídat expirace potravin. Oni miluji prošlé cereálie, ořechy atd…
Takže opravdu vše mít v dobře uzavřených dozách a často to vše prohlížet.
No a ve skříňce s potravinami jsem měla větrací otvor, tak ten jsem zalepila, aby tam nic nelezlo od zdi.
Já teď pro změnu bojuji s mravenci, to už je takový úděl baráku na vesnici. Človek tady nikdy není sám ![]()
Už od léta mám doma moli. A nemůžu se jich zbavit. Červi lezou po zdech.. moli tu létají a já už nevím co snima. Je to nechutný a jsem zoufalá. Máte někdo radu, co snima? ☹️ z červů mám trauma, že to spadne a poleze někde po zemi kde mám děti nebo třeba že budou v posteli