Poradna o autosedačkách
Štěpán Rybníček
Stává se to. Dítě (i dospělý člověk) může mít během spánku apnoické pauzy, lidově řečeno: zapomene se delší dobu (v případě monitoru 20 vteřin) nadechnout. Je to normální. Někdy může být i nádech jen mělký a monitor ho nemusí taky zaznamenat. Od toho ten monitor taky je. Aby snímal nádechy dítěte a v případě, že nezaznamená, spustil alarm. Ten alarm většinou stačí k tomu, že se miminko přirozeně znovu nadechne.
A kde máš monitor položený? Když jsou děti malinké tak dýchají někdy tak mělce, že to monitor nemusí pobrat. Já do doby něž byly děti větší, tak jsem ho měla přímo pod prostěradlem.
Když jsem ho měla pod matrací tak se mi to taky stávalo… ![]()
Ja kdyz prijela z porodnice, tak jsem malou mela v tlustej zavinovacce a pres to proste nesnimal.
Taky mi kolikrat spustil zbytecne
: Nemyslim, ze by prestavala dychat, spis jak rikaj holky to proste nezaznamena. Jinak si myslim, ze to maminky spis stresuje, nez aby to byl pomocník. Ja prijela a nedelala jsem nic jinyho nez sledovala monitor dechu, prvni tri dny jsem nespala!!! Ted mala spi se mnou v posteli a nejaky nedejchani mi ani nenapadne. Radsi.
@Markéta Fe Nám se to stávalo taky. Je to vždycky šok. Ale malé se nikdy nic nestalo. Spíš já měla málem infarkt. Vždycky na mě koukala jako jelimánek, když jsem s ní třásla, aby se vzbudila. Pokud nebyla malá modrá, tak to mohlo být, jak to píše @Fima. Ale pokud by se ti to nezdálo, tak si zajdi v pondělí raději k dr.
Ahoj, mám s monitorem stejné zkušenosti. Když mne poprvé probudil, myslím, že dceři bylo jako té tvojí, tak jsem byla pořádně vyděšená. Jak píšeš, také se to stalo několikrát za sebou, pak jsem měla delší dobu klid, ale opakovalo se to minulý týden znovu. Říkala jsem si, že bych dala monitor již pryč, ale dcera má reflux, tak pro jistotu… Raději několikrát vstanu, než aby byl nějaký malér. Nicméně se to prostě stává, nic není dokonalé
![]()
Nam se to stalo kdyz jsem byla ze synem v nemocnici meli jsme Nanny a behem tydne 2× poplach, sestricka mi rikala ze muze vadit i zavinovacka.Doma jsme meli Babysense a zadne poplachy.
Stava se to. Jednou nas maly spal asi tak tvrde, ze ho ani alarm nevzbudil.Ja byla vyplasena, ale myslim, ze to bylo proto, ze malymu trvalo, nez se nadechne…
A nepřijde vám, že ty alarmy musí děsit i to mimino? Mně začít něco hulákat v bezprostřední blízkosti uprostřed noci, tak z toho teda šok mít budu, neříkejte, že to s tím děckem nic nedělá, podle mě to nemůže být zdravý
Jasně že chápu, že je lepší mít děcko vyděšený a živý, nicméně i tak si myslím že se funkce monitoru přeceňuje.
Taky se nám to stalo poprvé taky tak ve 2 měsících malé a šílené mě to vyděsilo stalo se to pak ještě několikrát a pokaždé to bylo baterkami ![]()
Je to div, ale dceru mi monitor nikdy neprobudil, když jsem vylítla, tak vždy krásně spinkala. Ale je fakt, že má tvrdé spaní a mohla bych vedle ní dělat snad cokoliv. ![]()
Máme Babysense a žádné falešné poplachy. Určitě bych to nepodceňovala, mohla to být apnoe pauza, je to i vedlejší účinek očko, je to i v příbalovém létáku. Někde jsem četla, že žádný poplach není „falešný“.. prostě ten monitor několik vteřin nezaznamenal nádech, takže dítě se klidně může nadechnout mezitím co letíte k postýlce..
Nam se to stavalo kdyz byly slabe baterky. Driv nez zacla svitit kontrolka stavu baterii to zaclo takhle blbnout. Poprve me to taky vydesilo, pak uz jsem vedela, ze mam jen vymenit baterky.
Radši milión falešných poplachu než abych znovu zazila to co pred 2 lety… byli jsme doma tyden z porodnice, v noci poplach, malá byla modrá a bezvladna byt jsem na ni pred chvilkou nakukovala… Museli jsme dávat umele dychani a to mi verte, ze jsem radši když dobehnu k postýlce a zjistim, ze to byl jen falesny poplach… Ted mame doma 10 denního chlapečka a monitor budu používat i u nej… Nam to zachránilo zivot.
Prosím o radu nebo vaše zkušenosti - dnes k ránu mne vzbudil monitor dechu, který spustil alarm. Vyděšená jsem běžela k postýlce a popadla dvouměsíční dceru, ale když jsem ji držela v náručí, tak dýchala. Stalo se to pak za půl hodiny zase a pak zase asi po hodině. Vůbec nevím, zda skutečně dítě nedýchalo… Stává se to??? Partner tvrdí, že je to běžné, že jako dítě také přestával dýchat a snaží se to banalizovat. Já bych samozřejmě byla ráda, kdyby o nic nešlo, nebo kdyby byla třeba závada v monitoru dechu, ale jsem tedy dost znepokojená… Mátě někdo nějaké zkušenosti? Díky.