Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den. Téma MONONUKLEÓZA. Malá má už tak velké mandle že už skoro nemůže dýchat. Co s tím? Jaké máte zkušenosti? Děkuji
Nic, doufat, ze to prejde bez nutnosti hospitalizace.
Dcera mela tu akutni fazi fakt hnusnou. Spala v sede. Porad jsme byli jednou nohou na infekcnim. Ale nakonec to dala doma a naopak tu dalsi fazi mela ok.
Drzim palce ![]()
Já s tím byla v nemocnici..Do toho jsem kloktala a sestry mi ty mandle chodily nejak čistit, už si přesně nemapamatuju.
Nemyslím si ale, že bys měla tohle řešit na emiminu.
@hofm píše:
Dobrý den. Téma MONONUKLEÓZA. Malá má už tak velké mandle že už skoro nemůže dýchat. Co s tím? Jaké máte zkušenosti? Děkuji
tak snad to řešíte s lékařem? ne?
nebo píšeš na emimino a dcera se zatím vesele dusí? nechápu
@pannda píše:
Dcera má mononukleózu nebo velké mandle?
Při mononukleóze natékají mandle - vypadá to často jako ošklivá angína.
@Havlova píše:
Při mononukleóze natékají mandle - vypadá to často jako ošklivá angína.
No, ale má ji potvrzenou?
Souhrnem k většině komentářů. Jistě že vše řeším s lékařem. Dcera je po dohledem. Bere atb na zmírnění příznaků. Ptala jsem se na zkušenosti, asi každýmu se zdravým rozumem musí dojít že je dítě pod lékařským dohledem. Zde se ptám co konkrétně pomohlo v tomto případě ostatním. Občas zde v diskuzích člově narazí na užitečné věci.
@Kryptozoo píše:
Já s tím byla v nemocnici..Do toho jsem kloktala a sestry mi ty mandle chodily nejak čistit, už si přesně nemapamatuju.
Nemyslím si ale, že bys měla tohle řešit na emiminu.
Netušíte co jste kloktala? Dle lékařky zatím na hospitalizaci není ale nemá k tomu daleko
Syn byl v nemocnici s reinfekci EBV v kombinaci s akutní boreliozou a streptokokem. K oteklým mandlím se přidaly velmi oteklé uzliny na krku. Nic příjemného, saturace byla špatná. Spravilo to pár kapaček s kortikoidy a antibiotiky, na dětském oddělení pobyl týden. Léčba doma nepomáhala, chlapec viditelně potřeboval nemocnici.
@hofm Byla to naředěná genciánová violeť, ale nevím jak moc.
Můžu jen říct, že to stále HODNĚ barvilo.
@hofm píše:
Souhrnem k většině komentářů. Jistě že vše řeším s lékařem. Dcera je po dohledem. Bere atb na zmírnění příznaků. Ptala jsem se na zkušenosti, asi každýmu se zdravým rozumem musí dojít že je dítě pod lékařským dohledem. Zde se ptám co konkrétně pomohlo v tomto případě ostatním. Občas zde v diskuzích člově narazí na užitečné věci.
ATB na zmírnění příznaků virové infekce? Nebo tam kultivačně vyšel i streptokok?
Jinak pokud jsou mandle při IM obrovské, dávají se i kortikoidy.