Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zajímají mě osobní zkušenosti. Dcera má aktuálně potvrzenou mononukleozu. Zvětšenou uzlinu krční hodně… zánět - atb. Teploty už 6. den, už do 38. Bylo i přes 39, ale to už je v pohodě. Jaterní testy špatné. Jídlo hlídáme… doufám že dobře… ráno ceraálie s mlékem, oběd karbenátky z kuřecí prsou bez tuku, pečené, vařený brambor. Pak ovoce, rohlík se sýrem, zelenina. Nějaké kukuřičné kolečka.
Zajímá mě jak dlouho nebude moct do školy, sportovat?
Rid se pocitove.
Tahle nemoc je sfine v tom, ze se ten virus muze reaktivovat.
Takze za me - dozivotne - bacha na stres a nehrabat si na dno sil. Neprehanet to s leky a chemii v jidle a naucit se naslouchat svemu telu a umet pribrzdit.
Ted bych tomu fakt dala cas a velmi velmi pozvolny start. Podle toho, jak se citi.
(Vsechno vlastni zkusenost.)
U nas byl plus, ze prisla na zacatku kovidu. Takze se vsechno zavrelo, tim to mela dcera lehci. Dieta primerena, nic drastickyho, ale s tim sportem jsem byla opatrna. Pul roku nedelala nic. Potom se postupne vracela. Sportuje vrcholove. Je v plne zatezi a nastesti nepocituje zadna omezeni.
U nás měsíc doma, pak půl roku velmi klidný režim, ale uz ve škole. Dieta půl roku. Paradoxně to nebylo tak hrozne, jak to zní, k teto nemoci patří vysoka únava a děti nemají tendence se namahat. Nejhorší je ta dieta
@Tichošlápek píše:
U nás měsíc doma, pak půl roku velmi klidný režim, ale uz ve škole. Dieta půl roku. Paradoxně to nebylo tak hrozne, jak to zní, k teto nemoci patří vysoka únava a děti nemají tendence se namahat. Nejhorší je ta dieta
Dcera je asi švihlá ale ona chtěla tančit i dneska… ji se uleví od teploty a energie na rozdávání a to ve čtvrtek hrozila nemocnice, v pátek měla 39,5…
@Tichošlápek píše:
Nam uz dr. nijak drastickou dietu nanaordinovala. Rikala, jako kdyz varite malemu diteti.
Kdyz si vzpomenu na spoluzacky pred triceti lety a neustale kure na vode… ![]()
@KKK85 ono ji to bohužel dozene, je to vyčerpávající. Hlavně musi vydržet, je to pitomá nemoc v tomto
@mag fakt? No a to je přesne ono - i doktoři to berou každy jinak a pak si to preber ![]()
@Tichošlápek píše:
@KKK85 ono ji to bohužel dozene, je to vyčerpávající. Hlavně musi vydržet, je to pitomá nemoc v tomto
Snažím se ji to vysvětlit… že se musí šetřit, no je jí teprve necelých 8… těžko vysvětlovat.. cití se dobře relativně a už ted se doma nudí.
@KKK85 píše:
Snažím se ji to vysvětlit… že se musí šetřit, no je jí teprve necelých 8… těžko vysvětlovat.. cití se dobře relativně a už ted se doma nudí.
No a kdyz tancuje, jak ji je potom? Je vycerpana, vyrizena? Ono si to telo rekne.
@Tichošlápek píše:
@mag fakt? No a to je přesne ono - i doktoři to berou každy jinak a pak si to preber
Bere se to podle výsledků jaterních testů.
@Lucie_Sx píše:
No a kdyz tancuje, jak ji je potom? Je vycerpana, vyrizena? Ono si to telo rekne.
zatím má ještě i teploty…takže ji pak skolí teplota, no tancovat jsem ji nenechala… zatím ji hlídám přišně.
Ahoj, dcera(6let) už je 14 dni doma. Začalo to zvýšenou teplotou a škrábáním v krku. Na druhý den jsme šli k Dr. Na mandlích nic, jen afty na měkkém patře a trochu červené v krku, streptest vyšel negativně, crp nízké. Dr. to vyhodnotila jako virózu. Po víkendu, kdy stále trvaly teploty jsme byli znovu u Dr. a vše znovu ok, zase viróza a bylo mi řečeno, ze u některých viróz můze být teplota dlouho. Nedalo mi to a když i ve středu byly hned ráno teploty a stále bolest v krku, zašli jsme znovu. To už měla zvětšené i krční uzliny a v tříslech taky. Dr. vzala klasicky výtěr z krku a výsledek měl být až v pátek. V pátek z výtěru vyšlo podezření na streptokoka, který se pak ve finále údajně nepotvrdil - to mi bylo řečeno dnes při kontrole. Takže dcera dostala atb Klacid a kontrola za týden, tedy dnes. Po atb nastalo zlepšení, teploty odezněly i bolest v krku. Jenže včera ráno, den před kontrolou po týdnu užívání atb ji znovu začalo bolet v krku a ja jsem si všimla bílých povlaků na mandlích. Dnes při kontrole udělala Dr. znovu odběr krve a výtěr z krku. Z krevního obrazu se zjistilo, že má zvýšené leukocyty což při mononukleóze bývá, crp nízké, a jaterní testy také mírně zvýšené. V úterý budou další výsledky z krve, které už mononukleózu potvrdí. Dr. dnešním dnem ukončila atb a řekla, že v této situaci jsou zcela zbytečné, že u dcery není žádná bakterie a zánět, je to čistě virové. Ale moje otázka zní, setkal se někdo u svých dětí s tímto, že se stav po zlepšení zhoršil a nález v krku byl horší a bolestivější, než na začátku nemoci? Navíc, teď jsem ji naměřila 37,3, doteď byla bez teplot. Nerozumím tomu. A doufám, ikdyž to zní blbě, že se v úterý ta mononukleóza potvrdí, protože nevědět, co vašemu dítěti je, je hrozná bezmoc. 😞
Kluk se s mononukleozou pachtil přes půl roku. Vyskakovaly mu horečky, nevolnost. Taky ho nejdřív ládovali ATB, ale mně už řvala kontrolka, že to jak mu je není angína.