Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,
3letý syn má podezření na mononukleozu, zítra snad budem vědět výsledky a co nás čeká. Chtěla bych se zeptat na pár věcí těch, kteří mají nějaké zkušenosti…
Zběžně jsem se dívala na tu dietu, co by měl držet, taky na nějaké recepty. Ale chtěla jsem se zeptat, jestli máte někdo recepty na nějaké vánoční cukroví, které by syn mohl jíst i s touto dietou?
Dále bych se chtěla zeptat na Vaše zkušenosti se školkou. Syn má školku moc rád. Četla jsem, že bude muset být cca měsíc doma a pak 3-6 měsíců dodržovat klidový režim. Jen mi nejde moc na rozum, jak by ten klidový režim mohl dodržovat ve školce? Je hodně akční. A po učitelce nemůžu přece chctít, aby na jeho klidový režim dohlížela. Takže na letošní školní rok školku odhlásíme? Nebo jak jste to měli Vy? Nebo co byste udělali?
Já vím, ještě nemám ani výsledky a už řeším, co budu dělat, ale prostě mi to nedá a musím na to pořád myslet…
Díky moc všem ![]()
Kamarádky syn prodělal mononukleozu o prázdninách. Skoro celý prázdniny byl doma. Do školky v září nastoupil normálně. Taky je hodně akční, takže udržet ho v klidu není snadný. POčkej na výsledky a uvidíš sama. Pak je otázka, jak bude tělo reagovat na léčbu. Dietu myslím už žádnou nemá, ve školce by to těžko praktikovali. Akorát počítej s tím, že pro imunitu je to těžkej záhul. Takže dávat ho nějakou dobu jenom na dopoledne, nenechávat spát. Teď přijde nejhorší období, kdy jsou děti ve školkách hodně nemocný. Možná by to pak chtělo i něco na podporu imunity.
No můj nejmladší syn jí měl, zrovna když jsem přijela s dcerkou z porodnice.Do školky nechodil, takže s tím neporadím, ale dietu měl takovou, že sladké ne…čokoládky nic nesměl(nejhorší to bylo na Mikuláše, ale dr nám řekla, že pokud se nebude cpát čokoládou pořád, tak s normální míře nevadí. Takže opatrně trochu směl. Na cukroví v té době moc nebyl, měl pár oblíbených kousků, akorát jsem mu nedávala smažené(jen na vánoce řízek) a kořeněné. A vše bylo ok. V té době jsme měla sourozenecký kočárek, takže se vozil, býval víc unavený…ale časem vše ok srovnalo se to docela brzo.
Já si pamatuju doteď, že ta dieta nebyla nic moc. Měla jsem mono asi ve druhé tříde na ZŠ. Doma jsem byla přes dva měsíce a kuřecí šunku nepozřu doteď. ![]()
Dcera ji měla letos na jaře…měla dietu, takže nejedla uzeniny, sladké, smažené atd…byla s námi doma, dávala jsem jí lipovitan a hodnoty se daly rychle do kupy. Doma byla cca 2-3 týdny teď nevím a pak školka a vše bylo OK po konzultaci s doktorkou na základě krevních testů…