Plechový kašel = automaticky laryngitida?

Anonymní
11.10.15 16:33

Plechový kašel = automaticky laryngitida?

Ahoj, dcerka (4 roky) má už dva dny rýmu, včera s mírně zvýšenou teplotou. Než šla včera spát, zdálo se mi, že má zastřený hlas, nešlo jí moc mluvit. V noci nekašlala. Dnes od rána má stále změněný hlas, špatně se jí mluví, rýma trvá, a ktomu trochu kašle. Né moc, jenom krátce, za celý den jenom párkrát, teplota ráno kolem 38,8, po paralenu to pěkně to kleslo (ale teď už má zas 38,7). Ale ten kašel zní jinak než obvykle, jakoby plechově, chraptivě (neodkašlává).
Tak se tu chci poptat na vaše zkušenosti. Vyrazili byste už dnes k doktorce (tedy na pohotovost), nebo byste čekaly, až jak zítra k obvodní?
Jde o to, že v podstatě jenom posmrkává, zakašle jednou za hodinu a ty teploty se mi nezdají dramatické.
S rýmou a zvýšenou teplotou bych k doktorovi nejezdila (dcerka bývá nemocná vzácně), ale nejsem si jistá tim chrapotem. Vyčetla jsem, že chrapot a jiný zvuk kašle jsou příznaky zánětu hrtanu. Záchvat laryngitidy bych fakt nerada zažila.
Na druhou stranu kolikrát jsem jako dítě byla nemocná a měla chrapot, a nic hrozného se nikdy nedělo.
Jely byste s dítětem v tomto stavu na pohotovost?
 Děkuju

Ještě dodám, že na tu pohotovost dnes nejspíš vyrazíme, přesto mě zajímají vaše názory a zkušenosti.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
7346
11.10.15 16:59

Tak klasická Laryngitida se (většinou) objeví v noci…záchvatem mezi 22-3 hodinou ranní (dle naší MUDr.)
Nevím, no…pokud máš doma Dithiaden nebo Rektodelt (pokud to píšu špatně, omlouvám se :mrgreen: ) čípky, tak bych to riskla a nejezdila…počkala bych na pondělí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18223
11.10.15 17:04

Pokud dcera netrpívá na laringitidy, tak bych počkala na zítra. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4041
11.10.15 17:12

@SIMONA1234
přesně tak, naše děti trpí na laryngitidu od mala a kašel nejčastěji začíná okolo 23h,
anonymní : každopádně já bych na pohotovost jela, rýma, kašel a teploty, co jí dáváš na rýmu a kašel?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24870
11.10.15 17:34

Nejela bych. Syn - 28m - na laryngitidy trpí od mala, mám doma čípek v záloze. A když se mi zdá, že má náběh, dám fenistil kapky nebo půlku dithiadenu na noc, zvýším mu pod hlavou, dám mokrý ručník na čelo postele k hlavě a před spaním vyvětrám. S tímto bych přečkala do pondělí a pak se uvidí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7369
11.10.15 17:52

Tak ja bych se pri tomhle průběhu trochu bála, ze se k viroze, která to původně asi byla, přidala bakterie. To by musela mít antibiotika. Ja jsem docela plasan, tak bych možná jela na pohotovost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31672
11.10.15 18:10

U 4 letý bych nejela, tam je riziko vážných komplikací při laryngitidě už hodně, hodně malý. nejnebezpečnější je pro kojence, pak může být i pro batolata, ale předškoláci už s tím často nemívají problém. to jen kdyby náhodou. a spíš bych to tipla na normální suchý kašel.
nejstarší syn měl laringitidu jednou, měl 3 a třičtvrtě, a průběh velice mírný, bez prášků, jen spal při otevřený ventilce. prostřední ji párkrát měl, poprvý ve 22m, to byl noc v nemocnici, a pak dvě, kdy jsme mu dala doma rectodelt, pak další 2 velmi mírný, maposledy ve 2 letech a 8m, od tý doby už nic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9066
11.10.15 18:16

Jela bych, pokud nemas doma rectodelt. Triletacka ted od stredy laryngitidu mela, a od pondeli chraptela, v utery uz vic a z uterka na noc plechove kaslala a sipala. Tak jsme dali rectodelt a spali pri otevrenem okne. Ve stredu na ORL rikali, ze OK a ze uz to bude jen lepsi. A taky jo, kasel je uz od te doby vlhky, vykaslava a snad behem par dni ustoupi ;)
Ale ja jsem tedy plasan, neriskla bych si to bez rectodeltu pro nej nejet :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7369
11.10.15 18:33

Ja doma Rectodelt mam, ale jednou jsem jela na pohotovost, mala ten kašel měla takový divná, chtela jsem ať mi ho radši napíšou. Prý ani náhodou, musíte dojet v akutní fázi. Malem me tam slehlo. V pondělí jsme šli k naši dr a ta nam ho predepsala, ať ho mame doma.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7346
11.10.15 18:44
@kačka25 píše:
Ja doma Rectodelt mam, ale jednou jsem jela na pohotovost, mala ten kašel měla takový divná, chtela jsem ať mi ho radši napíšou. Prý ani náhodou, musíte dojet v akutní fázi. Malem me tam slehlo. V pondělí jsme šli k naši dr a ta nam ho predepsala, ať ho mame doma.

Já stejně…dcera na to trpěla od 18 měsíců do cca 8 let…tak 4-5 x za období podzim-jaro…jednou i v květnu :roll: to mě teda omejvali…
Minimálně Dithiaden jsem měla v zásobě. Většinou stačila čtvrtka a otevřené okno, nebo mrazák…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41882
11.10.15 18:45

Syn má laryngitidu cca každý měsíc, co je takové počasí. Někdy i víckrát a začíná to tímhle zastřeným hlasem. A při smíchu je to hodně poznat. Ale na pohotovosti stejně nepomohou, jestli se má rozjet, rozjede se. I kdybych se na hlavu stavěla, i když vím, že záchvat bude, dám obklad na krk, fenistil, sinecod, zvlhčuju vzduch..stejně to tak vždycky dopadne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41882
11.10.15 18:46

Jinak Rectodelt máme doma, protože poprvé jsme skončili ve špitále. ( byl srpen a venku 35, takže luft žádnej, mrazák byl moc málo :/ ) Ale od té doby už to zvládáme v pohodě doma. Takže jsem ho nikdy nepoužila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.10.15 19:26

Naši mají laryngitidu několikrát do roka a to už mají 10 a 12 roků. Ještě tak 1× za rok musím použít rectodelt i u nich.
I já sama, pokud onemocním, tak to automaticky odnesou hlasivky s plechovým hlasem, že pokaždé skončím na ATB.

Takže případ od případu.

• Citovat
  • Upravit
4099
11.10.15 20:35

Na pohotovost bych ji asi netahala.
kdyz horecka reaguje na antipyretika, dala bych ji zase
plechovy hlas muze byt laryngitida, ale to jeste neznamena, ze se bude dusit.
na pohotovosti s ni podle me nic neudelaji. v tomhle veku uz ti reknou, ze dusit se nebude.
jedine kdyby ji bolelo v krku, tak by koukli…ale to taky pocka do rana, treba s bylinkovym bonbonem

my meli laryngiticky zachvat letos uz XX-krat (ano, dvoumistne cislo)
v tehle fazi se daji delat jedine preventivni opatreni a nic tim nezkazis - hooodne zvlhcit vzduch (susak s pradlem, jedna plina nic nevyresi), inhalovat vincentku i v prubehu noci. chladno v loznici! Fenistil nebo Dithiaden. pokud suse kasle, tak tlumit (stoptussin, ditustat apod.).

stejne zalezi na tvem pocitu - kdyz se ti to nejak nezda, decko je divne a bojis se, tak pro klid je asi lepsi zajet.
jen ze ja osobne s plechovym hlasem u holky nikam nejezdim, byly bysme na pohotovosti dvakrat do mesice.
rectodelt mame doma, ne vzdy nam staci :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+