Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den, potřebovala bych se vypsat a slyšet názor. O co jde..s malým jsme měli problémy s prisavanim, bravadky to odnesly tak, že jsme je měla úplně do masa a LP mi řekla, že pokud nezkratim dobu, kdy mi visí na prsou, nikdy se mi nezahojí. Do té doby jsme to měli tak, že malý byl na prsou tři hodiny a pak na tři hodiny odpadl a spal (jinak to opravdu nešlo:) a já s tím byla ok.) V jeho třech týdnech jsem tedy začala kvůli poranění kojit 15 a 15 z každého prsa. Ale protože zároveň bez prsa sebou hodně šil, musela jsem ho zacit dávat do zavinovačky. Dala jsem mu pak vždy malíček a on ne a ne usnout, protože byl zvyklý na ty prsa. Navíc měl silný Moorův reflex. Když ho měl u prsa, hned se uklidnil, ale při tom malíčku ne. Dny šly a vždy ráno jsem dala malého hned do kočáru, jelikož byl navlečeny, nemohl se moc hýbat. Vždy se vzbudil tím, že jsme přišli domu, ne sám od sebe. A jelikož i hodně zíval, já to vyhodnotila tak, že je ještě nedospalý. Nakojila jsem ho, supla ho znovu do zavinovačky a snažila se uspat. Houpala jsem ho s malíčkem v pusince a on mi ne a ne usnout..takhle jsem ho začala třeba hodinu.. on do toho zíval a já to nechala, proč tedy nespí. Když se potom probudil, zase jsem ho hned navlikla a šlo se kočárem. Dá se říct, že skoro dva a pul měsíce byl tedy,,zavázán".. já krava si myslela, že miminka mají hlavně spinkat a jak mi nespinkal, myslela jsem si, že to je tím, jak mu nemohu dopřát ty prsa
ještě k tomu neustále zíval, takže to mě v tom přesvědčení akorát utvrzovalo..byla jsem hodně úzkostlivá a myslela jsem si, že mu kvůli tomu nedopravam spánek a že je kvůli tomu pořád ospalý
eď jsou mu čtyři, skoro pět měsíců a má hodně neklidné ručky a nožky..nevydrží na podložce, nic..ani v náručí. je velice neklidný.. az někdy snad okolo těch jeho dvou a půl měsíců jsem přišla na to, že on prostě zívá hodně a ještě to neznamená, že chce spát..
myslíte, že jsem to mohla způsobit já tímto přístupem? Jinak nemáte někdo podobnou zkušenost, že se vašim miminkum prodloužilo to házení kvůli zavinovacce? Přijdu si strašně hloupě, e dělala jsem to s nejlepším úmyslem..:( ještě bych chtěla upřesnit, že jsem se i bála toho, když byl vzhůru..chtěl být pořád na těch prsou, ale já je měla opravdu do masa, zahojily se mi, že jsem nemusela už ani nosit chrániče na bradavky do podprsenky až po čtyřech měsících..bylo to šílené. Dudlík odmítal. Měl strašně malou pusinku, žádný mu ani nebyl… Achjo ![]()
Ahoj! Úplně asi neporadím, ale mám zkušenost s tím neklidem. Moje starší dcera od narození nedokázala ležet v klidu. Už v břichu se hodně hýbala, po narození pořád hýbala rukama i nohama a v klidu byla jen, když usnula. Hodně rychle se otáčela, seděla i chodila (v 9měs.). To chození trochu pomohlo, ale zůstalo ji to, že pořád různě poskakuje a nedokáže v klidu stát. Takže je potřeba hlavně vydržet, oni z toho vyrostou ![]()
Jako miminko jsem ji taky zavinovala, jak usnula, tak jsem ji rozvázala.
A dudlík taky odmítala, jediný, který si vzala byla klasická latexová kytička. Musí se pořád nabízet, oni to ty miminka samozřejmě nechtějí (nic z toho neteče
), ale s ohledem na svůj spánek jsem ji ho nakonec vnutila ![]()
A na popraskané bradavky je dobré listí z olše (roste u vody)- list trochu promnout v prstech a přiložit na bradavku po kojení. Před kojením ale prso umýt- v listech jsou třísloviny a mají hořkou chuť. Vydržet co nejdýl a fakt to pomáhá líp než všechny mastičky
Teď už možná začne růst ![]()
Myslím si, že v tomto věku je neklidné každé mimino a že je to v pořádku. Touha po,, pokroku " je žene dopředu, učit se nové věci. Pokud si pamatuji, moje děti sebou neustále mlely, otáčely se a mlátily. A to až do té doby, než si stouply a začaly chodit, oba před 10.měsícem. ![]()
Nikdy jsem syna nezavinovala na pevno a hází sebou čím dál víc, naopak jsem musela začít zavinovat na noc ruce, aby vůbec dokázal usnout… takže bych nehledala nutně příčinu v tomto
(syn má 3 měsíce)