Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Ahoj, mám spořák na dítě u GE - do 30 tisíc vkladu se to úročí 2,5 procenty, což je fajn a pokud si nepořídíš nějaké to internetové bankovnictví a nenecháš si vnutit pojištění dítěte, tak je to zcela zdarma.
Ovšem jestli na to můžou exekutoři, to teda netuším. ![]()
to zní hezky a máš možnost si peníze v případě potřeby hned vybrat? GE mám kousek odtud ![]()
Zakladatelka
GINO to nemáš spořák, ale dětský účet a ten by neměl být zřizován pro účely plateb rodičů. Mám pocit, že je to i nějak průběžně monitorováno.
Anonymní píše:
GINO to nemáš spořák, ale dětský účet a ten by neměl být zřizován pro účely plateb rodičů. Mám pocit, že je to i nějak průběžně monitorováno.
Jo, máš pravdu, dětský účet to je. No je fakt, že já tam peníze jen strkám a moc nevybírám, jako že bych z toho platila třeba inkaso, to ne. Tak to chce promyslet, pokud by tam zakladatelka neměla moc pohybů, tak by to třeba šlo
A vybrat to jde hned, dokonce snad i jeden výběr na pobočce je v měsíci zdarma. Pokud to nechceš zrušit, musíš tam mít vždy minimální zůstatek 500,– a ty tam musíš vložit hned při založení.
ten účet by byl jen pro vklady, na platby mám svůj běžný účet, pouze v případě, že odejdu od přítele bych jej musela vybrat..
zakl.
No ale fakt nevím, jak s tou exekucí, kdysi tu byla diskuze a polovina tvrdila, že na něj sáhnout mohou, druhá polovina zas, že ne. ![]()
Ahoj, exekutor by na to rozhodně jít neměl, ale pokud budeš mít účet na dítě, tak pozor - ty peníze na účtě nejsou tvoje, ale toho dítěte a ty to dítě jenom zastupuješ a jeho majetek jenom spravuješ a už si s ním tedy nemůžeš dělat, co chceš - máš ho spravovat s péčí řádného hospodáře a pokud budeš nakládat s tím majetkem a nebude se jednat o běžnou záležitost, budeš k tomu potřebovat schválení soudu - tj. pokud tam naspoříš 5 tisíc a pak to zas vybereš, tak to asi nikoho zajímat nebude, ale pokud tam bude 200 tisíc, tak budeš muset podat návrh k soudu, kde budeš muset zdůvodnit, proč chceš třeba ty peníze vybrat a co s nimi chceš udělat a soud bude posuzovat, zda je to v zájmu nezletilého, nevím přesně, jak to ty banky mají vyřešené, jestli umožňují nakládat rodičům s účtem dítěte jako s běžným účtem…
Gina108 píše:Anonymní píše:Jo, máš pravdu, dětský účet to je. No je fakt, že já tam peníze jen strkám a moc nevybírám, jako že bych z toho platila třeba inkaso, to ne. Tak to chce promyslet, pokud by tam zakladatelka neměla moc pohybů, tak by to třeba šlo
GINO to nemáš spořák, ale dětský účet a ten by neměl být zřizován pro účely plateb rodičů. Mám pocit, že je to i nějak průběžně monitorováno.A vybrat to jde hned, dokonce snad i jeden výběr na pobočce je v měsíci zdarma. Pokud to nechceš zrušit, musíš tam mít vždy minimální zůstatek 500,– a ty tam musíš vložit hned při založení.
ja mam to same a ptala jsem se na to, jde to vybrat i jednorazove. Pokud je clovek zakonny zastupce ditete, tak to jde vybirat a vkladat jak potrebujes… protoze jsi to ty, kdo tam diteti spori… Ale na druhou stranu to urcite nejak sleduji.
Ja bych ty penize, co si chces „nasetrit“ davala treba k nejakemu duveryhodnemu pribuznemu, ja to takhle delala, kdyz jsem nechtela aby me manzel obral i o to, co jsem si nasetrila ja za dobu, co jsme uz nebyli spolu (nebydleli spolu pred rozvodem), kdyz jsme se rozvadeli (stacilo, ze me obral o to, co jsme nasetrili spolu), takze jsem to davala na ucet k mym rodicum…
![]()
omlouvam se za anonym, ted s ex vychazime dobre, ale stejne nechci, aby se o tomhle dozvedel, prece jenom jeho „kamaradka“ na emiminu pusobi, coz jsem se dozvedela mimodek, takze nechci, aby mu to zatepla donesla…
Naked píše:
Ahoj, exekutor by na to rozhodně jít neměl, ale pokud budeš mít účet na dítě, tak pozor - ty peníze na účtě nejsou tvoje, ale toho dítěte a ty to dítě jenom zastupuješ a jeho majetek jenom spravuješ a už si s ním tedy nemůžeš dělat, co chceš - máš ho spravovat s péčí řádného hospodáře a pokud budeš nakládat s tím majetkem a nebude se jednat o běžnou záležitost, budeš k tomu potřebovat schválení soudu - tj. pokud tam naspoříš 5 tisíc a pak to zas vybereš, tak to asi nikoho zajímat nebude, ale pokud tam bude 200 tisíc, tak budeš muset podat návrh k soudu, kde budeš muset zdůvodnit, proč chceš třeba ty peníze vybrat a co s nimi chceš udělat a soud bude posuzovat, zda je to v zájmu nezletilého, nevím přesně, jak to ty banky mají vyřešené, jestli umožňují nakládat rodičům s účtem dítěte jako s běžným účtem…
No měla jsem tam jednou těch 30 tis, pak to celé zaráz vybrala, jen těch 500 tam nechala a nikdo to neřešil. Víc peněz tam nemá cenu cpát, páč pak se to už neúročí. Ten soud se asi opravdu zajímá o daleko vyšší částky psaný na dítě. A hlavně jak to zjistěj, že jsem dítěti na dětské konto dala třeba 200 tis? To jim ty banky musí hlásit? ![]()
no ta banka to asi neřeší, tedy nejsem si jistá, jestli by k tomu nechtěli třeba souhlas obou rodičů - pokud by tedy jeden z nich neměl dítě svěřené do péče, ale kdyby to třeba vybrala a měla nějak špatné vztahy s otcem dítěte (nebp babičkou atd.) a ten se toho domákl, mohl by se u soudu domáhat jakoby toho, aby to tomu dítěti bylo vráceno…
Exekutor na detsky ucet nemuze.. a rodic, ktery ucet zalozil ma podpisove pravo k uctu a libovolne s uctem naklada.Vklad (dle banky.Napr. KB 300kc, GE 500kc) se dava pri podpisu smlouvy. Zadne reseni z druhym rodicem,pokud take nema podpisove pravo… s detskym uctem muze nakladat jen ten, kdo ho zalozil a ma podpisove pravo..
netkaa píše:
Exekutor na detsky ucet nemuze.. a rodic, ktery ucet zalozil ma podpisove pravo k uctu a libovolne s uctem naklada.Vklad (dle banky.Napr. KB 300kc, GE 500kc) se dava pri podpisu smlouvy. Zadne reseni z druhym rodicem,pokud take nema podpisove pravo… s detskym uctem muze nakladat jen ten, kdo ho zalozil a ma podpisove pravo..
ANo, tatínkovi jsme museli podpisové právo zřídit, jinak by měl smůlu.
jak říkám- praktiky bank neznám a asi to nikdo neřeší, nicméně zákon říká, to, co jsem napsala, pokud to druhý rodič nebo nikdo jiný řešit nechce, nic se neděje, ale pokud by to někdo řešit chtěl - platí to, co jsem napsala - ty peníze jsou dítěte a mohlo by se stát, že matce bude uložena povinnost ty peníze dítěti vrátit
Děkuji vám za rady ![]()
Otci dítěte o tomhle účtu samožřejmě říkat nebudu.
Dítě má své stavební spoření o kterém víme oba a oba na něj posíláme peníze, na to sahat nebudu ![]()
Jde mi vyloženě o to mít peníze nějakým způsobem chráněné před možnou exekucí a dostupné v případě, že bych musela rychle platit kauci za pronájem bytu apod.
zakladatelka
Ahoj, chci se zeptat, je možné založit nějaký spořící účet (nejlépe s možností okamžitého výběru v případě potřeby) na mé dítě?
Sama jsem dlužník a dluh sice splácím, nicméně po menších splátkách, než mám nařízeno, věřitel mi na tyto nižší splátky bohužel nepřistoupil, takže je pravděpodobné, že vše může skončit v rukou exekutora. Mým jediným příjmem je rodičák.
Dalším mým problémem je, že potřebuji mít nějakou finanční rezervu, zatím žiji s přítelem (otcem dítěte), se kterým si ale dlouhodobě nerozumím (což zde nechci rozebírat, ale jde o dost závažné problémy), je možné, že budu muset odejít, nechci zůstat úplně bez prostředků.
Už jsem si postupem času něco málo našetřila a ráda bych to měla někde na účtu, nechci o to přijít, pokud tedy založím účet na jméno dítěte, může mi na něj exekutor?
Prosím, nepište mi, ať z našetřených peněz splatím dluh, opravdu potřebuji mít jakousi rezervu v případě rozchodu s přítelem. Dluh chci nadále hradit ve splátkách.