Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Hezký den. Mám problém s mravenci v záhonku. Vloni mi požrali polovinu zasetých semen a letos už je tam zase vidím šmejdit. Nevíte někdo, co s nima? Nějaká nechemická rada? Nechci posléze jíst chemickou zeleninu, to jí radši půlku nechám mravencům ![]()
My máme to stejný. Nežerou nám sice semínka, ale až mrkev atd. co vyroste
My tam zkusili dát minulej rok takovej ten domeček a bylo to trochu lepší, fakt některý pochcípali. Ale stoprocentní to teda nebylo ![]()
Taky by mě to zajímalo, my zkusili už snad všechno-různé pasti, mravenčí bufet, hormony na královnu, horkou vodu, polít močí
a pořád tam ty potvory jsou. Asi nejvíce pomohl ten bufet…
@Lucka_ova píše:
Taky by mě to zajímalo, my zkusili už snad všechno-různé pasti, mravenčí bufet, hormony na královnu, horkou vodu, polít močía pořád tam ty potvory jsou. Asi nejvíce pomohl ten bufet…
Co je to ten bufet? Že bych to taky zkusila, protože už mě to docela točí ![]()
Tak já taky bojuju s mravenci, ale ve skleníku…vadí jim prášek do pečiva, ale nesmí zvlhnout, taky je odpuzuje poházení hřebíčku - koření po záhoně. Chemii moc ve skleníku nechci, ale taky jsem zkoušela ty pasti neboli bufet
ale bez účinku, oni se tomu vyhýbali, vůbec tam nelezli
potvory- tak nevím, vadí mi že tam tahají pak na papriky mšice.
Aktuálně zkouším osázení záhonu aromatickými bylinkami (levandule, šalvěj)- údajně by jim to mělo vadit, ale výsledky zatím nevím, jaké budou…
Hřebíček jsem vloni rozházela po celém záhoně a mravenci lozili vesele i přes něj
Ještě zkusím ten kypřící prášek. Třeba to alespoň trochu zabere.
O těch aromatických bylinkách jsem už taky slyšela. Zkusím tam později nasázet třeba bazalku, ta by mohla zabrat. Prý jim vadí i majoránka, ale to nevím, vloni mi sežrali i její semínka ![]()
Mě ten hřebíček pomohl v jahodách, fakt se odstěhovali, ve skleníku jen chvilku, asi brzo vyčuchne
a pak jim nevadí. Já už hledala na netu a všude možně, a nevím co s něma, skleník jsem z venku obsypala Formitexem-nebo tak nějak-
a pořád jich tam je hafo.
@celipipka54 to se tak přímo jmenuje, je to taková miska s nějakým modrým sajrajtem, oni si to odnesou do mraveniště a mělo by být po nich. Jinak mátu, levanduli mám už rozlezlou po všech záhonech a těm našim to snad chutná.
Obnovuji, poraďte prosím. Kam kopnu, tam se jich vyrojí houfy. Asi bydlíme na mraveništi. Doma je teda naštěstí nemáme…
Co do záhonů? Loni jsem dala bylinky a nevyrostlo nic… ![]()
Jedině takový postřik co se rozmíchá s vodou a nalít do mraveniště. Máme jich taky hromady, co metr, to mraveniště, černí, rezaví, dokonce i lesní. A máme je i pod základy. Včera jsem si takto sedla na koberec a najednou mě štípl do zadku. Naštěstí budeme rekonstruovat, tak snad odtáhnou, když vymlátíme betony atd. ![]()
@Zabatko A když poliju ten záhon, tak už tam nepůjdou? A můžu tam něco pěstovat, nebude to kontaminované?
My likvidujeme mravence Decisem. Je dobrý i na postřik ovocných stromů proti mšicím. Jestli je „jedovatý“ nevím. Ale je to chemie, no.
Takové ty domácí rady jako sůl, hřebíček apod. u nás nefungovaly.
Ja letos dala dusikate vapno, doufam, ze je to vyhubi - je to takove hnojivo a desinfekce v jednom, nesmis pak cca 3 tydny sazet, nez to zreaguje, pak mas pohnojeno.
jinak teda mam za to, ze rostlinky mi zrali spis sneci.
mame mravence snad na kazdym metru, kdekoli kopnu, hned se rojej. a lezou nam i do baraku
zatim jsem nenasla nic, co by ucinkovalo